4 boeken die ik als tiener las – en die jij ook zou moeten lezen

Volgens mij zat ik van mijn elfde tot en met mijn zeventiende het vaakst in mijn slaapkamer. Op bed, met uitzicht op de weilanden en koeien, met een boek. Internet was toen nog niet echt part of life – alleen als je iets moest opzoeken voor een werkstuk ofzo – en smartphones bestonden niet. (Omgosh ik voel me oud.) Anyway, lezen was dus echt mijn manier om tijd te doden, weg te dromen en te ontdekken wie ik was. Deze vier boeken hebben me als teen veel geleerd.

Anne of Green Gables van Lucy Maud Montgomery

Dit boek kreeg ik op mijn achtste verjaardag van een tante uit Canada. In Canada is Anne, het weesmeisje waar het boek om draait, echt een icoon. Ze is opgegroeid in allerlei tehuizen, waar ze slecht werd behandeld. Dan wordt ze geadopteerd door een oude broer en zus die samen een farm runnen en wel wat hulp kunnen gebruiken. Eigenlijk wordt Anne per ongeluk geadopteerd: ze verwachtten namelijk een jongetje. Eerst is er even drama, maar daarna zijn ze dol op Anne en haar levendige fantasie. Ze verzint voor alles een romantische bijnaam, zelfs voor een sloot, wil zichzelf heel graag bewijzen en werkt keihard op de boerderij. Ze besluiten haar te houden. Voor het eerst heeft Anne een familie en een thuis. Ze leert langzaam zichzelf kennen en van zichzelf te houden – ondanks haar rode haar, waar ze zo’n hekel aan heeft. Anne is sterk, stoer en hartstikke lief en positief, ook al heeft ze veel meegemaakt.

Emma van Jane Austen

Al honderden jaren oud, maar nog steeds een modern verhaal: Emma van Jane Austen. Dit boek vond ik ooit ergens in een kringloop en ik was gelijk in love. Het vertelt het verhaal van Emma Woodhouse; een rijke lady die denkt dat de hele wereld om haar draait. Ze probeert iedereen te koppelen maar is daar superslecht in zonder dat ze dat zelf door heeft. Ze is soms ook heel kattig tegen mensen die het minder hebben. Tegelijkertijd is ze wel heel lief voor haar BFF, maar soms een beetje bazig. Langzamerhand ziet ze dankzij andere mensen – en een paar hilarische en trieste matches – in dat ze niet zo goed bezig is en nog veel moet leren over zichzelf en het leben. Het boek zit vol sarcastische grapjes en romantische momentjes. Leuk weetje: de jaren negentig film Clueless (check Netflix) is losjes op dit boek gebaseerd.

Little Women van Louisa May Alcott

Nog zo’n romantisch verhaal, maar dan over vier zussen die in oorlogstijd met hun moeder in armoede leven. Ze proberen het beste ervan te maken, maar ze leiden honger en missen hun vader – die is aan het front aan het vechten. Daarnaast zijn het ook gewoon zussen en dat betekent: sister dramaaaa! Verliefd worden op dezelfde jongen, elkaar plagen, kleding van elkaar pikken en bekvechten. Het boek zit ook vol girlpower, want de zussen willen allemaal dingen bereiken in een tijd toen vrouwen als minder werden gezien en dus niet werkten of studeerden. Een van hen moet zelfs een boek uitgeven onder een mannennaam, omdat het not done is om als vrouw te schrijven. Toen ik het las moest ik janken en lachen tegelijk en leerde ik mijn zussen nog meer waarderen. Nice: in 2019 komt er een nieuwe filmversie van het boek uit, met Emma Watson en Saoirse Ronan in de hoofdrollen.

De Kronieken van Narnia van C.S. Lewis

Zucht. Zwijmel. Zucht. Als Narnia echt was, pakte ik mijn biezen en boekte ik een ticket. Ik won een keer 25 euro met een fotowedstrijd op school en nog diezelfde middag rende ik naar de boekhandel, op zoek naar De Kronieken van Narnia. Ik vond alle delen in één groot, gigantisch boek. Superzwaar, maar ik nam ‘m overal mee naartoe. Alle delen heb ik binnen een paar weken uitgelezen. En man, ik was echt helemaal in de ban van Narnia, van Aslan, van de Pevensie familie. Ik droomde er zelfs over en werd dan boos als ik wakker werd, want hallo, ik was in Narnia! Het klinkt misschien een beetje vergezocht, maar door te lezen over de relatie tussen Lucy en Aslan leerde ik dat God geen boeman was, maar een liefdevolle vader. Een machtige leeuw die je altijd beschermt en leidt en aanmoedigt, net als Aslan altijd bij Lucy deed. Geen idee wie Aslan en Lucy zijn? Lees dan het boek! Doe het! Het is volgens mij officieel een kinderboek maar daar heb ik eerlijk gezegd zelf nooit iets van gemerkt. (Geen idee of dat wat over mijn niveau zegt maar who cares want het is gewoon een geweldig boek.)

Foto door Nienke van Denderen fotografie voor Belle