Zand erover? Over vergeving gesproken; deel 1

In de les bij Nederlands is iedereen in een jolige bui. Het is bijna vakantie en de docent vindt het ook wel best. Er worden over en weer grappen gemaakt en zonder nadenken flap jij er een flauwe opmerking uit over je vriendin die naast je zit. Het wordt even stil maar de volgende bijdehante opmerking volgt alweer. Ondertussen heb jij gezien dat je haar gekwetst hebt…… Dat was niet bedoeling. Wat nu?

Pijnlijk

Heb je wel eens iemand gevraagd om je te vergeven? Misschien is dat bij jou thuis wel heel normaal en heb je dat van je ouders al vroeg geleerd. Ik bedoel dan niet snel ‘sorry’ zeggen als je mayo op de nieuwe trui van je zus morst. Echt vergeving vragen doe je niet automatisch of als een soort stopwoord. Nee, je staat als het ware even stil bij een fout en daar is moed voor nodig.

Maar waarom is het toch goed om te doen?

Vergeving vragen in de Bijbel

Jezus leert ons bidden;

‘……En vergeef ons wat we fout gedaan hebben, want wij hebben ook andere mensen hun fouten vergeven.’ (Matt 6:12)

Dat Hij dit noemt in dit beroemde gebed laat al zien dat Hij dat belangrijk vindt.

Dat vergeving vragen moeilijk is kun je zien bij het verhaal van Jozef. Zijn broers zijn bang voor hem als hij onderkoning is geworden in Egypte. Lees maar eens in Genesis 50: 15-21. Het is terecht dat ze bang zijn want ze hebben Jozef nogal een kunstje geflikt door hem te verkopen als slaaf! Uiteindelijk komt het goed en is er gelukkig vergeving.

Wees niet bang. Ik zal voor jullie en voor jullie kinderen zorgen.’ Zo stelde hij hen gerust met vriendelijke woorden (Gen 50:21).

Tips:

Als je vergeving krijgt van iemand anders wordt kun je weer verder met elkaar. Denk aan die vriendin! Er staat iets tussen jullie in en hoe je ook probeert aardig te doen, haar te helpen, lieve dingen te zeggen….. het is nog niet uitgesproken. Maar hoe doe je dat dan?

  • Bedenk eerst goed waar je vergeving over wil vragen; schrijf desnoods even op wat er allemaal in je hoofd opkomt en maak daar dan een duidelijke vraag van.
  • Vind je het spannend? Zeg dat er gewoon bij! ‘Ik vind dit heel moeilijk want ik heb een domme fout gemaakt en ik moet het toch tegen je zeggen…..’
  • Vergeving is in de Nederlandse taal een ‘zwaar (Bijbels) woord’. Het kan lastig zijn om dat te gebruiken. Begin met ‘het spijt me dat ik …….’ En vertel erbij waarom je spijt hebt (het was niet waar wat ik zei/ ik wilde grappig overkomen/ ik heb niet nagedacht enz.) ‘Zou je me willen vergeven want ik zag dat ik je pijn deed.’
  • Je kunt ook een briefje of kaartje schrijven aan de persoon die je vergeving wilt vragen. Rechtstreeks is beter (dan kan de ander reageren) maar ook spannend. Dit kan een mooie tussenstap zijn om er daarna nog even op terug te komen.
  • Luister naar de ander en accepteer het als het niet meteen opgelost is. Soms is er wat tijd nodig, wacht rustig af. Als de ander er veel moeite mee heeft je te vergeven was het blijkbaar belangrijk dat je deze stap zette!
  • Doe het met God! Eigenlijk is dit stap 1 😊. Bid ervoor en vraag om moed van de Heilige Geest want dat is je helper. En als de ander tijd nodig heeft is God er ook weer om je te helpen wachten.

‘Deel 1’ staat er boven dit Blog. Toen ik hierover ging schrijven ontdekte ik al snel dat vergeving zoveel kanten heeft! Verging vragen, vergeving geven, niet kunnen vergeven enz. Daarom gaan mijn volgende twee blogs hier ook over. Volgende keer; een ander vergeven.

Heb jij wel eens iemand om vergeving gevraagd?

Ben jij al lid van onze club? Als clublid krijg je 6 keer per jaar de Belle op de mat, dit mooie welkomstpakket, toegang tot het forum en exclusieve korting op onze evenementen. Dat wil jij toch ook?

Als lid van onze club heb je deze 4 voordeeltjes zo maar te pakken:

♥ Je krijgt 6 keer per jaar ons tijdschrift Belle op de mat vol artikelen over geloof, zelfbeeld, school, vriendschap en nog veel meer.
♥ Je krijgt toegang tot ons online forum waar je met andere Bellemeiden kunt kletsen
♥ Je krijgt korting op onze evenementen zoals de Belledag
♥ Het belangrijkste: je hoort bij een supergezellige club meiden die net als jij geloven en Belle zijn!