5 manieren om wat extra geld te verdienen

Kijk je enorm uit naar die ene vakantie met vriendinnen, dat dagje weg of die high tea, maar kom je eigenlijk nog geld te kort? Of vind je het gewoon fijn om wat geld op je spaarrekening te hebben staan? Ik bespreek 5 manieren waarop je een extra zakcentje kan verdienen!

1. Inkoppertje: Een baan

Oké, het zoeken van een baan is natuurlijk een voor de hand liggende manier om aan wat extra geld te komen. Maar als je jonger dan 18 bent, dan kan dit nog best lastig zijn!

Afhankelijk van hoe oud je bent, zijn er verschillende opties voor baantjes. Vanaf je 13e of 14e kan je vaak beginnen met het bezorgen van folders of kranten. Ik heb dit zelf gedaan en ik vond het altijd wel fijn, je werkt namelijk lekker buiten! Vanaf je 15e kan je meestal ook terecht in een winkel, zoals de supermarkt of de drogist, om vakken te vullen of bijvoorbeeld op de broodafdeling te staan. Vaak is het zo dat hoe ouder je bent, hoe meer baantjes er beschikbaar zijn.

2. Klusjes

Heb jij geen zin in folders bezorgen, werken in een winkel of een andere vaste baan? Dan is het doen van klusjes misschien wel wat voor jou. Bied je ouders aan om bijvoorbeeld voor 5  euro per week het huis een schoonmaakbeurt te geven, de auto te wassen of boodschappen te doen. Wat ook goed werkt: doe in je buurt briefjes door de brievenbus waarin je jezelf voorstelt en je aanbiedt als oppasser (hier heb ik zelf vaste oppasadresjes aan overgehouden!) of als hondenuitlaatservice.

3. Gebruik je talent!

Waar ben jij goed in? Bedenk dat voor jezelf (of vraag anderen wat zij vinden dat jij goed kan!), en kijk of je met jouw talent iemand kunt helpen en tegelijkertijd wat geld kan verdienen.

Ben je bijvoorbeeld goed in het maken van sieraden, probeer die dan eens te verkopen in je omgeving of via Instagram. Ben je heel netjes en ordelijk? Bied jezelf aan als schoonmaker. Houd je erg van fotograferen? Maak dan voor een laag prijsje mooie profielfoto’s of gezinsfoto’s voor mensen om je heen.

Het vraagt om een beetje creatief denken, maar dit is wel een van de leukste manieren om geld te verdienen: kijken naar wat jij goed kan, en daar je baantje van maken!

4. Verkopen

Ligt jouw kledingkast vol met kleding die je eigenlijk niet meer draagt? En heb jij onder je bed ook zo’n bak met spullen die je nooit gebruikt? Verkoop deze kledingstukken en items. Op deze manier heb jij meer ruimte, maak je iemand anders blij met jouw spullen, en houd je er nog wat geld aan over.

Plekken waar je je spullen kan verkopen: United Wardrobe (kleding), Marktplaats, de IJhallen (een tweedehandsmarkt in Amsterdam), de rommelmarkt en Instagram (maak bijvoorbeeld een apart verkoopaccount aan of verkoop in je Stories).

Processed with VSCO with hb1 preset

5. Geld overhouden

Om wat extra geld over te houden, hoef je niet per se meer te verdienen. Je kan ook een tijdje wat minder geld uitgeven, zodat je meer kan sparen!

Een manier om te zien waar je geld op kan besparen, is door op een rijtje te zetten waar jij je geld aan uitgeeft. Als je wil, kan je er ook bij zetten hoeveel geld je ongeveer per maand aan deze dingen uitgeeft. Kijk nu per ‘kostenpost’ of het echt nodig is dat je dit geldbedrag eraan uitgeeft.

Je zult zien dat je vaak best wel kan besparen op een aantal dingen. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van broodjes en snacks in de pauze. Is dit écht nodig? Je kan ook van thuis wat lekkers meenemen! En elke maand nieuwe kleren kopen, moet dat echt?

Maak een plan om voor een bepaalde tijd (bijvoorbeeld vanaf nu tot aan de zomervakantie) minder geld uit te geven aan bepaalde dingen (maak het concreet en stel voor jezelf een maximumbedrag in)!

Heb jij een baantje? Of verdien je op een andere manier wat geld?

Liefs,

Anniek