Joëlle bakt: Havermoutkoekjes met witte chocolade en pecannoten

Bij de start van dit bak-abc wist ik direct wat ik zou maken bij de letter H: hazelnootschuimtaart.  Zet mij voor de etalage van de bakker en ik zal al-tijd voor de hazelnootschuim gaan. Keuzestress qua taartje krijg ik pas als er géén hazelnootschuimgebak in de vitrine staat. En toch staat hier vandaag geen recept voor hazelnootschuimtaart. Want toen ik na het bakken de ingrediëntenlijst uitwerkte en nog eens alle stappen op een rijtje zette werd het wel een heel erg lang blogje. En jullie lezen liever korte, snelle receptjes dan ingewikkelde taarten met 25 handelingen. Kill your darlings, zeggen ze dan in schrijversland. Mijn collega’s hebben zich met liefde over deze darling ontfermd. En ik dook de keuken weer in voor havermoutkoekjes met witte chocolade. Omdat die ook gewoon heel erg lekker zijn.

boodschappenlijstje-havermoutkoekjes

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180˚C

Stap 2: Doe alle ingrediënten behalve de chocolade en pecannoten in een kom. Roer met een spatel tot alles goed gemengd is.

Stap 3: Hak de chocolade in kleine stukjes (of gebruik chocolade callets of drops). Hak ook de pecannoten in stukken. Meng de chocolade en noten door het deeg.

Stap 4: Maak balletjes van +/- 5 cm doorsnede. Leg op een bakplaat met bakpapier en druk ze plat.

Stap 5: Bak de havermoutkoekjes 15-20 minuutjes in de oven tot ze een goudbruin randje hebben. Laat ze vervolgens op een taartrooster afkoelen.

Bewaar de havermoutkoekjes in een luchtdichte trommel en ze blijven nog wel een tijdje goed. Als ze tenminste zo lang in de trommel blijven zitten, want bij mij waren ze in no-time verdwenen.

Je kun dit recept ook heel goed als basis gebruiken voor je eigen variant. Vervang de witte chocolade en pecannoten door iets naar je eigen smaak. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Witte chocolade & cranberries
  • Pure chocolade & hazelnoot
  • Kokos & cranberries
  • Karamelchunks
  • M&M’s

Wat lijkt jou een lekkere combinatie?