Romantische mode in Den Haag

Chères Belles,

Daar ben ik weer, na een jaartje weg te zijn geweest bij Huis van Belle! In de tussentijd heb ik Utrecht als woonplaats verruild voor Den Haag. Een leuke stad met o.a. super toffe musea, dus toen Eline voorstelde om samen naar een modetentoonstelling in het Gemeentemuseum te gaan, zei ik meteen: ‘Ja!”. Daar heb ik geen spijt van, want wat zagen we prachtige jurken en kostuums. Kijk je met ons mee?

47_frouckje_romantische_mode_1

Romantische mode

Het Gemeentemuseum in Den Haag is een mooi en groot museum met veel schilderijen, maar daarnaast hebben ze ook vaak tentoonstellingen over mode. Dit keer is de 19e eeuw aan de beurt. Een romantische eeuw met prachtige jurken en sieraden, geweldige kostuums voor mannen en dramatische verhalen. Denk maar eens aan de boeken van Jane Austen over liefde of kostuumdrama’s zoals Downton Abbey die je tegenwoordig op televisie kunt. Tijden die tot de verbeelding spreken en wij begrijpen wel waarom: wat een kleren, wat een kapsels, wat gebruikten ze mooie stoffen en wat hadden ze vaak galafeesten. Maar was het allemaal wel zo mooi als het lijkt?

47_frouckje_romantische_mode_4

Beauty-issues zijn van alle tijden

Op Huis van Belle schrijven we altijd dat je mooi bent zoals je bent. Dat doen we omdat de druk van buitenaf soms heel groot kan zijn. Reclame, superslanke en bloedmooie televisiesterren, de groepsdruk op school; soms komen er heel wat ‘normen’ op je af. Het lijkt wel alsof alles beter, mooier, perfecter en dunner moet zijn. Maar voldoen aan al die idealen kan heel ongezond voor je zijn. Dat is niet iets van deze tijd alleen. In de 19de eeuw heersten er ook een heleboel geschreven en ongeschreven beautyregels. De mode veranderde voortdurend en via tijdschriften werd dat goed in de gaten gehouden. In de hogere kringen lette men heel erg op elkaar. Er werd in die dagen heel wat geroddeld. Met je kleding liet je zien wie je was, waar je van afstamde en hoeveel geld je had.

Vrouwen mochten in die tijd niet werken of stemmen en als jongedame uit de hoge kringen was je belangrijkste taak een man aan de haak te slaan en voor kinderen te zorgen. Vrouwen zaten in die tijd in een strak keurslijf. Zowel sociaal als letterlijk: om een slanke taille te bereiken, kregen de vrouwen een korset om. Dat was bijzonder ongezond. Het werd zo strak getrokken dat ribben soms braken en vrouwen snel flauwvielen. Het verbaast ook niet dat vrouwen uit die tijd speciaal personeel hadden om te helpen met aankleden en kappen. Wat een werk moet dat zijn geweest! Kijk maar eens naar deze scène uit de klassieker Gone with the wind (een film uit 1939!!!), waar de hoofdpersoon Scarlett O’Hara in haar jurk wordt geholpen door een zwarte slavin en ruzie met haar maakt, omdat ze niet wil eten om beter in de jurk te passen:

Meters stof, polkadots en schotse ruiten

Wat ons nog meer opviel is dat de jurken uit de 19de eeuw enorm waren qua omvang. Je zou  maar een huidige bus of tram vol hebben met vrouwen die zulke jurken dragen, dan kan er de helft in van wat er normaal in kan. Alle jurken uit die tijd vielen tot op de grond en onder de rokken zaten vaak hoepels om volume te bereiken. De meeste jurken bedekken het hele lichaam, dus inclusief armen en vaak zonder al te diepe decolletés. Dat betekent dus dat er meters stof in een gewaad gingen. Veel jurken hebben ook versiersels in de vorm van prachtige biezen of randen of andere applicaties. En tot Eline’s grote vreugde zagen we ook nog de polkadot, oftewel de door Eline zo geliefde stippen.

47_frouckje_romantische_mode_3

Lekker zwijmelen

Naast de jurken uit de 19de eeuw zijn er ook kostuums te zien van series als Pride & Prejudice (mijn favoriet!) uit 1995 en Downton Abbey. Wat ook wel heel gaaf is, zijn de moderne ontwerpen die geïnspireerd zijn op de romantische mode, zoals jurken van Jan Taminiau. Hij is de ontwerper van die prachtige jurk die koningin Maximá aan had tijdens de inhuldiging van haar man. Vaak hebben die jurken van tegenwoordig een bepaalde twist of knipoog, zoals bijvoorbeeld die van Vivienne Westwood.

47_frouckje_romantische_mode_2

47_frouckje_romantische_mode_5

Hou je wel een beetje van romantiek en geschiedenis of ben je een echte modefreak? Dan is deze tentoonstelling echt iets voor jou. Je kunt het Gemeentemuseum gemakkelijk bereiken met OV. Je kunt heel fijn een broodje eten of kopje thee drinken in het restaurant en er is een inspirerende museumwinkel. En als je toch in Den Haag bent… met de tram ben je zo bij het strand of de binnenstad.

Info

Romantische mode, Mr. Darcy meets Eline Vere
t/m 22.03.2015 in Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag

[Foto’s: Een avondjurk van ontwerper Jan Taminiau uit 2011, een herenkostuum en ensemble van Vivienne Westhood uit 2013 en 2014 en een avondjurk van Edwin Oudshoorn uit 2012. De foto’s zijn speciaal voor de tentoonstelling gemaakt door fotograaf Koen Hauser.]

Wat vind jij van deze mode?

Deze blog is geschreven door Frouckje