Joëlle bakt: Friese oranjekoek

Friese oranjekoek, ik ben er dol op. Geen Koning(inne/s)dag zonder, wat mij betreft. Ik ben niet zo’n fan van de tompouce (zelfs niet die van de Hema!), maar des te meer van de Friese oranjekoek. ;-) Toen ik vorig jaar september(!) voor een thema oranjekoek maakte greep ik dan ook mijn kans: ik strooide er kroontjesconfetti over en kiekte wat foto’s. Zo, het blogje voor Koningsdag 2016 was vast bepaald.

Dat was voor ik bedacht dat ik een alfabet zou gaan bloggen en de F als zesde letter half maart al online zou komen. Maar omdat ik dit recept tóch heel graag met jullie wil delen komt het blogje nu al online. Kun je vast mooi een keer oefenen voor het Koningsdag is. :-) Het is best een uitdagend recept met veel handelingen, maar laat je niet afschrikken door de ingrediëntenlijst. De helft bestaat uit kruiden die je in één keer erbij kunt gooien. ;-) Enjoy!

boodschappenlijstje-oranjekoekStap 1: Zeef de bloem en maizena boven een kom. Voeg de koude boter in blokjes toe en wrijf het met je handen tot een kruimelig mengsel. (Of gebruik de platte kloppper [K-klopper of Bisschop] als je net als ik een staande mixer hebt).
Stap 2: Doe de suiker, zout, bakpoeder, anijszaad, kardemom, nootmuskaat, sinaasappelsnippers, ei en water doe. Kneed dit kort door elkaar tot je een egaal deeg hebt. Wikkel het in huishoudfolie en leg het deeg in de koelkast te rusten terwijl je de vulling maakt.
Stap 3: Zet de oven aan op 180°C
Stap 4: Snij de amandelspijs in blokjs en prak het ei er doorheen (met de mixer of een vork). Meng tot er geen klontjes spijs meer zijn.
Stap 5: Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in twee stukken, het een iets groter dan het andere.
Stap 6: Bekleed een vierkant bakbklik van 20×20 cm met bakpapier (of: leg bakpapier op een bakplaat). Strooi wat bloem op je werkblad en rol het grootste stuk deeg uit tot het ongveer 23x23cm is. Plaats in de bakvorm zodat je een iets opstaand rondje krijgt.
Stap 7: Verdeel de amandelspijs over de bodem.
Stap 8: Rol de rest van het deeg uit tot 20×20 en leg dit dit op de koek. Druk het voorzichtig aan en prik de bovenkant op een paar plekken in met een vork.
Stap 9: Bak de koek +/- 30 minuten tot de randen licht groudbruin zijn. Laat eerst even afkoelen en daarna verder afkoelen op een rooster.
Als je geen bakvorm gebruikt maar op de plaat werkt maak je van het grootste deel deel een plak van 25×25 cm. Verdeel hierover de spijs, en laat 1 cm van de rand vrij. Vouw het daag aan de randen omhoog als een soort bakje waar spijs in zit. Rol het andere deeg uit en leg dit op de koek. Zorg dat de randen goed afsluiten zodat er geen spijs uit kan lekken.
Stap 10: Als de koek goed afgekoeld is maak je het glazuur. Meng voorzichtig de poedersuiker, water en rode kleurstof tot je een glad glazuur hebt. In plaats van water en rode kleurstof kun je ook +/- 30 frambozen door een zeef drukken en het sap door de poedersuiker mengen. Eventueel iets water toevoegen (drupjes!) om het vloeibaarder te maken, het moet dik, maar goed smeerbaar zijn en netjes glad worden. Verpreid het glazuur over de koek en strijk het glad. Het hoeft geen dikke laag te zijn, als alles maar bedekt is. Laat volledig uitharden.
Stap 11: Maak botercrème van de boter en poedersuiker. Breng op smaak met een drukje vanille essence. Trek voorzichtig lijntjes door het glazuur waar de koek gesneden moet worden om 10-12 stukken te krijgen. Spuit met een kartelmondje een leuk patroon op de koek: lijntjes, rozetten, etc. Versier eventueel met suikerstrooisel zoals de oranje kroontjes, sliertjes geconfijte sinaasappel, etc. Maak er wat moois van!
Stap 12: Bewaar in de koelkast zodat de crème kan uitharden.



friese oranjekoek
Extra recept! :-) Gekonfijte sinaasappelschilletjes
Sinaasappelsnippers zijn lastig te vinden, maar maken is niet superingewikkeld. Kost alleen wel wat tijd, dus maak het een dag voor je met de koek bezig gaat. Snij de hoeveelheid schilletjes die je voor de oranjekoek nodig hebt in kleine stukjes voor je het aan het deeg toevoegt en gebruik wat mooie sliertjes ter decoratie op je koek.

Weeg na stap 1 hoeveel gram schilletjes je hebt. Dit is bijvoorbeeld 50 gram. Dan is 50 gram dus 1 deel, wat maakt dat je 100 g suiker en 100 g water nodig hebt. (want 2x 50 = 100 :-) )

boodschappenlijstje-geconfijte-sinaasappelschil
Stap 1: Neem 2 biologische sinaasappels en haal het oranje deel van de schil eraf met een julienneschilmesje zodat je dunne sliertjes schil krijgt. (Dit kan ook met een rasp, ik vind sliertjes mooier omdat je ze dan ook nog mooi ter decoratie kunt gebruiken). Zorg ervoor dat er geen wit van de schil meekomt, want dit is bitter. Weeg hoeveel sinaasappelschil je nu hebt.
Stap 2: Kook de schilletjes 10 minuten in water en giet het daarna af. (in het originele recept moet je dit twee keer herhalen, maar omdat ik de schil rasp ipv pel is dat niet nodig)
Stap 3 : Doe 2 delen suiker en 2 delen water in een pannetje en breng aan de kook. Voeg hier de sinaasappelschilletjes aan toe en laat 20 minuten zachtjes koken. Draai de hittebron uit en laat het nog een uur staan met het deksel op de pan.
Stap 4: Giet de schillen af (vang de siroop op, deze sinaasappelsiroop is heerlijk door de yoghurt, etc!). Leg een stuk bakpapier op een bakplaat en verspreid de schilletjes daarover. Zet de oven op de laagst mogelijke stand (bij mij is dat 50 graden) en laat de schilletjes drogen. Bij mij waren ze na een twee uurtjes goed droog. Je kunt ze ook gewoon laten drogen zonder oven, maar dat kan een paar dagen duren. Bewaar je gekonfijte sinaasappelschilletjes in een schone jampot die je goed kunt afsluiten.

Het recept voor de Friese Oranjekoek komt uit Het Nederlands Bakboek door G. Pagrach-Chandra en heb ik op sommige punten iets vereenvoudigd. Het recept voor de sinaasappelschilletjes komt van Ikbakerietsvan.com. En Baksels.net combineerde dat mooi tot het recept dat ik maakte. ;-)

Weet jij nog andere lekkere recepten met de F?