Au Bain Marie – bakbasics

Regelmatig hoor ik van mensen dat ze een recept overslaan zodra ze lezen dat iets ‘au bain marie’ verwarmd moet worden. Dat is heel jammer, want eigenlijk is het heel simpel! Je moet alleen even weten hoe het moet.

Au bain marie wordt vooral gebruikt om iets te verwarmen of te smelten dat makkelijk verbrand, zoals chocolade. Je verwarmt het in een kom die op een pan heet water staat. Doordat water nooit heter wordt dan 100 graden (het kookpunt) kan de inhoud van de kom ook niet warmer worden.

Tegenwoordig kun je op steeds meer plekken speciale smeltkommetjes kopen. Al voor een euro of drie heb je zo’n  kommetje dat je makkelijk boven een pannetje hangt. Maar je kunt ook gewoon een kom van glas, rvs of aardewerk gebruiken. (Geen plastic, want dat kan gaan smelten!)

 Au Bain Marie – de uitleg!

Stap 1: Doe een laagje water in een pannetje en zet deze op een warmtebron. Het water mag niet koken, maar moet wel bijna koken zodat het wel heet genoeg is.

Stap 2: Zet de kom op de pan en zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Als je kom het water raakt kan het verwarmen te snel gaan.

Stap 3: Doe hetgeen dat je wilt smelten in de kom. Ik smolt chocolade, dus dat deed ik erin.

Stap 4: Laat de inhoud van de kom smelten.

Pas op als je een kom gebruikt. De stoom die langs de rand van de kom kan ontsnappen is erg heet. Ik gebruik altijd handschoenen om de kom van de pan te halen als ik klaar ben.

Let er ook op dat er niet op de één of andere manier water bij de inhoud van de kom komt, tenzij dat in het recept staat. Je chocolade wordt bijvoorbeeld al onbruikbaar bij slechts een druppeltje water!