5 tips om goed om te gaan met groepsdruk

Op zaterdagavond komt er op de verjaardag van een vriendin ineens een fles Wodka tevoorschijn. Haar ouders zijn bij de buren dus ‘de kust is veilig’. De fles gaat de groep rond en je ziet hem steeds dichterbij komen….. Eh, dat wil je helemaal niet! Maar iedereen doet alsof het de normaalste zaak van de wereld is, dus…. De fles is bij jou en iedereen kijkt je bemoedigend aan. Ah, doe nou joh!

Wat is groepsdruk?

Groepsdruk is iets van alle tijden en groepen. Zodra mensen een groep vormen gaan ze invloed op elkaar uitoefenen en dat heeft gevolgen. De ene persoon is daar gevoeliger voor dan de ander en als je tiener bent is het extra moeilijk om iets anders te doen dan de rest van je groep.

Weet je waarom? Toen je klein was waren je ouders je raadgevers en graadmeters. Je keek naar hen en deed wat zij deden. Als tiener ga je je eigen identiteit ontwikkelen en dat wil je graag (en moet eigenlijk ook) zonder je ouders. Dan zijn je leeftijdsgenoten je belangrijkste ‘spiegels’. Heel normaal, maar soms knap lastig want die andere tieners zijn ook nog aan het zoeken.

Groepsdruk is ook positief

Groepsdruk laat je misschien meteen denken aan negatieve situaties; dat roept het woord ‘druk’ ook wel een beetje op. Maar het hoeft niet slecht te zijn! Soms kan een groep meiden je over de streep trekken om iets te durven; samen ben je moediger. Denk dan bijvoorbeeld aan een nieuwe kledingstijl, een keer naar boksles, heel gek dansen op een kamp enz. Je kunt elkaar uitdagen; minder Netflixen, meer buiten zijn of samen een goed maar dik boek lezen. Niks mis mee!

5 tips om je eigen ding te doen

Maar dan die groepsdruk op een moment dat je juist niet mee wilt doen. Hoe ga je daarmee om? Hier wat tips op een rijtje:

1. Kies je vrienden niet meteen

Kies je vriendinnen en vrienden goed uit: vaak heb je de neiging om in een nieuwe klas of groep meteen op zoek te gaan naar maatjes. Je wil echt niet alleen zijn. Maar misschien is het wel handig om, voordat je iemand meteen je BFF noemt, een paar weekjes met die persoon op te trekken. Dan leer je elkaar kennen en zie je hoe die ander is. Probeer in het begin met iedereen van de groep op te trekken (bijvoorbeeld in werkgroepjes). Neem de tijd en wees niet bang om alleen over te blijven.

2. Bedenk wat je grenzen zijn

Bereid je voor: als je in zo’n situatie komt zoals met die Wodka, en je moet op de moment nog gaan bedenken hoe je duidelijk gaat maken dat je niet mee wilt doen….pfffft. Dat valt niet mee. Bedenk op een rustig moment eens wat jouw grenzen zijn op het gebied van drank, drugs en seks e.d. Echt, er zijn goede manieren om niet mee te gaan met een groep als je dat niet wilt. (“Eh, er moet iemand nuchter blijven om te helpen als er iets mis gaat 😊” of “Ik heb met mezelf afgesproken om gezond te leven en daar heb ik veel voor over dus nee, dank je” enz.)

3. Bedenk een tegenvoorstel

Wees creatief: zit je in zo’n situatie waarbij je denkt ‘oh, dat gaat mis’, probeer met een ander, leuker voorstel te komen. Dit vraagt wel wat van je hoor! Dan is je BFF ook weer onmisbaar; kijk elkaar aan en bedenk samen iets.

4. Zet ‘nee’ in je woordenboek

Nee! kun je oefenen: Staat het woordje nee niet in jouw woordenboek? Zet het erin 😉. Ga oefenen in andere situaties. Je zusje vraagt of ze jouw favo trui mag lenen. Nee, dus. Je klasgenoot wil jouw samenvatting van geschiedenis overnemen…. Nee, gewoon nee. De mevrouw van het Kruidvat vraagt voor de 100ste keer of je een klantenkaart wilt. Nee! Enz.

5. Vraag God om hulp

God om hulp vragen is altijd een goed idee: gebeurt het je vaak dat mensen je meetrekken in iets dat je niet wilt? Vraag God om jou te beschermen en stevig ‘nee’ te zeggen. Ook schietgebedjes op het groepsdrukmoment zijn ‘toegestaan’ 😉. Hij is er altijd en wil je helpen om door te zetten.

Heb jij wel eens iets gedaan wat je eigenlijk niet wilde?


Photo by Matheus Ferrero on Unsplash