Levenslesje #41 Digital detox

Huh? Wat?! Digital detox? Yep, laten we het eens over onze telefoontjes hebben. Het is niet de eerste keer dat we het daarover hebben op HvB, dat kan ook niet anders want onze telefoons nemen best een grote plaats in ons leven in.

Tenminste, bij mij wel.

Digital Detox

Laatst las ik de term Digital Detox, wat zoveel betekent als: Digitaal Vasten. In Amerika zijn er mensen die dit serieus een week doen, eigenlijk een soort afkicken. Zelf maak ik elk jaar een aantal doelen voor mezelf en een daarvan is dit jaar: minimaal één dag per week geen social media. Want eigenlijk bedoel ik dat vooral met telefoon: instagram, facebook, twitter, pinterest, whatsapp. Superblij ben ik ermee dat het er is, ook voor Huis van Belle maken we er veel gebruik van. Maar ik ga ook steeds vaker de nadelen zien. Ik noem er een paar:

  • Ik woon op twintig hoog en sta dus regelmatig met anderen in de lift. We praten nooit met elkaar. Want we staan allemaal met onze telefoons te spelen.
  • Op facebook en instagram zie je veel vrolijke foto’s voorbijkomen van mensen die een Happy en Blessed Life hebben. Je krijgt weleens het gevoel dat je iets niet goed doet, of dat je niet zo slank bent als die meiden die je volgt. Uit recent onderzoek blijkt dat het echt zo is: we krijgen een negatief zelfbeeld van instagram.
  • Het versnippert: ik werk veel achter een computer en als ik veel tussendoor op twitter en fb kijk, ben ik veel sneller afgeleid en kan ik me niet goed concentreren.

Wat herkennen jullie hiervan?

Mijn social media regels

Voor mij reden om in ieder geval een paar regels voor mezelf op te stellen. Ik deel ze met je, misschien heb je er ook wat aan.

  • Op zondag check ik facebook en twitter in principe niet (ik faal hier nog wel eens in, to be honest)
  • Overdag als ik aan het werk ben, mag ik maximaal drie keer facebook en twitter checken
  • Ik post eerlijke plaatjes, dus niet alleen maar de mooie kanten van het leven maar ook als het misschien wat minder gaat.
  • Ik bouw stille tijd in en leg mijn telefoon dan in mijn slaapkamer.
  • Af en toe ga ik letterlijk naar buiten, om de rust en ruimte op te zoeken en mijn hoofd leeg te maken. Je hoofd wordt vol van social media en dat is geen fijn gevoel.
  • Een uur voordat ik ga slapen check ik geen facebook en twitter meer.

Hoe ga jij ermee om en heb je weleens aan Digital Detox gedacht?