Wereldmeisjesdag – #loudaboutgirls

Vandaag is het wereldmeisjesdag en het is niet de eerste keer dat we over dit onderwerp schrijven en ook dit jaar laten we het niet voorbij gaan. We besteden er aandacht aan omdat het heel erg belangrijk is.

Van onrecht word ik heel erg verdrietig en als het om meisjes gaat dan helemaal. Meisjes die niet naar school kunnen, op hele jonge leeftijd worden uitgehuwelijkt en nergens veilig zijn. Ik krijg er pijn van in mijn buik en ben extra dankbaar dat ik kan studeren, nu een super toffe stage bij Huis van Belle kan doen en ook niet ben gedwongen om met een man te trouwen die veel ouder is dan ik.

#Loudaboutgirls

Elk jaar besteedt Plan Nederland aandacht aan wereldmeisjesdag en ook dit jaar doen ze weer mee. Met #Loudaboutgirls besteden ze dit jaar extra aandacht aan kindhuwelijken. Elke 3 seconden wordt er een meisje gedwongen om te trouwen voordat ze achttien jaar is. De gevolgen hiervan zijn ook dramatisch. Omdat ze moeten trouwen moeten ze van school af en zijn vaak op veel te jonge leeftijd al zwanger.

Speciaal voor deze actie hebben zangeressen Giovanca, Sabrina Starke en Elske DeWall een medley gemaakt met hun favoriete girlpower songs. Dit nummer hebben ze op drie verschillende treinstations laten horen. Op deze manier geven zij aandacht aan de actie en vragen ze mensen om geld te geven. Het geld dat mensen dit jaar geven aan Plan Nederland gaat naar opvangtehuizen in Zambia. In Zambia zijn meisjes namelijk heel vaak niet veilig. Ze kunnen vaak niet naar school en de kans is heel groot dat ze uitgehuwelijkt zullen worden. In een opvanghuis zijn ze veilig en kunnen ze gewoon naar school. Pas wanneer de dreiging weg is dat ze uitgehuwelijkt zullen worden, gaan de meisjes weer naar huis.

Vandaag sta ik stil bij de meiden die niet net zoals ik naar school kunnen. De meiden die voor hun 18e al getrouwd zijn en misschien zelfs al we een kindje hebben. Bid ik voor ze, dat ze sterk mogen blijven en dank ik voor alles wat ik mag krijgen en dat ik zulke ding en niet hoef door te maken!

Staan jullie vandaag ook stil bij die meisjes?