Hazelnootcrunch cupcakes

De laatste tijd maak ik graag gebruik van de techniek om te karameliseren, dus die zul je nog wel vaker tegenkomen in mijn recepten. De cupcakes van vandaag ontstonden toen ik de kast opentrok en daar wat hazelnoten vond. Helemaal rauw vind ik ze niet zo lekker, dus gingen ze in de pan met wat boter en een schep suiker. Dat maakt bijna alles lekker, zelfs witlof! (maar da’s voor in een ander recept :) )

Recept hazelnootcrunch cupcakes

Aan de slag

1. Doe de hazelnoten in een koekenpan, zet op hoog vuur en rooster ze even.

2. Draai het vuur zacht en voeg een klontje boter en de suiker toe. Roer voorzichtig zodat het goed mengt. Laat de suiker karameliseren, maar let op dat het niet verbrand. Dit is echt een kwestie van goed opletten, want het kan heel snel gaan. Blijf roeren totdat de karamel goudbruin is.

3. Spreid het hazelnootkaramelmengsel uit over een bakplaat waar bakpapier op ligt en laat afkoelen. Het hoeft niet helemaal koud te zijn, maar mag ook niet meer heet zijn.  Haal de hele hazelnoten er tussenuit en leg ze apart.

4. Maak 1x het basisrecept voor cupcakes en verwarm de oven voor op 170 graden.

5. Snij de hazelnootkaramel in grove stukken en mix het door het cupcakebeslag. De karamelstukjes zullen door het mixen kleiner worden, dat is goed.

6. Vul cupcakevormpjes voor 2/3e met beslag en bak de cupcakes in 25 minuten gaar. Laat ze afkoelen

7. Laat 200 g pure chocolade au bain marie smelten en zet aan de kant om af te koelen, maar zorg dat het wel zacht blijft

8. Maak botercrème door 200 g roomboter zacht te kloppen. Voeg lepel voor lepel de poedersuiker toe. Mix op het laatst de zachte chocolade erdoor.

9. Spuit een toef botercrème op de cupcakes en doe er een hazelnoot op.

De cupcakes hebben een lekkere crunchy bite gekregen door de hazelnootstukjes met karamel. En chocolade met hazelnoten is ook een klassieke combinatie. Wij hebben zitten smullen hier. :)

Heb jij nog een lekker idee met hazelnoten?