Joëlle bakt: red velvet cupcakes

Red Velvel cupcakes stonden al een poosje op mijn verlanglijstje om zelf te maken. Ze zijn erg populair vanwege hun fluweelzachte structuur (vandaar de naam ‘velvet’), toffe kleur en lekkere smaak. Ik heb er wel eens eentje gegeten toen ik in Engeland was, maar dat viel een beetje tegen. De Red Velvets die ik met dit recept van de Hummingbird Bakery gemaakt heb vind ik persoonlijk een stuk lekkerder!

Voor 24 cupcakes:

redvelver1

*in plaats van vloeibare kleurstof kan het ook best met kleurpasta’s.  Pas dan wel de hoeveelheid kleurstof aan, op je gevoel. Alleen kleurpoeder werkt minder goed.
** baking soda heet ook wel natrium bicarbonate of zuiveringszout. Je kunt dit kopen bij de apotheek, taartwinkel of Aziatische toko (en bij die laatste is het meestal het goedkoopst).

Stap 1: Verwarm de oven voor op 170 graden. Doe cupcakepapiertjes in een cupcakeblik.
Stap 2: Mix de roomboter en de suiker tot het luchtig is.
Stap 3: Voeg een ei toe, mix het tot het ei is opgenomen door het mengsel en voeg dan het 2e ei toe en mix weer.
Stap 4: Voeg de cacao, zout, kleurstof en vanille extract toe. Mix goed tot je beslag egaal rood is. Vergeet niet even met een spatel de wanden van de mengkom schoon te schrapen zodat echt al het beslag gekleurd wordt.

redvelvet3

Stap 5: Doe een scheutje karnemelk bij het beslag en meng goed. Schep vervolgens wat bloem erbij en meng weer. Herhaal dit totdat alle karnemelk en bloem in het beslag zit.
Stap 6: Doe in een apart kommetje de baking soda met de azijn. Roer het even door. Dit gaat heel erg bruisend. Doe het bij het beslag en meng het snel. Hierdoor worden je cupcakes lekker luchtig.

redvelvet2

Stap 7: Schep het beslag in cupcakepapiertjes en bak de cupcakes in 20-25 minuten gaar. Met een satéprikker kun je testen of je cupcakes gaar zijn, als er geen beslag aan de prikker blijft hangen wanneer je die in de cupcake steekt,  zijn ze klaar. Laat ze helemaal afkoelen voor je verder gaat.

redvelvet4

De frosting

Stap 1: Meng de zachte boter en roomkaas tot een egaal mengsel.
Stap 2: Doe een deel poedersuiker erbij en mix het door elkaar. Herhaal dit tot alle poedersuiker erbij zit en je een gladde frosting over hebt.
Stap 3: Doe de frosting in een spuitzak en spuit toeven op je cupcakes. Voor grote toeven moet je dit gedeelte van het recept verdubbelen.

Het leukste (naast de toffe kleur) aan deze cupcakes vind ik de reactie van de baking soda en de azijn. Net een scheikundeproefje op school, maar dan in je eigen keuken. ;-) Alleen al daarom ga ik ze vaker maken. Ze hebben zo’n heerlijke subtiele chocoladesmaak, zijn lekker zacht in je mond én zijn grappig om klaar te maken. Top-cupcakes dus!

redvelvet5