Joëlle bakt: Notentaart met gezouten karamel

Begin deze week las ik in de krant een stukje over de verkaramelzeezoutisering van Nederland. Vroeger was het iets voor de echte culi/foodie, tegenwoordig kom je het overal tegen. In het stukje ging het over dat ‘zelfs’ de AH tegenwoordig croissantjes met karamel en zeezout heeft. Wat ik helemaal begrijp, omdat ook ik gezouten karamel gewoon fantastisch lekker vind. En dus ook in dit notentaartje karamel met zeezout. Omdat het lekker is. (En ben je nou niet van het zoute, dan laat je dat toch gewoon lekker weg?)

Voor 12 stukken taart

Taartbodem

110 gram boter
50 gram suiker
1 ei
merg van 1 vanillestokjet
1/4 tl zout
225 gram bloem

Karamel met noten:

75 g lichtbruine basterdsuiker
½ tl tafelzout
75 g boter
100 g schenkstroop
300 g notenmix met macadamia’s (ongezouten)
1 tl zeezoutvlokken

extra nodig: blindbakbonen (linkje naar Bakbasics blind bakken)

Stap 1. Maak de taartbodem: Meng de boter, suiker, ei, vanille, zout en bloem door elkaar met de deeghaken op de mixer. Kneed met de hand tot een bal. Druk ‘m een beetje plat en verpak het deeg in plastic. Leg 30 min. in de koelkast te rusten.

Stap 2. Zet als de rusttijd voorbij is de oven aan op 180 graden.

Stap 3: Bekleed de bodem van een springvorm van 24 cm doorsnede met bakpapier en vet de zijkanten in. Rol het deeg uit tot een cirkel die net iets (ongeveer 28 cm) groter is. Leg het deeg in de vorm en zorg dat de rand 2-3 cm hoog is. Leg een stuk papier op het deeg en vul met bakbonen. Bak de korst 20 minuten voor.

Stap 4: Begin met de karamel. Doe de basterdsuiker, het tafelzout, de boter en stroop in een pannetje. Breng het voorzichtig aan de kook (niet laten verbranden!) en laat 5 min doorkoken. Haal de pan van de hittebron en roer daarna de notenmix erdoor.

Stap 5: Haal de taartkorst uit de oven en verwijder de bakbonen en het bakpapier onder de bonen. Laat de taartkorst in de springvorm zitten. Snij met een mesje voorzichtig de rand van de korst mooi af zodat je een strakke rand krijgt. (Let erop dat je niet in de springvorm krast)

Stap 6: Schep de notenmix in de taartkorst en bak het nog 10 minuten.

Stap 7: Laat de taart minimaal 4 uur afkoelen (karamel blijft lang heet!) en strooi er daarna nog wat zeezoutvlokken over.

notentaart, bakken, gebak, huisvanbelle