Halloween

Vandaag is het 31 oktober Halloween of All Hallows Eve. Misschien vind je dit een superleuk, spannend feest of misschien hou je je er niet zo mee bezig. Wat ons opvalt is dat het in Nederland steeds meer ‘gevierd’ wordt. Winkels spelen handig in op dit extra feestje en de schappen liggen vol met spookjes, spinnen en heksenneuzen. Maar eh; waar gaat het eigenlijk over?

Een vreemde mix

We beginnen bij de Kelten in de 5e eeuw voordat Jezus leefde. Voor hen eindigde de zomer op 31 oktober en zij vierden dan een soort ‘oud en nieuw’ of Samhain. Op die avond kwamen, zo dacht men, de geesten van de mensen die het jaar daarvoor gestorven waren op bezoek. Ze gingen op zoek naar lichamen om te bezitten en dat was de enige manier voor de Kelten om eeuwig leven te hebben. Alle vuren moesten uit en ze kleedden zich in vodden zodat de doden hun lichaam niet wilden hebben.

Later namen de Katholieken dit feest over en het veranderde langzaam in een meer ‘onschuldig’ verkleedfeestje. Men geloofde er niet meer in dat de doden langskwamen om lichamen op de eisen. Op 1 november vieren de Katholieken Allerheiligen of All Hallows; dat is de dag dat ze hun heiligen vereren. Vandaar die naam All Hellows Eve/ Halloween.

Het Trick-or-treat is een gewoonte die in Europa is begonnen. De Christenen gingen langs de deuren om te bedelen om ‘zielen cake’. Hoe meer cakejes ze kregen hoe meer ze moesten bidden voor de dode familieleden van de gever zodat ze de weg naar de hemel zouden vinden. Later werd dat meer het langs de deur gaan voor iets lekkers en zat dat bidden er niet meer bij.

Grappig feest of…?

Al met al een vreemde mix vind je niet? Als je de oorsprong van feesten gaat bekijken zal je dit vaker tegenkomen. In het Christelijke kerstfeest zitten ook allerlei tradities die ‘van buiten af’ zijn gekomen. Maar wat doe je met die informatie?

Is Halloween gewoon een grappig feest met wat rare oude tradities? Of zit er meer achter en kun je je beter met iets anders bezig houden op zo’n avond?

Misschien kun je hier eens over nadenken; Halloween is een feest waarin de dood en de geestenwereld centraal staan. Waarschijnlijk spreekt dit mensen aan die hier erg mee bezig zijn en zullen zij hier graag een spektakel van maken. Wil je weten hoe God hierover denkt? Vraag het hem! Vraag hem om je te laten voelen/ ervaren/ weten waar Hij/jij staat in dit hele verhaal.

Licht en Leven.

God is Licht en Leven en dat is het totaal tegenover gestelde van duisternis en dood. Als je alles rondom Halloween maar griezelig vindt en je je zorgen maakt over al die aandacht ervoor mag je weten dat Jezus de dood overwonnen heeft! (Lees daar meer over in 1 Korintiërs 15: 54-58.)

Laten we vandaag een ander geluid laten horen en het Leven vieren! Bijvoorbeeld;

– Bak een lekkere cake of taart en maak er een gezellige avond van met je familie.

– Luister het nummer Light of the world en dank Jezus dat Hij het Licht van de wereld is.

– Bid aan tafel voor jullie buurt. Wie kan er wat extra Licht gebruiken?

– Ga lekker een avondje foto’s kijken van vroeger. Vier het leven dat je hebt gekregen.

– Als kinderen aan de deur komen is het leuk om ze wel wat te geven. Heb je nog tijd om te fröbelen vanmiddag? Knutsel een leuk hartje en schrijf er een lieve boodschap op. Evangelische Tractaat Zending bedacht het Kadoosje; misschien inspireert het jou tot een variant daarop.

Heb jij nog een idee om het Leven te vieren?