Praten over seks – 5 types

Oké, dit klinkt vast fout, maar ik hou er nogal van om seksgrapjes te maken. Vooral thuis met m’n man gniffelen we wat af. Maar we hebben ook heel serieuze gesprekken, en wat ben ik dáár blij mee! Alle gekke gedachten of onzekerheedjes kan ik op tafel gooien. Bij m’n beste vriendinnen trouwens net zo goed, en daar geniet ik enorm van als we met een groepje meiden dat weer ’s doen.

Iedereen praat op zijn eigen manier (niet) over seks. Hoe doe jij dat? Check de vijf types hieronder maar eens!

1. Het ik-deel-alles-met-je-type

Jij gooit alles op tafel. Wat je denkt, wat je doet, wat je voelt. Wat maakt het uit dat het over seks gaat, je kunt toch overal met elkaar over praten?

2. De grappenmaker

Jij ontwijkt het liefst serieuze gesprekken, en doet het af met een (soms best goeie) grap. En soms een lompe. Grappen maken gaat je een stuk makkelijker af dan praten over je gevoelens of gedachten.

3. Het serieuze type

Over seks wil je geen grappen maken of een makkelijk praatje houden, daarvoor denk je te anders over seks. Misschien wel omdat het helemaal geen leuke herinneringen naar boven brengt voor jou of omdat je niet gewend bent om over dit thema te praten.

4. De stille luisteraar

Jij zegt niet zo veel als het over seks gaat, maar je luistert des te beter. Je wilt alles weten en slaat alles in je op. Soms denken mensen om je heen dat jij nog niet zo met seks bezig bent, omdat je er niet zoveel over praat. Maar in je hoofd is het een stuk drukker.

5. De vragensteller

Jij wil veel weten, het liefst alles. En je bent vooral erg benieuwd naar hoe die ander dat nou doet, alles rondom seks. Dus je vraagt dat ook gewoon en neemt geen blad voor de mond. Je vraagt het aan vriendinnen, je vraagt het aan je jeugdleider van de kerk en je vraagt het soms zelfs aan je moeder. Jij let goed op en hoopt wat te leren van de ervaringen van een ander.

PicMonkey Collage

En, herken jij iets in de typetjes van hierboven? Praten over seks is leuk, fijn, soms moeilijk en ook goed.  Ik geloof dat praten over seks net zo belangrijk is, als het hebben van de seks zelf. Maar soms is het ook ongelofelijk spannend, want het is zo’n kwetsbaar thema. Het kan helpen om er niet alleen over te blijven nadenken, maar het op een eerlijke manier ook te bespreken met je vriendinnen of iemand anders. En zeker ook met je eigen vriend(in) als je die al hebt! De beste volgorde is: eerst praten, dan doen. En er soms ook lekker even om lachen als dat kan.

Met wie praat jij eigenlijk over seks?

Ruth Tanghe werkt als jongerenwerker bij de HGJB. In de zomer van 2016 komt een boekje voor tieners uit over seksualiteit dat ze samen met collega Ruben Vlot heeft geschreven.