Levenslesje #16 – Stay grateful

Dankbaar zijn, het is best hip de laatste tijd. Waarom zou je eigenlijk dankbaar zijn? Misschien vind je t best gedoe allemaal. Gisteravond nog zag ik nog een twitterberichtje voorbij komen van een van onze bezoeksters. Dacht dat ze al haar wiskundehuiswerk gemaakt had, tot ze zag dat ze nog een hoofdstuk moest…Grr! Misschien vind je t best zwaar, heb je ludduvuddu of is je moeder onaardig tegen je. En voel jij je alsof je ook wel een boek Klaagliederen vol kan schrijven.

Maar dankbaar zijn helpt je om de andere kant te zien. Ook als het donker is, is het de kunst om lichtpuntjes te zien. Sterker nog, die lichtpuntjes heb je nodig. Ze helpen je om niet al te down te worden. Om te genieten van het leven, ook als dat zwaar is. En weet je,  ik denk dat dankbaar zijn je een aardiger mens maakt. 

Mensen die lopen te klagen zijn vaak helemaal niet zo fijn. Je wordt ze al snel zat. En dan bedoel ik niet mensen die echt een heftig of verdrietig verhaal te delen hebben. Maar mensen die overal de zwarte kant van zien. Nou heb je ook wel een verschil tussen pessimistische en optimistische mensen…

Ik heb dankbaar zijn moeten leren en nog steeds weleens. Misschien is het ook iets wat groeit. Ik merk dat hoe ‘stabieler’ je wordt, hoe makkelijker het wordt. Toen twee jaar geleden mijn relatie uitging, was ik heel verdrietig. Maar ik kon wel blijven zien wat ik wél had. Heel erg toffe vrienden die er altijd voor me zijn. Lieve ouders. Een heel fijn huisje waar ik me veilig voel. Een autootje dat me vrijheid geeft…dit lijstje stemt me regelmatig tot dankbaarheid. Het helpt om niet depri te worden maar om tevreden te zijn met wat ik heb. En het is niet zomaar een houding. Er zit iets onder: vaak denken we dat we ergens recht op hebben. Dat het oneerlijk is hoe ons leven loopt, helemaal in vergelijking met anderen. Maar als je je 1. realiseert dat je eigenlijk nergens echt recht op hebt en 2. dat heel veel mensen in de wereld het een stuk zwaarder hebben, kun je dat eigenlijk niet meer zeggen.

Vind je t lastig om dankbaar te zijn? Een paar tips:

– Gebruik een app of dankbaarheidsboekje. Je hebt bijvoorbeeld de Gratitude app, die heb ik ook een tijdje gebruikt. Het helpt je om elke dag even stil te staan bij wat fijn was, je geniet meer van je geluksmomentjes.

– Kijk naar voorbeelden. Ik las eens een verhaal van een mevrouw die jarenlang alleen was geweest. Ze ontmoette de liefde van haar leven. En hij overleed na een paar jaar. Zó oneerlijk, denk je dan. Maar zij koos ervoor blij te zijn met de jaren die ze mét hem had gehad. Dat heeft veel indruk op mij gemaakt en ik probeer zo te leven. Maar moeilijk is het wel.

– Kies voor de lichtpuntjes en niet voor het donker. Soms kun je misschien niet anders dan verdrietig zijn. Mag ook. Maar de keus is vaak ook aan jou.

– Van nature een beetje pessimistisch? Ga om met optimistische mensen en laat je aansteken.

– Gebruik het Syrie-argument. Ik heb het weleens vaker uitgelegd. Je realiseren dat anderen het zo ontzettend zwaar hebben, op de vlucht zijn, geen eten hebben, in oorlog leven…  zet jouw leven in perspectief.

Lukt het jou, dankbaar zijn?

Foto: Henrike