DIY – Deodorant maken

Zweet, de één zweet meer dan de ander maar iedereen zweet, en jawel de hele dag door. Zweten is namelijk nodig om je lichaamstemperatuur te regelen. Door het verdampen van vocht koelt je lichaam af. Vandaar dat je meer gaat zweten als je aan het sporten bent.

Zweet je lekker

Zweetkliertjes zitten in je hele huid en gemiddeld zweet je een liter vocht per dag. Slechts 1% van je zweet komt onder je oksels vandaan. Toch zijn het de oksels waar het bekende zweetluchtje ontstaat. Dit heeft te maken het soort zweetklier en de ventilatie van je oksels.

Over je hele lichaam zitten exocriene zweetklieren, deze klieren regelen je lichaamstemperatuur. Dit zweet bestaat uit water met zout en afvalstoffen. Als het zweet is verdampt dan smaakt je huid een beetje naar zout.

In je oksel zitten ook apocriene zweetklieren. De apocriene zweetklieren ontwikkelen zich pas in de puberteit. Het vocht dat deze klieren uitscheiden is vettiger en wordt door bacteriën op je huid afgebroken. Het afval dat de bacteriën achterlaten veroorzaakt de zweetlucht. Doordat het vocht minder goed verdampt onder je oksels hebben de bacteriën daar lekker veel om op te eten en laten ze dus ook meer afval achter.

Deo tegen zweet

Stinkend afval onder je oksels dus. Maar wat kan je er aan doen? Het belangrijkste is je oksels schoonhouden. Door het zweet en de bacteriën weg te wassen ontstaan er geen nare luchtjes. Daarnaast kan je gebruik maken van een deodorant of een anti-transpirant. Een deodorant pakt de bacteriën die het zweet afbreken aan, waardoor dus minder zweetlucht geproduceerd wordt. Ook heeft vaak een frisse geur. Een anti-transpirant zorgt ervoor dat je minder zweet, de bacteriën hebben dan minder te eten. Meestal wordt gebruik gemaakt van stoffen die de poriën blokkeren of afsluiten.

Zelf je deodorant maken

In de winkel heb je volop keuze in deodorant. Spray, verstuivers en sticks zijn er in vele geuren. Maar een deodorant kan je ook heel goed zelf maken. Er zijn verschillende manieren om je eigen deodorant te maken. Ik houd van een deospray en van een geurtje. Belle-lezeres Sanni vindt een geurloze deodorant juist prettiger.

Hieronder het recept van Sanni voor een deodorant die je onder je oksels kan smeren. Ook een recept voor een deodorant die ik zelf gebruik. Deze deordorant spray je onder je oksels. Beide zorgen ervoor dat er minder bacteriën onder je oksels aanwezig zijn en er dus minder zweetluchtjes ontstaan en ze zijn zacht voor je huid.

Trouwens, voor de meest eenvoudige manier om zelf een deodorant van te maken, kijk je in de fruitschaal. Een paar keer langs je oksel vegen met een stukje citroen of limoen schijnt erg goed te werken tegen zweetluchtjes.

Deodorantcreme

Wat heb je nodig:

kaartjes-DIY

Zo maak je het

Meng de kokosolie met de baking soda. Als de kokosolie erg hard is kan je deze en beetje laten smelten op de verwarming dan mengt het makkelijker. Goed mengen en je hebt een neutrale deocrème. Eventueel kun je 6 druppels etherische olie toevoegen dan krijgt de deocrème met een geurtje.

Zo gebruik je het

Smeer een klein beetje van deze crème onder je oksels.

Kokosolie wordt bij 24-26 graden Celsius vloeibaar, denk daar aan als je de deodorant wilt meenemen in je tas of broekzak.

Deodorantspray

Wat heb je nodig:

kaartjes-DIY

Zo maakt je het

Giet de alcohol in het flesje en voeg de etherische oliën toe. Goed schudden.

Voeg daarna het water en glycerine toe en schud nog een keer goed.

Zo gebruik je het

Goed schudden voor gebruik. Spray wat deodorant onder je oksels.

