#Grenzen

Of je nu een vriendje/vriendinnetje hebt met wie je lichamelijk al wat dingen deelt of dat je eerste zoen nog moet komen: weet wat je wil! En als je weet wat je wil, dan weet je dus ook wat je niet wil. Hoppa, daar zijn de grenzen! Een grens is punt waarop jij zegt: ‘Nee, dit wil ik (nog) niet’ of ‘Ik wil dit niet met jou’. En onthoud: grenzen zijn niet voor mietjes, maar juist voor de stoere chicks die weten wat ze willen!

#Praat

Zeg wat je denkt. Best lastig, want in je hoofd is alles lekker veilig en kun je denken wat je wil. Maar een ander weet gewoon niet wat jij denkt. Dus je kunt in je hoofd een grens hebben, iemand anders kan daar geen rekening mee hebben als jij het niet hebt uitgesproken. Laat een grens niet te lang in je hoofd ronddwalen, maar spreek ‘m uit. Superspannend, maar supergoed!

#Twijfelalarm

Bij twijfel, niet doen. Doe alleen waarvan je zeker weet dat je het wil. Gun jezelf ook gewoon wat denktijd. Weet je niet wat je eigenlijk wel of niet wil met seks? Ga er eens een tijdje rustig over nadenken of met anderen over praten. Tot die tijd nog geen twijfelgevallen aangaan, en alleen dat doen waarvan je denkt: ja, dit wil ik! Stel nu dat je het twijfelalarm negeert, dan is de kans groot dat iemand anders gaat bepalen wat jij doet. Voorbeeldje: jij wil alleen zoenen, je weet eigenlijk nog niet of je wel verder wil dan dat. Het moment is daar dat je met je vriendje staat te zoenen, en opeens voel je dat zijn hand langzaam onder je shirt verdwijnt richting je borsten. Twijfelalarm! Je weet helemaal niet of je dit wel wil. Nu kom je vanzelf bij ‘#Praat’, want de keuze is aan jou: durf je gewoon te zeggen ‘Dit wil ik liever nog niet’ of je zegt niets, en laat je zo eigenlijk iemand anders bepalen wat er met jouw lijf gebeurt?

kussen auto

#Liefde

Hou van jezelf! Huh, waarom? Nou, jij bent het waard om nee tegen iemand zeggen. Als iemand anders die grenzen niet accepteert, accepteert hij jou niet. And come on: jij bent een fantastische vrouw (feit!), dus jij verdient een fantastisch iemand die jou alle ruimte geeft om te ontdekken wat je wil en die jou ‘nee’ gewoon accepteert. Omdat jij het zegt.

Ruth Tanghe werkt als jongerenwerker bij de HGJB. In de zomer van 2016 komt een boekje voor tieners uit over seksualiteit dat ze samen met collega Ruben Vlot heeft geschreven.