DIY doorgeef art-journal

Samen met twee vriendinnen doe ik vaak projectjes. Doelen stellen en elkaar erop bevragen, een triade door samen te bidden en we hebben ook al veel creatieve dingen gedaan. Want kijk, het is heerlijk om films te kijken met Ben & Jerry ijs maar soms ook fijn om elkaar uit te dagen en eens iets anders te doen. Zo kwam een aantal weken terug een van mijn vriendinnen met een nieuw project om te starten: het Doorgeef Art-Journal! (Het heeft geen officiële naam, maar zo noem ik het.)

Wat is het idee? Je begint een doorgeef art-journal! Allereerst denk je misschien, wat is een art-journal? Dat is een soort boekje of schriftje dat je vult met allemaal creatieve en kunstzinnige dingen. Alle technieken kun je ervoor gebruiken; schilderen, tekenen, collages van papier, schrijven, plakken enz. enz… Oud-blogger Janiek maakt ook prachtige art-journals! Kijk hier of hier voor haar blogs.

Nu maak je het dus niet alleen voor jezelf maar ook voor je project-buddies. Je bedenkt vragen die je op een creatieve manier behandelt en geeft zo je doorgeef art-journal door.

Stap 1. Pick your people

Kies een aantal mensen met wie je dit project gaat doen. Bijvoorbeeld 2 of 3 vriendinnen, of je moeder en zussen. Het is fijn als het mensen zijn die je goed kent, bij wie je jezelf durft te zijn of juist bewust beter wilt leren kennen zodat je je niet druk hoeft te maken over hoe persoonlijk je bent in je maaksels.

Stap 2. Pick a notebook

Altijd leuk om op zoek te gaan naar een mooie schriftje of boekje. Ga naar de Hema of de Action en kies een mooi boekje of schrift uit waar je mee aan de slag gaat. Hij hoeft niet mooi te zijn, want je kunt natuurlijk ook de kaft mooi gaan maken, maar dat hoeft natuurlijk niet. Kies voor A4 of A5. Tip: koop niet een te dik boekje, want hij wordt waarschijnlijk niet vol maar vanzelf wel dik

Stap 3. Pick a question

Bedenk nu een leuke, mooie of ontroerende vraag die je gaat beantwoorden op een creatieve manier. Het mag iets serieus zijn wat wel persoonlijk is, maar iets grappigs mag natuurlijk ook! Een aantal ideetjes:

  • Wat vind je mooi aan je opvoeding? (vooral ook leuk om deze vraag te doen als je het deelt met je moeder of zussen)
  • Hoe ziet jouw ideale dag eruit als geld, tijd of ruimte geen rol speelt?
  • Waar ben je bang voor?
  • Waar krijg je energie van?
  • Wat wil je altijd nog eens doen?
  • Welke herinneringen blijven jou bij?
  • Wat vind je mooi/leuk aan je jezelf?
  • Hoe zie jij jezelf over 10 jaar?
  • Wat wil je meer doen in 2020?
  • Waar geniet je echt van?
  • Hoe ziet jouw relatie met God eruit?

Stap 3. Pick materials!

En nu aan de slag! Het leuke is dat er geen regels zijn dus je kunt je lekker uitleven. Wil je wel een paar richtlijnen? Begin dan eerst met een pagina waarop je je vraag uitbeeldt. En gebruik daarna 1, 2, 3, 4 of zelfs 10 pagina’s om antwoord te geven op de vraag. Je kunt gaan schilderen, handletteren, een collage maken van knipsels uit kranten en tijdschriften of gebruik wasco (een soort krijt), krijtjes, washitape of eigenlijk alles wat je maar vindt in huis!

Stap 4. Pick a date!

Spreek af wanneer je met elkaar bij elkaar komt voor thee en taart (een essentieel onderdeel van dit project) zodat je je boekjes kunt uitwisselen. Neem ongeveer een maand de tijd zodat je niet te veel onder tijdsdruk zit. Wissel dan de boekjes uit zodat iemand anders in jouw boekje bezig gaat en jóuw vraag gaat beantwoorden, en jij gaat dan in het boekje van iemand anders bezig om die vraag te beantwoorden. Je kunt de boekjes al laten zien aan elkaar of je doet dit pas als iedereen in alle boekjes heeft gewerkt zodat je kunt praten over alle onderwerpen! Doe je dit met bijvoorbeeld een penvriendin of iemand die je niet zo makkelijk kunt zien? Je kunt de boekjes ook opsturen naar elkaar!

Je denkt nu misschien: Hoe moet ik beginnen? Ik geef je nog een paar tips om op gang te komen:

  • Ga eerst nadenken over de vraag. Welke punten wil je in ieder geval noemen? Zo had ik bij de vraag “Wat wil je meer doen in 2020”, 20 dingen bedacht die ik wilde doen. Vervolgens heb ik eigenlijk 20 kleine knutsels gemaakt.
  • Als je een paar kernwoorden hebt bedacht, ga dan bladeren in oude tijdschriften, kranten of gratis magazines van de supermarkt. Of scoor een stapel oude tijdschriften bij de kringloop voor een prikkie. Je ontdekt dan opeens allemaal plaatjes of koppen die iets ermee te maken hebt. Plak je knipsels in je boekje en maak er een leuke collage van met washi-tapejes of stukjes papier om iets op te schrijven.
  • Ga op zoek in huis naar leuke materialen die iets te maken hebben met je vraag. Een van mijn #20in2020 was meer wandelen. Vervolgens heb ik zand uit de tuin in mijn boekje geplakt, of meer nieuwe recepten uitproberen, en heb ik er speculaaskruiden bij geplakt. Niets is te gek. Stukjes hout, kippengaas, gedroogde bloemen, theezakjes…
  • Inspireer elkaar. Als je na de 1e wissel een nieuw boekje in handen krijgt, kun je eerst lekker kijken hoe de vorige aan de slag is geweest. Laat je hierdoor inspireren en ontdek zo ook andere manieren om aan de slag te gaan.

Belangrijk!

  • Het gaat niet om wie het creatiefst is, maar om lekker bezig te zijn en jezelf en de anderen nog beter te leren kennen. #notsoperfect is dus juist goed!
  • Er zijn geen regels, dus bepaal samen hoelang, hoeveel en hoe vaak jullie bezig gaan.

Weet je niet zo goed met wie je dit moet doen? Plaats een oproepje op ons forum en vorm met andere Belles een clubje. Zo kan je ook heel leuk nieuwe meiden leren kennen!

Ga je aan de slag met dit doorgeef art-journal? Superleuk! Deel je het met ons via FB of Insta? We zijn benieuwd 😊