Ik wil studeren! Wat nu?

Eindelijk was het zover: na vijf jaar bloed, zweet en tranen mocht ik deze zomer het felbegeerde diploma ondertekenen. Ik ben geslaagd! Maar veel meiden voelen naast enorme blijdschap ook paniek op komen. Wat moet er allemaal gebeuren?

En dat is helemaal niet raar. Sterker nog, het is heel logisch dat je na het afscheid van de middelbare school een beetje angstig bent. Zowel op de basisschool als op de middelbare school wordt je uitgebreid begeleid door docenten en de school. Alles ging eigenlijk vanzelf! Maar nu is het tijd dat je zelfstandig wordt. Toch begrijp ik dat je door de bomen het bos soms niet meer ziet. Wat moet ik nou eerst doen? Waar moet ik me aanmelden? In dit blogje zet ik voor jou op een rijtje wat er allemaal moet gebeuren als je wilt studeren!

Let op: met de meeste dingen van dit lijstje kun je het beste beginnen als je begint aan het examenjaar! Zo ben je er lekker vroeg bij en heb je niet (nog meer) drukte aan het einde, als je met je hoofd bij de examens zit. Je kan dit ook gebruiken als ‘checklist’, om zeker te weten of je alles gehad hebt.

1. Oriënteer jezelf

Als eerste gaat het natuurlijk om de studie zelf! Als het goed is, heb je al eerder een vakkenpakket gekozen. Daardoor weet je waarschijnlijk al in welke richting je gaat studeren: iets medisch of juist meer het onderwijs in. Als het goed is, biedt jouw middelbare school een studiekeuze programma (zoals bijvoorbeeld Qompas) aan. Door een aantal vragen te beantwoorden, krijg je een duidelijk beeld van welke studies bij jouw passen. Op www.startstuderen.nl krijg je een duidelijk overzicht van de hogescholen in Nederland en de studies die zij aanbieden. Kijk hierbij niet alleen naar of iets dicht bij huis is, maar ook naar of de school bij je past! Wil je bijvoorbeeld een christelijke hogeschool, of misschien zelfs internationaal?

2. Scholen bezoeken

De sfeer van een hogeschool kun je alleen proeven door zelf aanwezig te zijn! Kijk naar open dagen of misschien kan je zelfs een dag meelopen met een student! Dat laatste raad ik je zeker aan, omdat je zo echt een kijkje neemt in de studie en de school zelf. Bij een open dag lijkt het natuurlijk allemaal leuk en vrolijk, maar bij een meeloopdagje zie je echt de realiteit!

3. Aanmelden!

Als je na veel wikken en wegen eindelijk je keuze hebt kunnen maken, is het tijd om je aan te melden! Meestal staat op de site van de hogeschool een linkje voor het inschrijven. Allereerst moet je een digiD aanmaken, hiermee toon jij je identiteit aan. Let op: begin hier op tijd mee! Het duurt enkele weken voordat je digiD is geregistreerd, en je je dus kunt aanmelden. Voor de meeste studies kun je je uiterlijk tot 1 mei aanmelden, maar voor de selectiestudies moet je meestal al voor 1 januari je hebben aangemeld. Dat komt omdat je dan nog een toelatingstest moet doen. Houd daar dus rekening mee!

4. Denk na over de financiering

Helaas krijg je geen vette studiebeurs meer van de overheid, maar moet je je studie zelf betalen. Denk goed na hoe je je studie gaat betalen, want studeren is duur! Blijf je thuis wonen, of ga je op kamers? Heb je een baantje waarmee je veel geld verdient? Of kun je je ouders misschien lief aankijken? Bespreek dit in ieder geval goed met je ouders, zodat je duidelijk weet waar je aan toe bent. Op www.duo.nl kun je je aanmelden (weer met je digiD, heel belangrijk dus!), waardoor er drie dingen geregeld worden:

  • Studentenreisproduct: Als student heb je recht op een gratis OV-kaart, waardoor je door heel Nederland kan reizen. Let op: je kan kiezen tussen een week-product of een weekend-product. De namen zeggen het al, bij de een kan je door de weeks reizen (van maandag 4.00 tot vrijdag 19.00) en de andere in het weekend (handig als je op kamers woont).
  • Aanvullende beurs: iedereen kan een aanvullende beurs krijgen. Hoeveel je krijgt, is afhankelijk van wat je ouder(s) verdienen! Hoe minder zij verdienen, hoe meer jij krijgt als aanvullende beurs.
  • Lening: als extraatje kan je nog een lening aanvragen. Wil je bijvoorbeeld op kamers, of heb je geen zin om te werken? Met een lening leen je elke maand (met een lage rente) een bepaald bedrag voor bijvoorbeeld de studiekosten, je rijbewijs of de wekelijkse boodschappen. Denk goed na, want: geld lenen kost geld!

Of je nou aan het begin van een studie staat of naar het examenjaar gaat, ik wens je veel succes met het aankomende jaar. Have fun, je kan het!

Heb je ons nieuwe zomerboek al gezien? Samen met Anne Sara hebben we een fantastisch boek gemaakt dat je wil hebben! Koop het nu in onze shop of krijg het gratis als je clublid bent! (Of je kiest voor onze toffe schoolagenda, dat wordt kiezen!)

Foto door Nienke van Denderen fotografie voor Belle