Joëlle bakt: cinnamon rolls

Cinnamon rolls zijn kaneelbroodjes die je oprolt (vandaar “rolls”) voor het bakken. Ze stonden al een hele poos op mijn Pinterestboard met baksels die ik wil maken. Dit was ook weer zo’n recept waarvan ik achteraf zeg: “wáárom heb ik dit nog nooit eerder gemaakt!?”  Gelukkig maak ik regelmatig blogjes voor jullie en kan ik dus steeds meer dingen van mijn verlanglijstjes schrappen. Hoewel er minstens zoveel leuke nieuwe ideetjes opkomen natuurlijk. ;-) Maar deze sticky kaneelbroodjes zijn wat mij betreft absoluut de moeite waard!

cinnamonrolls

Je eigen kaneelbroodjes bakken

Stap 1: Laat de rozijnen een uurtje wellen in lauwwarm water zodat ze zacht worden.

Stap 2: Doe de bloem, gist, 70 g gesmolten boter, melk, suiker, zout en 2 van de eieren in een kom. Gebruik deeghaken op de mixer om er in 5 minuten deeg van te maken.

Stap 3: Strooi wat bloem op het aanrecht. Leg het deeg erop, schraap de kom en deeghaken leeg (want we willen alles gebruiken), en kneedt het deeg goed door met je handen. Spierballen kweken! :-)

Stap 4: Doe na het kneden het deeg terug in de kom en leg er een schone theedoek op. Laat het deeg nu ongeveer een uur rijzen op een warme plek. Ik zelf doe mijn deeg altijd in een metalen kom en zet het in de oven op 50 graden.

Stap 5: Maak terwijl het deeg rijst de vulling. Neem hiervoor de resterende 85 g gesmolten boter en mix dit met de kaneel en bruine suiker. Haal de rozijnen uit het water en dep ze droog. Zet de vulling en de rozijnen aan de kant tot je het gaat gebruiken.

Nu moet je dus nog een poosje wachten. Als het uur voorbij is ga je verder.

Stap 6: Strooi bloem op je aanrecht. Kneed het deeg even kort en rol het daarna met een deegroller op de bloem uit tot een lap van 0,5 cm dik. Strooi van te voren wat bloem over je deegroller zodat het deeg niet blijft plakken. Gebruik tussendoor indien nodig extra bloem zodat het deeg niet aan het aanrecht blijft vastzitten.

cinnamonrolls2

Stap 7: Smeer het mengsel van bruine suiker, boter en kaneel uit over de lap deeg. Strooi de rozijnen er over heen.

cinnamonrolls3

Stap 8: Rol het deeg op. Snij rolletjes van ongeveer 3 cm breed. Het makkelijkst vind ik het om dit te doen met een stukje naaigaren of flosdraad: leg de draad onder de deegrol op de plek waar je wilt doorsnijden, kruis de uiteinden aan de bovenkant en trek het voorzichtig aan. Zo krijg je een mooie snijrand en heb je geen last van deeg dat aan je mes blijft plakken.

cinnamonrolls1

Stap 9: Zet de rolletjes met de ‘draai’ naar boven in een ingevet bakblik of op een bakplaat met bakpapier. Zorg dat je 2-3 centimeter ruimte houdt tussen de rolletjes, want ze rijzen nog flink. Dat was ik vergeten, waardoor de rolletjes alleen naar boven konden rijzen en niet opzij. ’t Wordt er niet vies van, wel minder mooi.

Stap 10: Laat de rolletjes nog 15-20 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 185°C.

Stap 11: Doe het laatste ei in een kommetje en roer het even goed door. Bestrijk de rolletjes met een beetje ei. Bak de cinnamon rolls vervolgens in 12-15 minuten gaar.

cinnamonrolls4

Voor extra lekkere kaneelbroodjes…

In veel recepten wordt er ook nog een glazuur overheen gedaan van poedersuiker en een heel klein beetje melk en vanille essence. Dit moet je echt een beetje op gevoel doen. Neem 100 g poedersuiker, voeg een lepel melk en een beetje vanille essence toe en roer het goed door. Als het nog erg dik is (als pasta) dan mag er nog een beetje melk bij, totdat het net dun genoeg is om van de lepel af te lopen. Is het al te slap geworden? Voeg dan een beetje poedersuiker toe, tot je de juiste dikte hebt. Drizzle (tsja, uhm, iets tussen sprenkelen en gieten in) het glazuur over de nog warme broodjes heen.

Ben je fan van chocopasta? Echte Nutalla-fans (ja, die zijn er!) maken deze broodjes zonder de kaneelvulling, maar smeren in plaats daarvan een laag chocopasta op het deeg. Vervolgens maak je ze op dezelfde wijze verder af. Het glazuur kun je dan vervangen voor gesmolten chocolade.

Deze broodjes worden van oorsprong vooral bij het ontbijt gegeten (tipje voor bij een lekker paasontbijt over een poosje!), maar ze smaken altijd goed natuurlijk! Ik ga ze binnenkort weer een keertje maken om gezellig mee te nemen naar een picknick als het straks echt lekker voorjaarsweer is. Ik heb er nu alweer zin in! ;-)

Wat is jouw favoriete baksel met kaneel?