Tips om ’s avonds beter in slaap te vallen

Je ligt te woelen, te piekeren over die toets die je morgen moet doen en je voelt je klaarwakker. Help! Herkenbaar? Misschien dat de volgende tips je helpen om beter in slaap te vallen!

Mijn eigen ervaring met slecht slapen

Niet in slaap kunnen vallen omdat er iets heel spannends of vervelends gaat gebeuren… Ik kan je er van alles over vertellen. Een aantal jaren geleden kon ik behoorlijk piekeren, wat er vervolgens voor zorgde dat ik ’s avonds niet snel in slaap viel. Zo lag ik al máanden voordat ik naar de brugklas ging, uren wakker.

Niet in slaap kunnen vallen kan meerdere oorzaken hebben. Soms is die oorzaak heel duidelijk – bijvoorbeeld het piekeren over iets spannends – maar soms ook niet. De volgende tips kunnen je in beide gevallen misschien vooruit helpen.

Tips om beter in slaap te vallen

1. Ga op tijd naar bed

Soms heeft je lichaam even de tijd nodig om tot rust te komen, waardoor het wat langer duurt voordat je in slaap valt. Als je op tijd naar bed gaat, is het niet erg als je wat langer wakker ligt dan normaal, en krijg je nog steeds genoeg slaap.

Deze tip klinkt heel simpel – en dat is ‘ie ook – , maar maakt veel verschil.

2. Leg je telefoon weg

Voordat je naar bed gaat nog even je appjes checken? Doe dat liever niet! Het blauwe licht van je telefoon remt de aanmaak van het hormoon melatonine. Melatonine zorgt ervoor dat je je slaperig voelt, en is belangrijk om in slaap te vallen. Kijk daarom het liefst 1 uur voordat je gaat slapen niet meer naar je telefoon (slim: zet hem uit of op stil), pc of tv.

3. Doe iets rustgevends

Om je lichaam en je gedachten tot rust te laten komen, is het fijn om vlak voordat je gaat slapen iets rustgevends te doen. Lees bijvoorbeeld een stukje uit een boek, luister muziek of schrijf een stukje in je dagboek.

En wat als de positieve/negatieve gedachten maar blijven komen?

Een stroom aan negatieve óf positieve gedachten kan je ’s nachts flink wakker houden. Hoe kan je hiermee omgaan?

1. Positieve gedachten: plannen, ideeën, enthousiasme

Soms kan je hoofd overstromen van het enthousiasme voor iets waar je mee bezig bent, of er komen opeens allerlei toffe plannen en ideeën in je op. Houden ze je wakker? Pak een notitieblok en schrijf alles op, zodat het uit je hoofd is en je het kan laten rusten tot de volgende dag.

2. Negatieve gedachten: piekeren, angst en meer

Als je niet in slaap valt door alle negatieve gedachten die door je hoofd schieten, is het fijn om er even met iemand over te praten. Ga bijvoorbeeld naar een van je ouders, en vertel wat er in je omgaat. Het kan opluchtend werken om met iemand te delen waar je over in zit, en de ander kan je ook helpen om realistischer te denken en je gerust te stellen.

Wat ook kan helpen, is visualisatie. Visualisatie betekent dat je je iets inbeeldt. Als er ’s nachts veel negatieve gedachten in je hoofd zitten, kan je je bijvoorbeeld inbeelden dat je een laadje opentrekt, dat je er al je negatieve gedachten in stopt, en dat je het laadje dan weer dichtschuift. Morgen kan het laadje pas weer open. Nu eerst lekker slapen.

Focus je op je ademhaling. Leg je handen op je buik, en adem diep in en uit. Voel hoe de lucht in je buik komt, en er weer uit gaat. Laat alle gedachten die in je opkomen er gewoon zijn, maar laat ze ook weer gaan. Geef er geen aandacht aan. Focus je op je ademhaling. Dit kan helpen om tot rust te komen.

Ik hoop dat dit artikel  voor sommigen van jullie behulpzaam mag zijn! Als jij nog goede tips hebt om in slaap te vallen, laat ze dan vooral achter in een reactie. Sleep well ladies 😊

Liefs, Anniek