Joëlle bakt: cakeje in een kopje!

Deze week is het moederdagweek bij HvB, zoals je allang door hebt natuurlijk! Ook mijn moeder is  is de beste moeder die ik me wensen kan. Natuurlijk zijn we het lang niet altijd eens, maar ik ben zo blij met haar! Als puber kon ik soms verschrikkelijk kwaad op haar zijn, maar sinds ik niet meer thuis woon mis ik regelmatig de tram omdat we niet uitgekletst raken…

Cakeje in een kopje
Voor deze cakejes was het mijn moeder die me op het idee bracht. Ik wilde al heel lang eens cakeje in een kopje maken. Vorige week herinnerde ze me er aan door hele leuke kommetjes en kopjes met schoteltjes voor me mee te nemen. Helaas staan die nog op mijn kamertje bij mijn ouders, maar ik maakte ze toch. En de cakejes die er in zitten zijn ook verrukkelijk. This once’s for mama!

De cakejes die ik gemaakt heb zijn eigenlijk bedoeld als toetje. Moulleux au chocolat is een Frans chocoladetaartje met een nog zachte (vloeibare!) binnenkant. Daarom is het juist wel handig om je gebakje straks op te lepelen uit een leuk kopje. In servies van porselein of aardewerk kun je prima bakken. Ik gebruikte kopjes van porselein die ik voor dit doel eens voor een paar cent bij de kringloop vond. Maar wie weet hebben jullie zelf al wel wat in de kast staan. Wel van te voren even goed schoonmaken en invetten aan de binnenkant. :-)

Aan de slag
Smelt de chocolade en de boter samen in een kom of pannetje die boven een grotere pan met kokend water hangt. (dat heet: au bain marie) Roer het goed door elkaar zodat het een egaal mengsel wordt. Doe de suiker en eieren in een kom en mix ze op de hoogste stand totdat ze helemaal luchtig en heel licht van kleur zijn. (dit duurt echt wel een tijdje!) Voeg daarna voorzichtig de bloem toe. Als alles goed gemixt is kan het chocoladebotermengsel er doorheen. Nog even goed mengen en dan is je beslag klaar. Vul je kopjes voor ongeveer 2/3e met beslag en plaats ze ongeveer 8-10 minuten in de oven. De bovenkant moet net drooggebakken zijn voor het lekkerste resultaat. Als je niet veel kopjes hebt (zoals ik) kan kun je ook gewoon cupcakevormpjes gebruiken. Zet ze dan wel in een tweede bakronde in de oven, want het kan zijn dat ze iets sneller klaar zijn.

Ik heb op de foto een hartje van papier geknipt en deze op het cakeje gelegd. Vervolgens deed ik wat poedersuiker in een theezeefje om het patroontje er op te krijgen. Serveren met een lekker kopje thee als je cakeje nog warm is.

Ennuh, in zo’n kopje kun je ook allerlei andere cakejes bakken. Of miniporties lasagne, desnoods. Leuk idee, toch?