Eet Geen Dierendag

Misschien heb je dit filmpje al wel gezien, van een meisje dat haar moeder vertelt waarom ze geen vlees meer wil eten:

Te schattig! Maar ik ben eigenlijk ook net als dat kleine meisje. Ik ben vegetariër.

Ik krijg heel vaak de vraag ‘maar waarom ben je vegetariër?’ Mijn reactie is altijd: ‘nou gewoon, ik vind het zielig.’ En dat vind ik ook! Nederlanders eten volgens stichting Wakker Dier per dag samen ruim 400.000 dieren. Daar wil ik niet aan mee doen!

Daarnaast is het niet (of minder) eten van vlees goed voor de wereld, omdat het produceren hiervan nou eenmaal slecht is voor het milieu. 

Vlees en het milieu

Door de mest die het vee produceert voor het geslacht wordt, ontstaat er veel zure regen en dit zorgt voor lucht, bodem en watervervuiling. Hierdoor sterven planten- en diersoorten uit. Ook is de productie en consumptie van vlees volgens veel onderzoeken de grootste oorzaak van de opwarming van de aarde.

Hier valt mijn mond gewoon van open! Ik weet dat ik niet in mijn eentje de wereld kan redden door geen vlees te eten en ik wil jou ook helemaal niet overhalen om hetzelfde te doen, maar op deze (Eet Geen) Dierendag wil ik je toch wat tips geven als ook jij eraan denkt om vegetariër te worden (of gewoon wat minder vlees wil eten).

1. Kies eens voor nepvlees

Allereerst wil ik iets zeggen over nepvlees. Veel mensen denken dat dat heel vies is en helemaal niet naar vlees smaakt. Oké, dat laatste is misschien een beetje waar, maar ook niet altijd! Zoek in de winkel maar eens naar Quorn, de ‘kip’ van dat merk smaakt bijna precies hetzelfde als echte kip. Heerlijk is dat! Daarnaast heb je heel veel andere alternatieven zoals bijvoorbeeld een groenteschijf. Daarmee krijg je ook nog eens vitamientjes binnen, ideaal toch!

spices-887348_640

Eigenlijk is vlees heel prima te vervangen en heb je daar niet eens per se nepvlees voor nodig. Het allerbelangrijkste in je eten zijn toch wel de kruiden. Meestal kruid je (of je moeder) het vlees waardoor het een extra lekkere smaak krijgt, maar eigenlijk kun je overal kruiden door heen mikken! Zoek maar eens op internet welke kruiden waar lekker bij zijn. Gebakken aardappels met italiaanse kruiden mixen is in elk geval al om je vingers bij af te likken.

2. Denk wel om je vitamines

Natuurlijk moet je wel de goede voedingsstoffen binnenkrijgen, mensen zijn daar bij mij altijd snel bezorgd over. Dat er in vlees ook veel goede voedingsstoffen zitten, is natuurlijk waar. Gelukkig hebben de producenten van het neppe vegetarische vlees daar aan gedacht! Ze stoppen gewoon zelf die voedingsstoffen erin. Daarnaast eet ik voor de goede bouwstoffen eieren en noten en drink ik melk.

salad-791891_640

Er zijn ook dierenvrienden en/of wereldverbeteraars die nog een stapje verder gaan dan vegetarisch zijn, die zijn veganistisch. Dat betekent dat je geen vlees eet, maar dat je daarnaast ook niets eet waar hoe dan ook een dier aan te pas komt. Die mensen laten eieren en melk daarom dan ook gewoon staan. Je begrijpt vast wel dat dat nog een hele stap verder gaat. Je kunt bijvoorbeeld nooit meer op de normale manier pannenkoeken bakken! Gelukkig vind je op internet alsnog heel veel lekkere recepten, mocht je je daar aan willen wagen.

3. Een beetje minder vlees kan ook

Je hoeft natuurlijk helemaal niet vegetarisch of veganistisch te worden als je dat niet wil. Je hoeft niet eens minder vlees te eten als je dat niet wil, maar het is wel goed er eens over na te denken. Zoals ik al eerder zei is het produceren van vlees heel slecht voor het milieu en daarnaast worden de dieren ook lang niet altijd op een goede manier behandeld! Twee of drie keer per week vlees eten is qua voedingsstoffen gelukkig ook al genoeg (en volgens sommigen zelfs beter dan vaker).

Denk er eens over na en kijk of je er iets mee doet, of gewoon helemaal niet. Dat is ook prima. Vandaag is het sowieso gewoon voor alle diertjes feest: fijne dierendag!