De glycerine kan de eerste dagen een licht klevend effect hebben. Dit gaat vanzelf weg, als je het vervelend vindt kan je een paar dagen wachten voordat je de deodorant gebruikt.

Eenvoudige deodorant van citrusvruchten

Wat heb je nodig:

kaartjes-DIY

Zo maakt je het

Snijd twee plakjes van de citrusvrucht

Zo gebruik je het

Veeg met een plakje citrusvrucht een aantal keer over je oksel.

De test – werkt het?

Onze Liza deed de test. Ze probeerde alle deo’s een hele dag en schreef over elke deodorant een kort verslag:

De crème

Eerste indruk: cute! Het potje waar de crème in zit, is echt heel schattig. Zo’n typisch Dille & Kamille potje, waar ik gek op ben. De crème ziet er ook goed uit! Wit van kleur en vrij dik. Hij is wel geurloos, wat ik jammer vind. Ik houd altijd van frisse geurtjes. Ik gebruik zelf altijd spraydeo’s, dus wat onwennig smeer ik het op mijn oksels. Omdat mijn handen op lichaamstemperatuur zijn, begint de crème wat te smelten op mijn vingers. Er zit kokosolie in en dat smelt namelijk altijd als het warmer wordt. Niet heel handig! Nog een nadeel: je handen blijven erg vet. Je moet na het opsmeren dus gelijk je handen wassen. De dag dat ik deze deo ophad, ging ik met vriendinnen naar Amersfoort. Na lekker door de stad geslenterd te hebben, merkte ik dat ik best een beetje begon te stinken. Ik wilde dus graag wat extra op doen, maar het was nogal awkward om dat in het openbaar te doen met zo’n potje (smeltende) crème, haha. Dat heb ik dus maar even op de wc gedaan. Uiteindelijk werkte deze deo prima, ik merkte weinig verschil met de deo die ik normaal gebruik. Hieronder mijn totaaloordeel:

Gebruik: 6
Geur: 6
Werking: 7
Gemiddeld: 6,3

De spray

Ik hou van sprays! Maar dat is gewoon persoonlijke voorkeur. Lekker vlug en makkelijk. En: je handen blijven schoon! De geur was best overweldigend. Het deed me een beetje denken aan muggenspray die je in de zomer op de camping moet opdoen. Door die associatie vond ik ‘em niet heel lekker ruiken. Deze deo gebruikte ik tijdens een normale schooldag. Omdat ik niet veel bewoog, zweette ik ook minder. Ik hoefde in de loop van de dag dus geen extra deo op te spuiten. Aan het eind van de dag stonk ik niet, dus de werking was van deze deo erg goed. Mijn totaaloordeel:

Gebruik: 8
Geur: 6
Werking: 7
Gemiddeld: 7

De limoen

Huh? Een limoen? Toen ik een limoen in mijn handen kreeg geduwd (oké, eigenlijk kreeg ik hem gewoon), had ik hier mijn twijfels bij. Maar WOW! Dit werkt waanzinnig! Het was wel wat extra werk in mijn morning ritual om een limoen te snijden. Het voelde ook niet heel fijn aan mijn oksels toen ik de schijfjes erlangs haalde, want er bleef allemaal pulp achter (iel). Maar dat is allemaal niet zo heel belangrijk, want de werking was geweldig. Ik was de rest van de dag geurloos. En dat terwijl ik de hele dag druk heb gerend op mijn werk (bij bagels & beans, op een zaterdag. Geloof me: dat is DRUK!) Mijn totaaloordeel luidt dus als volgt:
Gebruik: 5
Geur: 7
Werking: 10
Gemiddeld: 7,3

Al met al werkte de limoen dus echt het best! Ik kan het jullie heel erg aanraden om hem eens te proberen. Laten jullie in een reactie weten wat je ervan vond?

Belle Magazine 10 cover

Deze blog hoort bij Belle 10. Ons tijdschrift voor meiden zoals jij! Belle 10 verschijnt deze week in de christelijke boekhandel en ligt iets eerder bij onze clubleden op de mat. Voor maar €2, 50 per maand ben je al lid van Belle en krijg je superveel leuke extraatjes! Belle kun je ook los hier bestellen.

Deze blog werd geschreven door Liesbeth