Seks, hoe weet je hoe het moet? – 2

Eerlijk is eerlijk, ik had zelf niet echt bedacht dat er een deel 2 op deze blog zou komen. Maar toen deel 1 online kwam, kwamen er reacties van verwarring bij Huis van Belle binnen. Vooral van moeders. Ze snapten er niks van, hoe kon Huis van Belle nu zo gewoon reclame maken voor seks bij meiden met een jonge leeftijd? Alsof we spandoeken ophingen waarop stond: ‘Experimenteer er op los!’ en ‘Heb lekker seks, maar doe het bewust!’

Om verwarring maar gelijk uit de lucht te halen: bij Huis van Belle zijn we niet aan het promoten om nu maar gewoon seks te hebben. Sterker nog: we proberen van alle kanten aan jou te laten weten wat voor bijzondere vrouw er in jou zit en dat daar heel voorzichtig mee omgegaan moet worden. Dat jij het waard bent om niet beschadigd te worden door snelle (seks)acties, om zorgvuldig met je eigen lichaam om te gaan, om echt van jezelf te houden voordat een geliefde dat doet en vooral om eigen keuzes te maken, zodat je weet waarom je iets doet en dingen jou niet overkomen. Maar om goede eigen keuzes te maken, is kennis echt heel belangrijk.

Dus: om het heel duidelijk te maken, wáárom schreven we dan toch een blog met de titel ‘Seks, hoe weet je hoe het moet?’

1. Seks maakt nieuwsgierig

Of je nu heel jong bent (13) of al wat ouder (26), het onderwerp seks maakt je nieuwsgierig. Dat komt bijvoorbeeld doordat we seks al vanaf vrij jonge leeftijd ‘heel gewoon’ in films langs zien komen. Of omdat we van alles op de gangen van school horen gonzen over anderen. En even afgezien vanaf het moment waarop je seks hebt of wilt hebben, wij willen het eerlijke verhaal schetsen. Dus naast de onrealistische filmbeelden, willen wij je vertellen: wat kun je nu echt verwachten van seks, op het moment wanneer jij dat gaat beleven? Wanneer we dus over seks schrijven bedoelen we dus niet: dan mag je nu seks gaan hebben! Om je keuzes over seks te kunnen maken, heb je een lange aanloop nodig waarin je er over na kunt denken. En dat is nu al, ook al heb je zelf geen seks.

2. Wij hebben een boodschap voor je

Huis van Belle heeft een boodschap. Nou ja, heel veel boodschappen.  Maar een belangrijke is: je bent een dochter van God en jij bent mooi en waardevol. Om die reden zijn we juist heel erg voorzichtig met seks en zul je ons niet horen zeggen: als je maar geniet, dat is genoeg! We weten wat de effecten van seks kunnen zijn (en dat is meer dan genieten alleen) en hoe kwetsbaar het is.

3. Vaders en moeders

De meeste vaders en moeders hebben natuurlijk ook een boodschap. Gelukkig maar! Veel christelijke vaders en moeders denken: ik wil graag dat mijn grote meid seks bewaart voor degene waar ze mee trouwt en voor altijd bij hem blijft. Waarom? Omdat God het principe ‘trouw’ heel hoog heeft staan, dat lezen we door de hele Bijbel heen. En ze willen het vast ook wel gewoon omdat ze bang zijn dat jou iets overkomt. Het leuke is dat jouw vader en moeder ook seks hebben gehad (ja awkward, ik weet het…), en dat zij ook een ‘eerste keer’ hebben gehad. Als je het durft, kun je eens aan hen vragen hoe zij dat dan hebben gedaan. Wat vonden ze lastig? Wat vonden ze fijn? Wat is hun beste tip voor jou? Dit kan heel leuke gesprekken opleveren, als je vader en moeder een beetje eerlijk durven te zijn! ;)

Psst: speciaal voor ouders: De EO brengt vandaag (14 februari) een boekje uit over praten over seks en Eline schreef daar een aantal hoofdstukken in. Je kunt het gratis bestellen via deze link

4. Vroege seks

We willen ook realistisch zijn en bloggen over hoe het er in jullie leven gewoon aan toe gaat. Sommige meiden kiezen er bewust voor om al vrij jong seks te hebben. Ook al zeggen allerlei mensen om hen heen wat anders. Zij willen (om welke reden dan ook) toch graag nu al (een vorm van) seks hebben. Ook voor die meiden schrijven we over seks. We moedigen je altijd graag aan om zelf bewuste keuzes te maken, en iedereen doet dat weer anders. Maar we willen heel graag dat jij gezond ontwikkelt in je karakter en ook in je seksualiteit. Welke keuze je ook maakt.

Op de Belledag geeft Martanja een workshop over seks, waar je al je vragen kan stellen, en waar we open en eerlijk over seks zullen praten. Niets engs aan! Sowieso is er heel veel leuks op de Belledag: mooie praatjes, toffe workshops, heel veel gezelligheid en leuks om te shoppen. Daar wil je bij zijn! Trommel snel wat vriendinnen op en geef je op! Alleen kan natuurlijk ook :)