13 Reasons Why: kijken of niet?

Dit artikel bevat spoilers en kan triggers geven als je depressieve gedachten of gevoelens hebt. Lees dit artikel dan niet, of praat er met iemand over!

13 Reasons Why

Je hebt vast wel gehoord van de Netflix serie 13 Reasons Why. Clay Jensen ontvangt 13 tapes van zijn klasgenoot Hannah. Op elke tape staat een reden waarom zij besloot een einde aan haar leven te maken. Je volgt Clay in zijn zoektocht door flashbacks naar het verleden en het heden. De serie, onder andere geproduceerd door Selena Gomez, is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jay Asher. Er is veel aandacht voor deze serie geweest in het nieuws en online media. Sommige mensen vinden dat je teveel ziet en dat het confronterend kan zijn, andere mensen vinden het juist goed dat ze dit eerlijke beeld laten zien. In deze blog vertellen Lisa en Annemein wat zij van deze serie vinden.

Wat Lisa vindt:

Toen ik de aankondiging van deze serie zag was ik heel benieuwd. Zou het écht een serie met toegevoegde waarde zijn of zouden ze zelfmoord op een schaamteloze manier commercialiseren? Inmiddels heb ik heel de serie gekeken en ja, het is heftig. Bij sommige afleveringen zie je van tevoren een disclaimer. Je krijgt expliciete, ongecensureerde beelden te zien van o.a. verkrachting en zelfmoord. Ik vond het zelf heftig om te zien, maar als jij hier zelf ervaring mee hebt kan dit heel confronterend zijn en hard aankomen. Je ziet de unpolished reality en dat is niet prettig. 

“We wanted to confront the fact that suicide is messy, ugly and it’s incredibly painful, there’s nothing peaceful or beautiful about it at all. It’s horrific to endure and it’s horrific for the people that a person who commits suicide leaves behind. We wanted to tell that story truthfully. And as difficult as it is to watch, it should be difficult to watch. If we make it easy to watch, then we’re selling goods that we didn’t want to sell.” – Brian Yorkey ( maker )

Er waren veel lovende reacties op deze serie. Hoe realistisch het wel niet is en wat een mooie boodschap erachter zit. Om op dat laatste terug te komen: 13 Reasons Why is geen serie die je kijkt voor je vermaak. De cast en crew hebben één doel. Het gedrag op middelbare scholen en de vergaande gevolgen zoals zelfmoord aan de kaak stellen. Ook is er veel kritiek. Experts beweren dat de serie juist aan zou zetten tot zelfmoord. Hoewel Elle niet altijd even diepzinnige artikelen plaatst vond ik dit betoog waarom de serie een misplaatst beeld van zelfmoord geeft, sterk geschreven. Lees dit zeker even door!

Hoe heb ik het zelf ervaren?

Hoe ik deze serie zelf heb ervaren en of ik het aanraad? Ik had me niet goed genoeg verdiept in de serie. Het was heftiger, echter en aangrijpender dan ik had verwacht. Waar ik mee werd geconfronteerd is hoe herkenbaar sommige gebeurtenissen zijn in het dagelijks schoolleven. Dingen die wij hebben geaccepteerd als normaal en waar we misschien zelf wel aan meedoen, zonder te begrijpen hoeveel impact dat heeft op anderen.

Het is een mooie serie met een goede boodschap. Toch moet je wel onthouden dat het een serie blijft. Een verzonnen verhaal met een perfect in elkaar passend plot en een dun laagje drama eroverheen. Het moet toch ook een heel klein beetje entertained blijven, toch?

Zeker voor de jongere meiden zou ik zeggen: kijk dit samen met iemand anders. Heb je zelf problemen, bedenk dan dat dit heel emotioneel en moeilijk kan zijn. Overleg het met je ouders. Praat erover. De leeftijdsgrens voor deze serie is gesteld op 16 en ik snap deze keuze volkomen. Hou dit dus in gedachte voordat je begint met kijken.

Wat vindt Annemein:

Als fanatieke Netflix kijker heb ik zodra de serie online was alle afleveringen meteen gekeken. Ik kende het verhaal al omdat ik 6 jaar geleden het boek van Jay Asher heb gelezen. De serie heeft zich grotendeels aan het boek gehouden en is een mooie verfilming.

Ik denk dat we deze serie juist nodig hebben. Het is heftig om te zien wat er gebeurt maar zo herkenbaar voor iedereen die op school heeft gezeten. Groepjes waar je moeilijk in komt, vrienden die je opeens verlaten, mensen die jou niet zien staan, pesten, meiden die seksueel geïntimideerd worden. Ik bedoel, dat is de middelbare toch?

Eye opener

Persoonlijk vond ik het vooral een eye-opener hoe iets kleins wat jij zegt, wat jij doet, effect kan hebben op iemand anders. In de serie staat iedereen onder druk door de hiërarchie die er heerst op school. Je wilt cool zijn, je wilt erbij horen dus doe je snel iets waardoor je de aandacht krijgt of wat de ‘cool kids’ willen dat jij doet.

Aan de andere kant kan het ook heel confronterend zijn voor mensen die zelf een depressie hebben, gepest worden of met dit soort gedachtes worstelen. Je krijgt goed te zien hoe Hannah zelfmoord pleegt, waardoor veel mensen zeggen dat je het te makkelijk maakt om dit ook zelf te doen. Maar ik hoop heel erg dat als jij in zo’n positie zit het juist ook voor jou een eye-opener mag zijn. Zelfmoord is niet de oplossing! Zie je hoeveel mensen pijn hebben omdat Hannah er niet meer is. Haar ouders, haar klasgenoten, Clay. Er geven altijd meer mensen om je dan je denkt.

Deze serie is ook bedoeld om hoop te geven, dat wij kunnen leren van Hannah’s situatie. Zoals Clay op het eind ook mooi verwoord:

“It has to get better. The way we treat each other and look out for each other. It has to get better somehow.”

Al met al vind ik het een hele goede serie. Het is zeker niet een serie die je non stop kan kijken en waar je vrolijk van wordt. Maar omdat deze serie zo realistisch en herkenbaar is, vind ik het een must see. Check hier de trailer:

Met deze blog willen wij ook benadrukken dat zelfmoord niet de oplossing is. Word je gepest, gaan er vervelende roddels rond over je en voel je of het leven niet echt zin meer heeft, praat erover! Er is altijd licht aan het einde van de tunnel. Dat is het stukje wat deze serie niet laat zien, er zijn altijd mensen die klaar staan om jou te helpen. Ga naar je decaan, je ouders of bel anoniem met de suïcide preventie lijn. Want zelfmoord is nooit een oplossing.

Disclaimer: Netflix geeft een kijkadvies van 16. Wij adviseren dit ook Wil je graag meer weten? Overleg het met je ouders of je misschien het boek mag lezen en misschien met hun samen de serie mag kijken. Zorg dat als je de serie gekeken hebt er ook met iemand over kan hebben, wat je gezien hebt en wat het met jou doet. Wil jij erover praten? Bel (anoniem) met deze 24/7 hotlines! Stichting Korrelatie: 0900-1450 of 113: 0900-1130113

Heb jij 13 Reasons Why gezien? Wat vond jij ervan?

De Huis van Belle agenda is uit! Deze agenda heeft meer ruimte om in te schrijven, er is ruimte voor je geodriehoek én we hebben elke week een leuke challege voor je bedacht die je helpt om van jezelf te houden of leuke dingen voor anderen te doen! Die wil je natuurlijk hebben en bestellen doe je hier!

PS: Als je nu clublid wordt, dan krijg je de agenda bij een abo!