Als meisjes leuker zijn…

De aankomende weken ga je van ons meer artikelen over liefde, relaties en seks lezen. Deze artikelen staan niet op zichzelf, we schreven al heel veel verschillende soorten artikelen over dit onderwerp en je kan ze bij ons op de website terug vinden. We vinden het belangrijk dat je goed nadenkt over je keuzes en daarover praat met je ouders en vriendinnen bijvoorbeeld. Wij willen er een rol in spelen door je een zo eerlijk en compleet mogelijk beeld te geven vanuit verschillende invalshoeken, en daarom zullen we niet zo snel zeggen wat ‘goed’ of ‘fout’ is. Lees en denk je met ons mee?

Bijna alle artikelen in onze nieuwste Belle en hier op Huis van Belle gaan over een jongen en meisje, maar wat nou als jij meisjes net even wat leuker vindt? Of wat nou als je dat eigenlijk helemaal niet weet?

Hélène (16) is één van de modellen in deze Belle (zie haar foto bovenaan deze blog) en schreef deze blog voor jou! Zij valt namelijk op meisjes en wil daar graag iets met je over delen. Binnenkort vind je ook een blog waarin een meisje deelt waarom ze geen relatie aangaat met andere meisjes.

1. Verstop je niet voor je gevoel

Misschien ben je er gewoon nog niet uit bij wie je je beter voelt; jongens of meisjes. Dan moet je gewoon rustig de tijd nemen alles uit te zoeken, dat is superbelangrijk! Het kan ook zijn dat je het gevoel dat je voor meisjes hebt weg stopt. Ik heb dat zelf ook heel lang gedaan. Eigenlijk wist ik het op de basisschool al wel. De meiden gingen achter de jongens aan en ook ik vond ze wel interessant, maar kreeg er geen gevoel bij. Als ik naar een meisje keek voelde ik wel van alles. Ik heb lang gedacht dat dat niet oké was en dat dit gevoel wel over zou gaan, maar rond de puberteit kwam het weer heel duidelijk omhoog en moest ik er echt wat mee.

2. Vertel het aan mensen

Ik vertelde het aan mijn vrienden die ik dacht te kunnen vertrouwen en voor hen kwam het als een klap. Met geen van die vrienden ben ik nu nog bevriend, dat vond ik toen heel jammer. Ik accepteerde mezelf wel, maar wilde dat anderen dat ook deden. Nu denk ik: je moet me gewoon leuk vinden zoals ik ben en zo ben ik!

Het is belangrijk om er mensen over te vertellen. Dat is lastig, want je weet niet hoe ze gaan reageren en dat kan negatief zijn, zoals bij mij, maar toch is het belangrijk. Je moet dit kwijt! En misschien gaat het bij jou wel een stuk beter.

3. Vertel het je ouders

Als je eruit bent dat je inderdaad meisjes leuker vindt, moet je het natuurlijk je ouders ook een keer vertellen. Ik deed dat pas toen ik met een meisje aan het daten was. Eigenlijk heeft zij me overgehaald om dat te doen.

Ik heb het ze niet direct verteld, ik heb het in een brief geschreven en dat heb ik gedaan zodat ik er langer over na kon denken. Ik wist namelijk niet één, twee, drie hoe ik het moest verwoorden. Die heb ik voor het slapengaan op hun bed gelegd. De volgende ochtend werd ik daar natuurlijk mee geconfronteerd. Het was niet helemaal de reactie die ik hoopte. Ze vonden het niet goed en ze vonden dat ‘het niet zo was’.

4. Ga in gesprek met een extra persoon erbij

Op dat moment zat ik om andere redenen in therapie en had mijn vader mijn therapeut gemaild. Hij vroeg zich af wat ik me nu ineens in m’n hoofd had gehaald. Vervolgens kwam er een gesprek met de therapeut en mijn ouders. Het was toen niet ineens goed, maar het was wel verhelderend voor ons allemaal. Ze hebben het nog wel lang lastig gevonden en ik werd er nog vaak mee geconfronteerd, maar toen ik een relatie kreeg met een meisje en ze zagen dat het goed zat, konden ze het beter accepteren.

