Lekker in je vel door te geven!

Ik las een artikel over een vrouw die een maand lang elke dag iets weg ging geven. Ze had ergens gehoord dat dit een manier was om  haar eigen problemen te vergeten en zich te richten op anderen. Het bleek te werken; al na een paar dagen was ze minder bezig met haar eigen sores en beleefde ze veel plezier aan het bedenken van geschenken. Ik lees het artikel met verbazing en ik denk; wat een fantastisch idee! Zou het echt zo krachtig werken?

En dan ineens schiet het me te binnen. Dit is helemaal geen nieuw principe! Dit wist ik allang! Geven is een ontzettend belangrijk onderdeel van het leven als Christen. God heeft het al heel vroeg aan het volk Israël geleerd; geef 10 % van je inkomen weg aan mensen die dat meer nodig hebben dan jij.

Leven van giften

Een vriendin van mij is jarenlang zendeling geweest. Ze reisde de hele wereld over en werd gesponsord door mensen om haar heen. Ze heeft echt bijzondere verhalen over hoe ze dingen kreeg die ze op dat moment echt nodig had; een laptop, een auto, een dansbroek, geld voor onderhoud op reis enz. Als ontvanger moet je ontzettend op God vertrouwen en God geeft mensen om je heen die geven wat jij nodig hebt.

Lekker in je vel?

Denk je nu; ‘oh oh, ik moet weer wat….’. Dat kan ik me voorstellen. Deze blogserie heet  ‘lekker in je vel’ en dat gaat toch juist over niks hoeven? Maar geven is, zoals de schrijfster van het artikel zegt, juist een manier om lekker in je vel te kunnen zitten. Als je vrijgevig bent maak je verbinding met anderen en dan gebeuren er toffe en soms onverwachte dingen. De vrouw van het artikel had er bijvoorbeeld een aantal nieuwe vrienden bij nadat ze een maand elke dag iets weg had gegeven.

Tips om te geven

Nu kun je denken; ik krijg maar 5 euro zakgeld per week, of ik krijg maar 100 euro in de maand waar ik alles voor moet doen! Hoe moet ik geven? Er zijn verschillende manieren om te geven. Hier een paar tips;

  • Kijk je kamer eens rond; wat staat daar te verstoffen waarvan je eerst dacht dat je echt niet zonder kon? Bedenk eens wie je er blij mee kunt maken.
  • Heeft je zusje al maanden reikhalzend naar jouw leuke truitje gekeken en gesmeekt of ze hem aan mocht? Zeg tegen haar dat ze hem bijvoorbeeld eens in de maand aan mag. Ze wordt er vast blij van.
  • Geven zit hem niet altijd in goederen. Je kunt ook tijd geven. Vraag in de vakantie eens; ‘mam, kan ik je vandaag ergens mee helpen?’
  • Geven hoeft niet ‘groots’. Heb je een leuk armbandje liggen en wil je je vriendin laten weten dat je de vriendschap waardeert? Maak er een mooi kaartje bij en stop het in een mooi zakje of doosje. Cadeaus uit het hart raken de ander!
  • Max Lucado heeft samen met zijn dochter een inspirerend boekje geschreven waar ‘geven’ een van de thema’s is. Echt een aanrader! (‘Maak het verschil, Jezus volgen = de wereld veranderen’, Max Lucado & Jenna Lucado Bishop).
  • Ken je de film ‘Pay it forward’? Als je geïnspireerd wil worden op het gebied van geven is dit een prachtig voorbeeld. Wel zakdoeken bij de hand houden!

Weet je nog meer mooie voorbeelden van ‘geven’?