Een maand niks kopen

Helemaal niets kopen, gewoon echt niets. Een maand lang. Ik besloot er voor te gaan. Waarom? Al langere tijd ben ik bezig met mijn aankopen en hoe ik mijn geld besteed. Het is begonnen na mijn reis naar Colombia dat ik steeds bewuster werd: hoe doe ik recht aan de wereld om me heen? En hoe kan ik iets doen aan de oneerlijke verdeling in de wereld? Maar ook: hoe kan ik sowieso iets doen aan de ellende in de wereld? Ik ben daar nog steeds mee bezig en ben eigenlijk op een soort zoektocht. Eén ding heb ik al wel ontdekt: met kleine dingen begint het en kunnen we verschil maken voor de mensen om ons heen.

Zara en Mango

Toen ik een tijd terug een blog zag over hoe Zara in Turkije Syrische vluchtelingkinderen laat werken voor een hongerloontje, besloot ik daar gewoon nooit meer heen te gaan. Nou ja, gewoon: ik was dol op Zara en Mango dus hoe moest dat dan met de basic vesten en leuke jurkjes die je daar voor weinig koopt? Een vriendin nam me mee op tweedehands shopexpeditie en gelukkig heb ik nu een heel aantal adressen waar ik supermooie kleding kan kopen die me niet veel kost. In een stad kan ik dus nauwelijks gewone winkels meer in, want eigenlijk alle winkels die je in de gewone winkelstraten vindt, gaan niet goed om met de mensen die in hun fabrieken werken of met het milieu.

Bewust van mijn uitgaven

Dusss, dat besluit was al genomen. Maar dan nog koop ik nog best veel andere dingetjes en besloot ik een maand lang mijn portemonnee niet uit mijn tas te halen om bewust te worden van mijn uitgaven. De regels: ik mocht alleen eten en drinken kopen, verder niets. Ik deel hieronder een paar dagen met je. Het complete verhaal vind je in de Belle die begin maart uitkomt en als thema twijfel heeft. Ben je geen clublid en wil je dat wel? Meld je dan hier snel aan! Je krijgt nu het posterboek bij je abonnement en het is goedkoper dan Belle los kopen!

Een maand niets nieuws kopen

Op de eerste dag ga ik de deur niet uit, dus dat begint makkelijk. Het is een chilldag waarop ik doe waar ik blij van word: met vrienden hangen, muziek luisteren, krantjes lezen… en het is allemaal gratis!

Op dag 3 moet ik een paar pakketjes wegbrengen bij Bruna en loop ik snel langs het tijdschriftenschap. Eigenlijk koop ik bijna altijd wel een paar tijdschriften als ik er ben. Terwijl ik thuis nog veel ongelezen boeken heb liggen. Laat ik daar maar eens aan beginnen.

Dag 4: Ik werk vandaag vlakbij een winkelcentrumpje. Normaal gesproken had ik er even een rondje gedaan en was ik ongetwijfeld thuisgekomen met bijvoorbeeld een make-upje. Vandaag niet! Ik koop wel een lekkere koffie en ben trots op mijn compleet tweedehands outfit die ik aan heb vandaag: een zwart Zaravest uit een tweedehands winkeltje en een Vanilliajurkje dat ik via een kledingruil van een vriendin heb gekregen.

Dag 5: Bij thuiskomst ligt de H&M gids op me te wachten. Die is altijd verleidelijk. Ik besluit hem meteen bij het oud papier te gooien en hem op te zeggen.

Dag 13: Een lange en vermoeiende dag. Ik besluit dat ik mezelf ga belonen met sushi en een filmpje vanavond. Misschien komt het doordat ik verder niets koop, maar het valt me wel op dat ik veel aan eten en drinken uitgeef. Ik denk dat het ermee te maken heeft dat ik vind dat ik mezelf wel extra mag verwennen omdat ik verder niets mag kopen.

Dag 18: Een dagje met een vriendin naar Deventer. Waar veel te veel leuke winkeltjes zijn. Een stippenkoffiebeker! Een roodleren tasje! Een prachtig jurkje! Ik merk dat van al die dingen mijn hart echt een beetje sneller gaat kloppen. Dat is ook bewezen, een aankoop geeft je echt even een kick. Maar het goeie gevoel zwakt ook snel weer af. Zodra ik buiten sta, wil ik het al niet meer hebben. Zelfs niet als mijn lieve vriendin aanbiedt het dan voor mij te kopen.

Dag 26: Ik merk dat het eigenlijk wel went om niet zo vaak mijn portemonnee te trekken en dat ik zelfs voor de lol op mijn bankrekening kijk wat erop staat. Dat doe ik nooit! Het zet me aan het denken wat ik normaal gesproken aan impulsaankopen doe. Ik shop niet buitensporig maar geef regelmatig makkelijk geld uit aan kleine aankoopjes bij drogisten of de Hema. Dingen die ik dan wel even nodig lijk te hebben maar waarvan ik een dag later niet meer kan opnoemen wat het was.

Conclusie: Ik vond het niet megamoeilijk deze maand, maar merk wel dat ik soms andere uitjes verzon. Niet even een uurtje het dorp in maar een wandeling maken. Goede keus maar ook een beetje saai. Ik merk dat ik shoppen en naar kringloopwinkels gaan ook echt als een gezellig uitje zie. Dat kan natuurlijk nog steeds, maar dan wil ik wel bewuster nadenken over mijn aankopen. Ook geef ik vrij veel geld uit aan eten en drinken, daar ga ik komende tijd op letten. Het geeft me een heel goed gevoel om zo bewust bezig te zijn met wat ik koop en geld over te houden om te sparen en om weg te geven. En een leuke bijkomstigheid: ik ben weer boeken aan het lezen! Omdat ik altijd zoveel tijdschriften koop, kom ik nooit aan een boek toe. En die stapel ongelezen boeken heb ik er dus maar eens bij gepakt.

Goed doen begint met kleine veranderingen in je leven door te voeren!

Wat vind jij? Vind je het moeilijk om keuzes te maken in je shopgedrag?