Joëlle maakt granola

Ik ben ‘s ochtends niet zo’n broodeter. Liever maak ik een smoothie of eet ik yoghurt met cruesli. Sinds een tijdje is granola helemaal hip om te eten én om zelf te maken. Het lijkt op cruesli en muesli, maar dat is het niet. Granola is een mengsel van granen, noten en vaak ook zaden. Beetje husselen, even in de oven en klaar! Het receptje hieronder is een basisreceptje, maar je kunt het helemaal aanpassen naar je eigen smaak door bijvoorbeeld pompoenzaden of sesamzaad toe te voegen of wat noten weg te laten (of weer anderen toe te voegen).

boodschappenlijstje-granola

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180°C.
Stap 2: Hak de noten in stukken. Niet te fijn, je wilt wat te kauwen overhouden. :)
Stap 3: Doe alle droge ingrediënten in een kom en hussel ze door elkaar.
Stap 4: Smelt de kokosolie en roer dit door de droge ingrediënten.
Stap 5: Voeg de honing toe en meng goed.
Stap 6: Leg bakpapier op een bakplaat. Verspreid de granola er over.
Stap 7: Rooster de granola zo’n 20 minuten. Schep na 10 minuten even om zodat het niet aanbrandt. De mijne is eigenlijk nét een minuutje te lang in de oven geweest… ;-)

Laat de granola helemaal afkoelen en bewaar het daarna in een luchtdicht pot zodat het lekker knapperig blijft. Je kunt het zeker 2 weken bewaren (als het dan nog niet op is…)

granola

Dankzij de (kokos)olie wordt de granola lekker knapperig en de honing geeft het nét een beetje zoetigheid. Precies in balans, wat mij betreft.

Na het roosteren kun je ook nog gedroogd fruit (zoals rozijnen, gedroogde cranberry’s, stukjes gedroogde appel of schijfjes gedroogde banaan) toevoegen. Als je bijvoorbeeld de rozijnen al eerder toevoegt zal het verbranden in de oven.

De granola kun je eten met yoghurt, melk of bijvoorbeeld kwark. Het is ook heel lekker om er vers fruit aan toe te voegen, aardbeien, blauwe bessen, etc.. Heerlijk!

Hoe ontbijt jij ‘s ochtends?