Bakbasics: blind bakken

Een van de technieken die ik veel gebruik is blind bakken. Hierbij bak je een taartkorst met een tijdelijke vulling. Later vervang je die nepvulling voor de uiteindelijke vulling die bijvoorbeeld korter of helemaal niet in de oven hoeft. Ook gebruik ik het graag bij appeltaarten en andere taarten met een vrij vochtige vulling om er voor te zorgen dat het deeg op de bodem ook goed gaar wordt. De Engelse juryleden bij The Great British Bake-Off (natuurlijk mijn favoriete programma) mogen graag “klagen” graag over soggy bottoms; kleffe,  ongare taartbodems.  Door de bodem vooraf al wat extra  te bakken kun je dit voorkomen en krijg je een mooie taartkorst.

Blind bakken is eigenlijk heel makkelijk. Het enige dat je extra nodig hebt is een stuk bakpapier dat groter is dan de taartvorm en een steunvulling. Je kunt speciale keramische bakbonen kopen bij de betere kookwinkel, maar ik ga zelf liever voor de goedkopere optie:  ongekookte bonen. Gewoon gekocht bij de supermarkt. Nadat je de bonen gebruikt hebt als steunvulling kun je ze niet meer eten, maar ze blijven tot in de eeuwigheid te gebruiken als steunvulling. Overigens kun je ook pasta, rijst of zelfs knikkers gebruiken om blind te bakken.

Aan de slag!

Om blind te bakken doe je het volgende:

Stap 1: Beboter je taartvorm

Stap 2: Rol je deeg uit

Stap 3: Bekleed de taartvorm met het deeg en prik gaatjes in de bodem met een vork

Stap 4: Leg het bakpapier in de vorm

Stap 5: Stort de steunvulling op het papier

blind bakken (1)

Stap 6: Bak het deeg volgens het recept

blind bakken (2)

That’s it! Afhankelijk van het recept bak ik het deeg soms ook nog een tweede keer zonder het bakpapier zodat ook de bodem mooi krokant wordt. Daarvoor prik je de gaatjes in het deeg, zo voorkom je dat de bodem gaat rijzen tijdens het bakken zonder de steunvulling.  Dit doe ik alleen als er een  vulling in de taart gaat die verder niet meer in de oven moet.

Check ook hieronder dit handige filmpje van Allerhande over blind bakken.

In het filmpje hebben ze het er over dat je de bodem op deze manier voorbakt zodat ‘ie niet rijst, maar wat ook belangrijk is, is dat je de wanden iets stut met de vulling. In de oven wordt het deeg zacht doordat de boter smelt en kunnen wanden van je taartje inzakken. Met name bij taartjes met hoge wanden (zoals een springvorm) is dit belangrijk.

Over twee weken: een recept voor een zomerse taart met rabarber en aardbei  waarbij je de taartkorst moet voorbakken. Kun je mooi zelf aan de slag!

Heb jij nog een techniek of bakvraag waar je wel eens een blogje over zou willen lezen?

Pssst, wil jij elke maand extra blogs en winacties ontvangen én 4x per jaar ons toffe tijdschrift Belle?
Word dan lid van de club!

Knop_geefjeop