Omgaan met angst

Ik zit op een groot schip van Engeland naar Schotland, op zich nog niks aan de hand. Maar het is echt rotweer! De lucht is loodgrijs en het regent. Als ik uit de grote ramen kijk zie ik hoge golven en het schip gaat ontzettend heen en weer. Eerst gaat het nog wel en kan ik mezelf toespreken. Maar na zo’n anderhalf uur en ver buiten de kust grijpt het me naar mijn keel:

Angst!

Het eind is nog lang niet in zicht en ik moet deze vakantie nog twee keer zo’n overtocht maken…..

Niet nodig maar wel echt

Als ik om me heen kijk zie ik mensen ontspannen praten, lachen, heen en weer waggelen, spelen (kinderen). En ik denk; ‘hoe kan dit?’ Waarom sta ik doodsangsten uit terwijl anderen nergens last van hebben. Heel vaak is angst iets persoonlijks. De één is bang voor spinnen, de ander voor liften en weer een ander durft niet in de achtbaan. Maar angst is angst en hoe ga je daarmee om? Hoe kun je weer tot rust komen?

Aanbidding in de golven

Op allerlei manieren probeer ik mezelf toe te spreken. Ik kijk naar personeelsleden die rustig werken, ik probeer een boek te lezen of ik loop een rondje. Als dat allemaal niet helpt bedenk ik me ineens nog een andere manier. Ik pak mijn MP3 speler en zoek één van mijn favoriete cd’s op; How to throw a Christmas party. Ik begin in gedachten mee te zingen en God te aanbidden. Met deze kerstcd 😊 kom ik al in kerstsferen en ik dank God voor zijn briljante reddingsplan voor deze wereld. Langzamerhand kom ik tot rust en geniet ik ervan dat Hij bij me is.

Jou zal niets overkomen?

Ken die zin uit dat lied van Sela? Jou zal niets overkomen…… Ehm hoe zit dat? Mij is in mijn leven van alles ‘overkomen’ waar ik bang voor was, en ik zie dat ook bij andere Christenen. Ziekte, dood, echtscheiding, verdriet enz. Angst is niet helemaal ongegrond als je Christen bent, toch? Deze wereld is niet perfect en we worden niet altijd beschermd tegen erge dingen.

Op dat schommelende schip ontdekte ik weer het geheim van God betrekken in mijn angst. De omstandigheden veranderden niet, ik veranderde. Ik werd rustig met golven en wind, ik kon weer ademhalen. Het is zoals dat lied; ‘hoe het ook zij, Hij is erbij.

In welke storm ben jij wel eens terecht gekomen?

Als lid van onze club heb je deze 6 voordeeltjes zo maar te pakken:

♥ Je krijgt 6 keer per jaar ons tijdschrift Belle op de mat vol artikelen over geloof, zelfbeeld, school, vriendschap en nog veel meer.
♥ Elk jaar een cadeautje op je verjaardag
♥ Je krijgt toegang tot ons online forum waar je met andere Bellemeiden kunt kletsen
♥ Iedere maand ontvang je een nieuwsbrief met toffe extra’s
♥ Je krijgt korting op onze evenementen zoals de Belledag
♥ Het belangrijkste: je hoort bij een supergezellige club meiden die net als jij geloven en Belle zijn!

+ bij 3000 clubleden verloten we een te gekke roze Fuji Instax Polaroidcamera!

Photo by Caleb Woods on Unsplash