Levenslesje #2 – Je bent niet perfect

Tijd voor het volgende levenslesje! Zoals je weet deel ik elke week iets waar ik zelf van geleerd heb en wat ik graag aan je wil doorgeven. Vorige week las ik in een blog 12 dingen die succesvolle vrouwen anders doen.

Ik herkende me in veel dingen (oei, durf ik mezelf nou zomaar een succesvolle vrouw te noemen? Wanneer ben je dat eigenlijk? Laatst werd ik in een recensie onvermoeibaar genoemd. Als je onvermoeibaar als kenmerk van succesvol ziet, dan klopt het wel. Ik denk dat veel mensen het succesvol vinden als je op werkgebied veel bereikt en misschien veel geld verdient. Nou dat laatste doe ik niet bepaald ;) maar ik vind mezelf succesvol omdat het lukt mijn dromen waar te maken. Interessante vraag: wanneer vind jij iemand succesvol? Zo, dat was even tussendoor)

Niets mag mislukken
Een van deze 12 dingen uit deze lijst is: ze verwachten geen perfectie, niet van zichzelf en niet van mensen om zich heen. Oei. Nou aan deze voldoe ik niet echt. Bij mij mag niets mislukken. Ik lig nachten wakker als ik iets moet presteren. Komen er wel mensen als ik iets organiseer? Gaan mensen Belle wel kopen? En ook aan mensen in mijn omgeving stel ik hoge eisen. Reageren ze snel? Doen ze het op míjn manier?

Laatst moest ik een pittige beslissing nemen die veel stof deed opwaaien. Had ik wel de goeie beslissing genomen? Nadat ik deze blog had gelezen bedacht ik me, terwijl ik ‘s avonds mijn make-up eraf haalde: nee, misschien wel niet. Misschien heb ik een verkeerde keus gemaakt. Maar hey, ik ben 28! En dit is allemaal nieuw voor me. Mag ik?

Pff, wat een opluchting. Ik ben niet perfect. En dat is oké. Natuurlijk doe ik mijn best zo goed als ik kan, maar ik maak fouten. Het is fijn om dat te bedenken. Het geeft rust. En het helpt me ook te weten dat ik mijn Vader heb, die altijd achter me staat, me beschermt als het nodig is. Dat relativeert. Werk (of school) is ook maar werk. Er zijn belangrijker dingen.

Kun jij accepteren dat je niet perfect bent?