Joëlle bakt: New York Cheesecake

De maanden juni, juli en augustus zijn dit keer wat anders dan andere maanden. De food-bloggers zijn namelijk op wereldreis! In juni zijn de bloggers in Amerika, ga met ze mee op culinaire ontdekkingsreis! 

Als ik aan Amerikaanse lekkernijen denk, denk ik naast cupcakes en brownies aan cheesecake. New York Cheesecake om precies te zijn. Die naam alleen al! Ooit wil ik naar Amerika en natuurlijk ook New York, maar tot die tijd moet ik het doen met Amerikaanse gerechten. Dit recept voor New York Cheesecake is een van de vele recepten van cheesecake en bovendien een beetje aangepast naar mijn eigen smaak; Joëlle’s New York Cheesecake dus!

Nodig voor een cheesecake van 26 cm doorsnede

cheesecake1

 1. Verwarm de oven voor op 175°C. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in.

De bodem:

 1. Verkruimel de kandijkoeken totdat ze helemaal fijn zijn. (in een keukenmachine, hakmachine of gewoon in een zak en dan erop meppen met een deegroller/koekenpan)
 2. Smelt de boter voor de bodem in een pannetje. Voeg de koekkruimels en suiker toe en meng het goed.
 3. Verspreid de kruimels gelijkmatig over de bodem van de springvorm en druk het met de bolle kant van een lepel goed plat. Zet de bodem in de koelkast tot je het weer nodig hebt.

De vulling:

 1. Doe de roomkaas,  suiker en bloem in een kom. Meng het zo’n 2 minuten op de middelste stand zodat er een glad mengsel ontstaat. Ga af en toe met een siliconen spatel langs de randen zodat alle kaas gemengd wordt.
 2. Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als de vorige helemaal goed is doorgemixt (duurt ongeveer 30 seconden).
 3. Schenk de slagroom en vanille-extract erbij en mix het erdoor.
 4. Haal de bodem uit de koelkast en giet de vulling erover.
 5. Zet de cheesecake op het rooster in het midden van de oven en bak de taart 15 minuten. Daarna zet je de temperatuur naar 120 graden en bak je de taart nog eens 60-90 minuten. Controleer na een uur of de taart stevig is, maar in het midden nog een beetje wiebelt als je voorzichtig met de springvorm heen en weer gaat. Als dat het geval is haal je de taart uit de oven.

De topping:

 1. Mix in een kom de zure room, suiker en vanille-extract.
 2. Verspreid dit mengsel over de nog warme cheesecake. Zet de cheesecake nog 15 minuten in de oven.
 3. Als de cheesecake klaar is haal je ‘m uit de oven en snij je met een mes voorzichtig langs de rand zodat deze loslaat. Dit zorgt ervoor dat je cheesecake tijdens het afkoelen niet scheurt (de taart zal iets krimpen door het koelen en als ie dan nog aan de randen vast zit breekt ‘ie open).
 4. Laat de cheesecake helemaal afkoelen en zet ‘m daarna het liefst nog minimaal een nacht in de koelkast.

De cheesecake is nu klaar! Voor mij was dit een gevalletje ‘driemaal is scheepsrecht’. Het was de derde keer dat ik cheesecake maakte, en de eerste keer dat ‘ie echt goed gelukt en heel smakelijk was. Je kunt van de cheesecake zo’n 16 punten snijden, het is vrij machtige taart dus de stukken hoeven niet heel groot te zijn.

cheesecake2

Echte Amerikaanse cheesecake maak je trouwens met Graham crackers, de Nederlandse digestive-koekjes zijn hiermee vergelijkbaar. Ikzelf vind kandijkoeken (bastognekoeken) heel erg lekker als bodem voor kwark- en cheesecake, maar als je daar niet van houdt kun je deze dus vervangen door digestives.

Wist je dat?

Kenmerkend aan de New York Cheesecake is dat er een laagje van zure room overheen gaat en de cheesecake daarom nog een keertje gebakken wordt. Verder is het een hele basic versie. Er zijn wereldwijd nog honderden variaties op cheesecake met bijvoorbeeld fruit of chocloade (of allebei!).

Heb jij al een favoriet cheesecakerecept?

Naar het recept van JoyofBaking.com http://www.joyofbaking.com/Cheesecake.html