Wat als je het vriendje van je BFF niet mag?

Je vriendin heeft een vriendje en je vindt hem maar niets. Als ze hand in hand lopen wil je het liefst kotsgeluiden maken. En elke keer als ze over hem begint onderdruk je een frons. Van jou mag hij de hik krijgen, maar zij is helemaal in de zevende hemel. Zucht. Wat nu? Moet je iets tegen haar zeggen, of juist niet?

Laten we het vriendje in kwestie Bertus noemen (no offense als je een Bertus kent, dat is serieus de eerste naam die in me opkomt). Vraag jezelf af waarom je Bertus niet mag en of die reden belangrijk genoeg is om een gesprek met je vriendin over aan te gaan. Want als je echt een probleem met Bertus hebt, is het goed om hier met haar over te praten. Hieronder wat issues op een rijtje.

1. Hij is je type niet

Vind je de kleding van Bertus bijvoorbeeld stom en erger je je aan zijn afgetrapte sneakers? Dan is dat vervelend voor je, maar er is niets aan te doen. Hij is háár vriendje en als hij wel háár type is, is dat voor jou eigenlijk geen reden om hem niet te mogen. En ook geen reden om er tegen haar over te beginnen; zij bekijkt zijn afgetrapte sneakers toch door een roze bril. Accepteer het en bedenk dat het belangrijk is dat Bertus lief en goed is voor je vriendin, niet of hij een kekke outfit draagt.

2. Hij vindt andere dingen leuk

Bertus houdt van schaken en gamen. Jij niet. Jij houdt van Beyoncé en Hillsong. Bertus niet. Als je niet dezelfde dingen leuk vindt, kan het moeilijk zijn raakvlakken te vinden en een gesprek te voeren. Het enige wat jullie gemeen lijken te hebben, is die vriendin. Vraag haar wat Bertus leuk vindt en wat zij leuk aan hém vindt. Wie weet ontdek je wel iets interessants om met hem over te praten, of ontdekt zij dingen waarin jullie op elkaar lijken.

3. Hij is onaardig

Behandelt Bertus je vriendin niet goed of is hij onaardig tegen mensen in het algemeen? Dat zou een goede reden zijn met je vriendin te bespreken wat je van Bertus vindt. Je wilt natuurlijk dat het goed met haar gaat, dat ze iemand date die op z’n minst aardig is. Iemand die oprecht om haar geeft en haar gelukkig maakt. Ze zal het ook op prijs stellen dat je je zo om haar bekommert.

4. Je bent jaloers

Een confronterende reden, maar eentje die vaak voorkomt. Je mag Bertus niet omdat je ervan baalt dat je zelf geen vriendje hebt, of omdat je ervan baalt dat je vriendin nu minder tijd heeft voor jou. Dat is ook moeilijk. Is Bertus wel erg claimerig en komt je vriendin ineens helemaal nergens meer opdagen? Lastig, maar kaart het aan. Bespreek dit met je vriendin en vraag haar hoe dit komt. Dit is voor haar waarschijnlijk ook lastig. Zij moet nu ineens haar vrije tijd tussen meerdere mensen verdelen, terwijl ze iedereen tevreden wil houden.

P.S: Heb je écht een naar gevoel bij het vriendje in kwestie (als in eng of naar) en vertrouw je de situatie niet helemaal? Praat er met je vriendin over en stel voor om samen met een volwassene in gesprek te gaan over de situatie. Bijvoorbeeld met een van jullie ouders, of een leraar of begeleider van school.

Ben jij al lid van onze club? Als clublid krijg je 6 keer per jaar de Belle op de mat, dit mooie welkomstpakket, toegang tot het forum en exclusieve korting op onze evenementen. Dat wil jij toch ook?

Foto door Nienke van Denderen fotografie voor Belle