Ik zocht geluk…en vond het bij God! 

Wie wil er nou niet gelukkig zijn? Tegenwoordig lijkt het wel een obsessie om ‘het geluk te vinden’. Niet alleen in de boekenwinkels, maar ook op Youtube zie je steeds meer mensen die jou vertellen wat je moet doen voor real happiness. Tegelijkertijd is het aantal mensen met een burn-out nog nooit zo hoog geweest. Is het dan echt zo moeilijk om gelukkig te zijn?

Hoe kan ik nou gelukkig zijn?

Geluk (of gelukkig zijn) kan worden omschreven als het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden. Hierbij kunnen er verschillende positieve emoties aanwezig zijn, zoals vreugde, vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid, zegt Wikipedia.

Dat lijkt mij ook wel wat, denk je nu vast. Je kijkt naar buiten: ‘Bah, wat is het weer grijs en grauw.’ En dat slechte cijfer voor wiskunde helpt ook niet echt mee. Als je moeder je aan tafel roept, ruik je het al: weer zuurkool! Het chagrijnige gevoel blijft de hele avond en de volgende ochtend is het niet anders. Hoe kan ik nou gelukkig zijn?

Het echte geluk is voor mensen die weten dat ze God nodig hebben. Want voor hen is Gods nieuwe wereld.” (Mattheus 3:5)

En waarom? Als ik dat allemaal maar had, dan zou ik pas echt gelukkig zijn!

Een jaar of drie geleden had ik het helemaal gehad. Ik zat niet lekker in mijn vel en voelde mij erg eenzaam, ik was klaar met mijn eigen gevoelens en ik was jaloers op alle meiden waarbij het geluk hun toelachte (tenminste, zo leek het dan). Ik hoefde alleen maar Instagram te openen om mij gelijk weer rottiger te voelen over mijzelf en mijn leven. Iedereen leek het zo perfect voor elkaar te hebben. Ik besloot het roer om te keren: ik zou mijn eigen geluk creëren! Ik werd getrokken door verschillende sites en filmpjes, die mij vertelde wat ik moest doen om het echte geluk te vinden. Een heleboel regeltjes volgden: gezond eten, veel (heel veel) sporten, dagelijkse meditatie, een uur in de buitenlucht doorbrengen, hogere resultaten op school halen en ga zo maar door. Ik werd steeds strenger voor mijzelf. Op tijd naar bed, niet langer dan een uur op mijn telefoon, geen junkfood meer. En waarom? Als ik dat allemaal maar had, dan zou ik pas echt gelukkig zijn!

Maar wat ik niet wist, is dat ik mijzelf een hele grote leugen vertelde. Wij mensen worden namelijk nooit helemaal vervuld. Misschien herken je het wel als je wat nieuws gaat kopen. ‘Als ik deze mobiel maar krijg, dan hoef ik nooit meer iets anders!’ Maar na een tijdje begint het toch weer te knagen.

Johannes 4: 13 en 14 beschrijft dit heel mooi. “Iedereen die dit water drinkt zal weer dorst krijgen, zei Jezus, maar wie het water drinkt dat ik hem geef, zal nooit meer dorst krijgen. Het water dat ik geef, zal in hem een bron worden waaruit water opwelt dat eeuwig leven geeft.”

 Alles vergaat of veranderd in het leven, maar Hij blijft altijd Dezelfde!

Natuurlijk is er niets mis met alle dingen die ik hierboven beschreef. Alleen het zal je nooit helemaal gelukkig maken. Er is er maar Één die dat kan, en dat is God. Alles vergaat of veranderd in het leven, maar Hij blijft altijd Dezelfde! Door alles los te laten en aan Hem vast te houden, vind je het echte geluk! Door met Christus te leven, zal je vervuld worden met dankbaarheid en andere positieve gevoelens.

”Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: ik zal je een hoopvolle toekomst geven. Jullie zullen mij aanroepen en tot mij bidden, en ik zal naar jullie luisteren.” (Jeremia 29: 11-12)

Is God voor jou onbereikbaar? In mijn volgende blog leg ik je uit hoe je dichter bij Hem kan komen!

Ben jij gelukkig?

   

Ben jij al lid van onze club? Als clublid krijg je 6 keer per jaar de Belle op de mat, dit mooie welkomstpakket, toegang tot het forum en exclusieve korting op onze evenementen. Dat wil jij toch ook?

Als lid van onze club heb je deze 6 voordeeltjes zo maar te pakken:

♥ Je krijgt 6 keer per jaar ons tijdschrift Belle op de mat vol artikelen over geloof, zelfbeeld, school, vriendschap en nog veel meer.
♥ Elk jaar een cadeautje op je verjaardag
♥ Je krijgt toegang tot ons online forum waar je met andere Bellemeiden kunt kletsen
♥ Iedere maand ontvang je een nieuwsbrief met toffe extra’s
♥ Je krijgt korting op onze evenementen zoals de Belledag
♥ Het belangrijkste: je hoort bij een supergezellige club meiden die net als jij geloven en Belle zijn!

+ bij 3000 clubleden verloten we een te gekke roze Fuji Instax Polaroidcamera!

 Foto door Nienke van Denderen fotografie voor Belle