Spam en de leuke kant ervan

Ze vragen je altijd om geld. De helft ervan is in hoofdletters getypt en de spelling laat veel te wensen over. Je map ‘Ongewenst’ staat er vol mee. De meesten van ons vinden spammail knap irritant – de meesten, dan. Want de Brit James Veitch vindt spam geweldig! Huh?

Het spelletje meespelen

Op een dag kreeg James Veitch een spammailtje. What’s new? Echter, in plaats van hem te verwijderen, besloot hij erop te reageren. ‘Je mail intrigeert me!’ schreef hij, en hij besloot het spelletje mee te spelen. Het gevolg was een lange mailwisseling met hilarische teksten.

Reageren op spam is nu een van James’ hobby’s geworden. Hij krijgt de spammers zelfs zo ver dat ze hem smeken op te houden met mailen.

Do this at home?

Prachtige filmpjes, hè? Je zou bijna geneigd zijn er zelf aan te beginnen. James roept mensen ook op om dit te doen: ‘Please DO this at home!’ Een mooi tijdverdrijf als je je verveelt in de vakantie, zou ik zeggen :) Tegelijkertijd is het goed om voorzichtig te zijn met spam. Je hebt vast wel gehoord van het enorme virus WannaCry, dat zich een paar weken geleden via e-mails verspreidde en hele bedrijven platlegde. En er zijn geruchten dat er alweer nieuwe ‘ransomware’ aankomt.

Reclamemails zijn ongevaarlijk en daar kun je naar hartenlust op reageren, zoals onze held doet in het tweede filmpje. Bij ‘phishing’ proberen mensen achter belangrijke inloggegevens te komen door je naar een nepsite te leiden; verder niet heel interessant om op te reageren. Ook verraderlijk zijn de mailtjes waar een bijlage in zit. Open die nooit; grote kans dat er een virus in zit! Waar James Veitch vooral op reageert, zijn de bedelmails: een zielig verhaal of een beloning moet mensen verleiden geld over te maken. Hij geeft hierbij nooit zijn echte gegevens en doet dit altijd met een apart e-mailaccount – eerst deed hij het met zijn officiële, maar vervolgens overstroomde die met spam binnen korte tijd. Oeps.

Omdenken

Ik zou wel willen reageren, maar ik durf het toch niet. Ik hou het maar gewoon bij het kijken van de YouTube-filmpjes, haha. Wel kun je een mooie les trekken uit de avonturen van James: hij denkt om! Dat houdt in dat je op een andere manier tegen problemen aankijkt, zodat het uiteindelijk geen probleem meer is. En dat kun je op veel meer dingen toepassen dan spammailtjes alleen. O, daarover zijn trouwens ook talloze interessante filmpjes over te vinden!

Wat zijn jouw ervaringen met spam? En durf je het aan?

Heb je ons nieuwe zomerboek al gezien? Samen met Anne Sara hebben we een fantastisch boek gemaakt dat je wil hebben! Koop het nu in onze shop of krijg het gratis als je clublid bent! (Of je kiest voor onze toffe schoolagenda, dat wordt kiezen!)