ShitSpecial #3 – Psychische stoornis

In de oproep die ik deed bij de intro van de ShitSpecial kwam vaak de wens naar voren dat jullie willen dat geblogd wordt over diverse psychische stoornissen. Wat als je dat zelf hebt, of wat als de ander dat heeft? Wat zijn tips?

Psychische stoornis

Klinkt best wel zwaar he, psychische stoornissen. Eigenlijk kan je het een beetje zo zien: we zijn allemaal wel eens somber, moe, bang, perfectionistisch, achterdochtig, onzeker. Als iemand een psychische stoornis heeft, dan is dat bij die persoon op dat moment te veel aanwezig. Zo aanwezig dat iemand of zijn of haar omgeving er last van heeft. Uit een lang onderzoek van het Trimbos Instituut bleek dat in Nederland 4 op de 10 mensen minimaal één keer in hun leven een psychische stoornis heeft. Dus best grote kans dat jij of je lief daar een keer mee te maken krijgt. Dus eigenlijk is het best normaal ;). De ernst van de stoornis en de duur kan natuurlijk wel sterk verschillen.

Ik heb ervoor gekozen om niet alle stoornissen in de ShitSpecial apart te behandelen. In deze blog geef ik tips die eigenlijk voor iedereen van toepassing zijn als er psychische problemen spelen in de relatie.

Tip 1. Leer samen praten over de problemen

Haha, ik schrijf volgens mij dit best wel vaak. Praat! Stel je vragen aan elkaar en luister goed naar het antwoord dat je krijgt. Bijvoorbeeld wanneer heb je het meeste last ervan? Wil je me vertellen hoe het is ontstaan? Wat betekent het voor je dat je deze problemen hebt? Wat kan ik voor je doen om je te steunen als je er last van hebt?

Doe het regelmatig, maar begrens het ook! Jullie hoeven er echt niet altijd over te praten. Doe vooral ook leuke dingen samen, maak lol en praat ook over de andere dingen.

Tip 2. Verdiep je (een beetje) in de problematiek

Als bij één van jullie een diagnose is gesteld, kan het goed zijn daar wat meer over te weten. Zoek de diagnose op en lees het samen eens door. Er zijn ook folders daar met informatie die je gratis kan downloaden. Herkennen jullie wat er staat? Ook goed om te weten, wat is de ernst van de problematiek en is het van tijdelijke aard of menselijk gesproken ‘voor het leven’?

Tip 3. Vraag of het mogelijk is om af en toe mee te gaan met de behandeling of begeleiding

Als een van jullie hulp krijgt, kan het goed zijn als de ander eens aanhaakt. Dat is misschien best spannend, maar wel belangrijk. Praat daar samen over of jullie dat een goed idee vinden. En check bij de behandelaar of begeleider of dat mogelijk is. Het kan goed zijn om je vragen ook eens te kunnen stellen aan een professional. Vaak kan deze namelijk goed met jullie bespreken hoe jullie elkaar het beste kunnen steunen.

Tip 4. Zorg goed voor jezelf

Dat is altijd een goede tip :), maar zeker als je erg meeleeft met iemand die het moeilijk heeft. Vergeet dan vooral jezelf niet. Durf ook nee te zeggen. Plan leuke dingen voor jezelf en geef jezelf ruimte om op te laden.

Tip 5. Ga voor een gelijkwaardige relatie

Hoeveel liefde je ook hebt voor je lief: jij bent niet zijn of haar hulpverlener. En andersom geldt dat natuurlijk ook. Als jij met psychische problemen worstelt is jouw lief niet jouw hulpverlener. Dat brand je op, namelijk. Je kan niet tegelijk iemands geliefde zijn en iemands hulpverlener. Het is of/of.

In een relatie zijn allebei de geliefden even belangrijk. Dus praat ook over jouw eigen kwetsbaarheid en behoeften. Die doen er ook toe!

Heb jij ook een belangrijke tip of een brandende vraag hierover? Post hem hieronder!!

Deze blog werd geschreven door Daniëlle.