Corona: Wat kan jij doen?

Door het coronavirus staat de wereld op z’n kop, en dat merkt iedereen. Je kan niet meer naar school, niet meer naar de kerk, minder (of zelfs helemaal niet) afspreken met je vriendinnen. Je verveelt je misschien erg nu je zo weinig dingen kan doen. Maar… Dat kun je ook positief bekijken! Nu heb je juist veel tijd over om andere dingen te doen. Bijvoorbeeld om mensen te helpen die heel zwaar door de coronacrisis getroffen worden.

Coronacrisis

Zo is er in Nederland veel eenzaamheid onder ouderen die geen bezoek kunnen ontvangen of geen hulp meer krijgen bij boodschappen doen of koken. Of de voedselbank: er zijn veel mensen die te weinig geld hebben, en daarom moeten leven van de voedselbank. Maar door het coronavirus zijn daar te weinig producten. Ook buiten Nederland zijn er problemen: vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos kunnen geen medische hulp meer krijgen, kwetsbare kinderen in sloppenwijken raken in extreme armoede… Misschien raakt het je erg als je dit leest en wil je graag weten wat jij voor hen kan doen. Lees dan snel verder!

Lize Marie

Lize Marie (12) heeft samen met haar gezin een supertof project opgezet: #justamillion. Met #justamillion willen Lize Marie en haar broertjes Nederland uitdagen om 1 miljoen euro op te halen voor mensen in nood. Het geld gaat naar vier goede doelen: de voedselbank, Compassion (helpt kinderen in armoede), stichting Bootvluchteling (helpt de vluchtelingen op Lesbos), en Bright Fame (helpt vrouwen in de seksindustrie).

Ruilspel

Het project #justamillion heeft twee acties: een ruilspel en een challenge. Lize Marie heeft de leiding over het ruilspel. Ze vertelt: ‘Het begon met een theezakje. En dat ruilden we via foto’s op Instagram om voor een groter en duurder product. En zo gaan we steeds weer door. Laatst hadden we bijvoorbeeld al een elektrische gitaar! Uiteindelijk verkopen we het grootste product wat we kunnen hebben, om zoveel mogelijk geld op te halen.’ Haar broertje Mark doet de challenge #dewereldopdekop. Lize Marie: ‘Je kunt geld doneren aan #justamillion en dan een foto maken van jezelf waarbij je op de kop staat. Deel deze foto op social media met #dewereldopdekop. Tag drie vrienden en daag hen uit om hetzelfde te doen. Zo bereiken we zoveel mogelijk mensen!’

Een miljoen

Hoe kwam het gezin eigenlijk op het idee om dit te gaan doen? Lize Marie: ‘Vorig jaar stond de Notre-Dame in brand, en toen werd er in vier dagen een miljard euro opgehaald. Waarom zouden wij niet hetzelfde kunnen doen? Een miljoen is maar 0,1 procent van een miljard!’ Een miljoen lijkt dus veel, maar dat valt best mee. Als we allemaal een klein beetje geven, kunnen we al heel veel doen voor mensen die lijden.

Wat kan jij doen?

Ga naar de website of het Instagramaccount van #justamillion en kijk wat je precies moet doen. Wil je (ook) op een andere manier helpen? In Nederland zijn nog veel meer mooie projecten voor coronahulp opgestart. Zo is er de website #oranjehelpers. Die is speciaal opgezet voor jongeren die graag willen helpen in deze coronatijd. Je kunt bijvoorbeeld medicijnen ophalen voor anderen, een kaartje sturen, boeken ruilen, boodschappen doen, voor iemand koken… Er is vast wel iets dat bij je past! Klik op deze link om je aan te melden: https://oranjehelpers.nl/aanmelden/.

Heb je nog een ander tof idee? Laat het weten in de reacties!