How-to: Tips voor het maken van een Instagramfoto

Wat heb jij in je Instagram-bio staan? Je hobby’s? Je beste vrienden? Woonplaats? Een Bijbeltekst? Je klas of misschien wel de naam van je grote liefde (of dit dan een mens of bijvoorbeeld je huisdier is laten we even achterwege). In mijn Instagram-bio staan mijn passies; Fotografie, planten, reizen, het huis leuk inrichten, gastouder zijn, Tjippie en LouLou (onze vogeltjes) en Toto (onze pup die we net een paar maanden hebben). Ik vind het leuk om dingen over mijn passies te delen en daarom heb ik deze keer gekozen voor fotografie.

Tegenwoordig heeft (bijna) iedereen wel een telefoon met camera waarmee je alles kan vastleggen. Selfies, gewone foto’s, panorama’s… Foto’s van uitzichten, mensen, dieren, of wat je dan ook maar vast wil leggen. Zelf ben ik opgegroeid met een moeder die heel erg houdt van fotograferen. Vroeger op vakantie nam ze drie rolletjes mee en die moesten dan na de vakantie ontwikkeld worden en dan plakte ze die in een plakboek. Tegenwoordig gaat dit wel anders: Klik… even kijken… Oh nee, m’n haar zit raar, even opnieuw! Tegelijkertijd zijn polaroid foto’s ook weer helemaal hip, niet mega goedkoop maar wel super leuk!

Zelf heb ik een camera, polaroid camera en een camera op mijn telefoon. Maar die laatste gebruik ik toch wel het meeste. Aangezien ik denk dat jullie ook de meeste foto’s met je telefoon maken wil ik hiervoor wat tips geven.

  1. Licht

    Licht is echt heel belangrijk bij het maken van een Instagramfoto. Het beste licht wat je hiervoor kunt gebruiken is natuurlijk daglicht. Zelf vind ik het nooit heel prettig om tegen de zon in te kijken en wanneer je een foto tegen het licht in maakt, krijg je soms een heel tof resultaat. Maar misschien is het niet zoals je het op de foto had gewild en is het object donker. Daarom kies ik er zelf voor om bijvoorbeeld wanneer ik onze hond op de foto zet dit buiten te doen, wanneer de zon net even achter de wolken is. Of op een zonnige dag terwijl de hond in de schaduw is. Dit kan natuurlijk met een hond of ander dier, maar evengoed met je vriendinnen. Mocht je nou toch een foto hebben gemaakt die heel leuk is maar een beetje donker uitvalt, kun je deze gelukkig tegenwoordig super makkelijk via je telefoon wat lichter maken. Ook hier maak ik veel gebruik van.

  2. Kleur

    Vaak als ik foto’s maak, wil ik deze ook graag delen met mensen. En waar kan dit nou beter dan op Instagram? Ik ben een grootse Instagram fan en deel hier ook graag mijn foto’s. Tegelijkertijd wil ik dat mijn Instagram-feed er mooi uit ziet en hiervoor let ik op de kleuren die ik op de foto zet. Zelf hou ik heel erg van natuurlijke kleuren, dus daarom maak ik mijn foto’s zoveel mogelijk buiten. Ik vind dat een stenen muur, het strand, zand of andere zachte natuurkleuren een mooie achtergrond vormen voor een Instagramfoto, waardoor het object duidelijk naar voren komt. Wanneer ik weet dat ik foto’s ga maken zorg ik er ook altijd voor dat ik leuke kleren aan heb, meestal ook in niet te felle kleuren omdat ik dat niet mooi vind.

Wat als ik een super leuke foto heb die niet de juiste kleuren heeft voor Instagram? Dan bewerk ik de foto. Vaak is warmte eruit halen of de verzadiging of levendigheid wat minder maken al voldoende. Als dat niet werkt, maak ik de foto zwart-wit. Wanneer dit allemaal niet kan, dan kies ervoor om de Instagramfoto toch lekker te plaatsen omdat ik het een toffe foto vind omdat feed natuurlijk eigenlijk helemaal niet zo belangrijk. Of ik plaats de foto in mijn story.

  1. Bedenk van tevoren wat je wilt

    Dit helpt mij heel erg. Ik zoek op Instagram of Pinterest leuken ideeën op van hoe ik mijn foto’s ongeveer gemaakt wil hebben. Niet omdat ik dit dan precies na ga doen, want dat lukt mij vaak niet. Maar wel omdat ik dan ongeveer een idee heb van hoe ik wil poseren, welke achtergrond ik nodig heb, welke kleren ik aan doe, hoe ik mijn handen wil doen etc. Ook bedenk ik alvast of ik de foto horizontaal of verticaal wil maken. Ook bedenk ik of ik de foto zelf kan maken, bijvoorbeeld: selfie, foto van uitzicht, dier of gebouw. Of dat ik iemand anders om hulp vraag, vaak wel iemand bij wie ik mij op mijn gemak voel.

Dat waren mijn tips voor nu. Ik ben een hobbyfotograaf dus er zullen ongetwijfeld nog veel meer en betere tips zijn, maar dit zijn de dingen waar ik aan denk bij het maken van een Instagramfoto. Ik ben heel benieuwd of jullie ook zoveel bezig zijn met Instagram. Laat hieronder in de reacties je Instagram naam achter zodat ik je kan opzoeken en kan kijken welke toffe foto’s jij met de wereld deelt!

Photo by Kate Torline on Unsplash