Aaah! Hoe overleef ik stress?

Over twee weken heb ik een tentamen. En wat voor een! Allemensen, ik maak me er nu al hele dagen druk over. Misschien herken je dat gevoel wel. De lange avonden vlak voor een toetsweek, een afspraak bij de tandarts waar je enorm tegenop ziet of een vriendschap die niet lekker loopt. Het zijn allemaal situaties die voor stress kunnen zorgen.

Adrenaline

Stress wordt ook wel spanning genoemd. Je zou het misschien niet verwachten, maar het heeft één groot voordeel. Onder invloed van adrenaline maakt stress je lichaam klaar om heel snel in actie te kunnen komen. Je hart gaat sneller kloppen, je ademhaling gaat omhoog en je spieren spannen zich aan. Superhandig als je vergeet uit te kijken bij het oversteken van de straat en er blijkt ineens een auto om de hoek te komen racen.

Langdurige stress

Helaas heeft langdurige stress ook veel nare gevolgen. Je krijgt last van hoofdpijn, hebt problemen met slapen of je kunt je niet meer concentreren. Uiteindelijk kan je er zelfs overspannen van raken of een burn-out krijgen. Dat betekent: ‘opgebrand’, je hebt geen energie meer om ook maar iets te doen. Daarnaast voelen mensen met een burn-out zich vaak ook depressief.

Tips

Steeds meer jonge mensen hebben hier last van. Studiestress, hoge eisen stellen aan jezelf en het altijd druk hebben, verhogen de kans dat je er last van krijgt. Het duurt  vaak lang om weer helemaal de oude te worden. Het is dus heel belangrijk om goed naar jezelf te luisteren en voor jezelf te zorgen. Daarom heb ik een paar tips voor jullie:

Tip 1: Geef je lichaam genoeg energie.

Zorg dat je voldoende eet en drinkt. Om je hersenen en je lichaam alert te houden, is het verstandig om in ieder geval elke 2 – 3 uur iets te eten en te drinken.

Tip 2: Zorg voor afwisseling.

Leren met korte pauzes tussendoor is veel effectiever dan uren achter elkaar zitten blokken. Je hoofd moet af en toe wat afwisseling hebben om weer nieuwe stof op te kunnen nemen. Ga dus een rondje lopen, bel een vriendin of lees de nieuwste blogs op huisvanbelle.nl ;)

Tip 3: Geef jezelf de ruimte.

Stress komt vaak voort uit moeilijke situaties. Vertel jezelf dat je zenuwachtig mag zijn voor een grote toets of verdriet mag hebben om een vriendschap die stukgelopen is. Stop dat niet weg, maar geef jezelf er de ruimte voor. Verdrietig of bang zijn, willen we allemaal liever niet, maar wegstoppen is niet de oplossing. Pak dus een doos tissues of sla je kussen in elkaar, het zal je opluchten!

Tip 4: Ga op tijd naar bed.

’s Nachts komen je lichaam en je hoofd tot rust. Doe dus eens gek en stap lekker een uur eerder je  bed in.

Tip 5: Verwen jezelf.

Eet een lekkere appelflap, ga extra lang onder de douche of vraag je moeder om je lievelingseten te koken. Genietmomentjes laden je op om er weer voor te gaan.

Mieke_stress_voorjezelfzorgen

Waar word jij gestrest van en wat helpt jouw daar doorheen?

Deze blog werd geschreven door Mieke