5. Denk na over je geloof in combinatie hiermee

Toen ik een relatie kreeg met een meisje kwam de kerk daar achter door Facebook. Ik was vanaf dat moment niet meer een persoon, maar iemand met een label. Dat vond ik heel moeilijk! Ik ging me afvragen of God het wel goed vindt dat ik op meisjes val. Ik ben gaan zoeken naar een kerk waar ik paste en kreeg toen ik die gevonden had sterk het gevoel dat God wilde dat ik gelukkig werd en dat dat niet afhing van mijn geaardheid. Mensen uit die kerk zeiden tegen me: ‘Je bent goed zoals je bent.’ Naar die kerk ga ik nu nog steeds.

Sommige meisjes nemen daar andere beslissingen in, willen juist niet een relatie aangaan met een ander meisje omdat ze geloven dat dit niet is zoals God bedoeld heeft. Mensen in de kerk, christenen, denken daar allemaal verschillend over. Vandaag deel ik mijn verhaal en dit is dus hoe ik ermee omga. (Lees ook even de andere blogs die wij eerder over dit onderwerp schreven. Ten eerste is het belangrijk dat jij (en wij doen dat ook) erkent dat wat je voelt er mag zijn en dit niet meteen wegstopt met allerlei gevoelens als ‘dit mag niet’.

Even samengevat en nog wat kortere tips:

1. Schrijf het in een brief

Vind je het lastig om mensen direct te vertellen over je twijfels of gevoelens? Schrijf het in een brief. Ik deed het bij mijn ouders en kan het iedereen aanraden!

2. Wees voorbereid op de reactie van je ouders

Wanneer je het je ouders verteld kunnen ze negatief reageren. Dat komt omdat zij bij jouw geboorte een bepaald beeld gecreëerd hebben. Ze kregen een dochter, jou, die zou gaan trouwen en kinderen krijgen. Dat dat (waarschijnlijk) anders gaat lopen vinden ze lastig. Ze moeten even omschakelen en hebben daar tijd voor nodig. Sommige ouders zullen het misschien nooit helemaal accepteren, dat kan ook gebeuren.

3. Wees voorbereid op andere reacties

Vanuit de kerk, of misschien ook vrienden, kunnen mensen gauw een oordeel klaar hebben. Dat is heel moeilijk, maar onthoud; jij bent mooi zoals je bent!

4. Praten met een extra persoon

Vinden je ouders het moeilijk, maar is praten erover ook moeilijk? Probeer het dan met een extra persoon erbij. Dat bij ons gesprek mijn therapeut erbij was, heeft heel erg geholpen. Het kan natuurlijk ook een familielid of iemand uit de kerk zijn die je vertrouwt.

5. Praat online met mensen

Heb je geen mensen in de buurt waar je je verhaal of twijfel aan kwijt kan? Op jongenout kan dat wel!

6. Zoek steun bij God

Hoe dan ook, Hij is er om je te helpen! Niet elke weg is hetzelfde, en misschien maak je andere keuzes dan ik heb gedaan. Het hielp mij om te geloven dat ik er mag zijn zoals ik ben.

Ik hoop dat je wat hebt aan mijn blog! Als laatste wil ik nog zeggen dat je jezelf niet de schuld moet geven! Heb je die neiging wel? Zeg dan tegen jezelf: God heeft mij zo gemaakt, ik ben niet meer en niet minder. Ik ben Zijn kind.

De volgende Belle gaat over seks en liefde. Alles komt aan bod: sexting, verschillen tussen jongens en meisjes en hoe denken anderen over seks? Wil jij die hebben? Geef je dan voor 1 mei op als clublid en dan ligt die op je mat! Daarnaast krijg je ook nog onze awesome Huis van Belle agenda!

PS: Als je nu clublid wordt, dan krijg je de agenda bij een abo!