Aan tafel met kerst!

Heerlijk, een kerstdiner! Bij ons thuis mag iedereen een deel van de maaltijd maken – mijn zusje maakt bijvoorbeeld het toetje. Daarnaast is er ook iemand nodig die de tafel mooi maakt, en die eer is dit jaar aan mij toebedeeld. In deze blog vertel ik mijn ideeën en tips voor mooie tafeldecoratie bij het kerstdiner.

Tafelkleed

Wit, wit! Dat is een mooie ondergrond voor de rest van de decoratie (zo, dat klinkt professioneel). Maar rood is natuurlijk op en top Kerst. Of, als er veel kleine kinderen zijn: een tafelkleed waar op gekleurd kan worden. Een plastic kleed koop je voor een prikkie bij de Action, net als stiften. Van tevoren kan je eventueel de namen van iedereen erop schrijven.

Servies & bestek

Wij hebben altijd wijnglazen bij zo’n kerstdiner, en dan krijgen de minderjarigen gewoon Spa sap of een rood tintelfruitsapje, zodat het net echt lijkt.

Net als in een restaurant kun je borden van verschillende maten stapelen. Onderaan het grootste bord voor het hoofdgerecht, daarboven op het bord voor het voorgerecht en daarop eventueel een soepkom. En als je het dan écht professioneel wilt doen, kun je ook een scala aan messen en vorken rondom de borden neerleggen. Bijvoorbeeld twee vorken en twee messen – één voor het voorgerecht en één voor het hoofdgerecht… Arme afwassers :)

Op de borden kun je een servetje leggen, of je legt er een onder het bestek. Wat ook kan: een touwtje/een strook kant om het bestek knopen, met een label eraan. Daarop kun je de naam zetten van de persoon die op de voorbestemde plek moet zitten.

Verder kun je een naamkaartje maken en deze met een wasknijper vastzetten op een glas. Of de naam op een kerstbal schrijven en deze op het bord leggen.

Menukaarten

…die maak je natuurlijk zelf! Met handlettering, als je dat leuk vindt (kijk bij deze en deze blog hoe je dat kan doen). Zelf vind ik dit bruine papier daar geschikt voor. Naast de hele maaltijd kun je er een toepasselijke quote in zetten, of kun je achter elk gerecht een hokje tekenen waarin iedereen een cijfer moet neerzetten.

Overig leuks voor op tafel

Kaarsen, dennentakjes, kerstballen, nog meer kaarsen, hulst, kerstkransjes, dennenappels… O ja, ik zag nog iets leuks op Pinterest voorbijkomen: een dennentakje waarvan de uiteinden (dus de bovenkant en de onderkant) aan elkaar zijn vastgeknoopt. Zo krijg je een minikransje van een dennentakje – leuk om op een bord neer te leggen met een naamkaartje erbij.

En zo kan ik nog wel even doorgaan :) Heb jij nog ideeën? Altijd welkom!

Wordt bij jou thuis de tafel gedecoreerd voor het kerstdiner? Hoe?