Boekreview – Sub Rosa

Vandaag is het internationale dag tegen homofobie. Homofobie betekent dat mensen afkeer van je hebben als je bijvoorbeeld lesbisch of homo bent. Soms willen mensen helemaal niets meer met je te maken hebben. Soms willen mensen je niet aan nemen voor een baan. Misschien heb je dit in jouw omgeving wel eens mee gemaakt. Voor jou zou dat dan raar kunnen zijn, maar hoe is het voor dat lesbische meisje zelf? Ik las het boek Sub Rosa van Lisette van de Heg jaren geleden, maar heb het speciaal voor jullie herlezen.

3 verhaallijnen

Er zijn best wel wat verschillende personen in het boek en het is nog wel eens dat je een beetje verward raakt door wie bij elkaar hoort. Daarom leg ik het even in het kort uit!

Katinka is een jonge lesbische vrouw die voor haar werk naar de kerk moet. Hier vangt ze wat woorden op die haar interesse wekken, maar haar eigenlijk ook boos maken. Hier begint het verhaal eigenlijk pas echt. Katinka mengt zich in de leiding van de JV van een kerk in de buurt, terwijl het geloof haar eigenlijk niets doet.

Elke en Roos zijn twee 16-jarige meisjes op de JV waar Katinka naar toe gaat. Eigenlijk vertelt Elke maar weinig in het boek, pas als Katinka echt te ver is gegaan komt zij meer aan bod. Toch is ze eigenlijk de belangrijkste persoon in Sub Rosa. Katinka begint namelijk een boek te schrijven. Met Elke in de hoofdrol, alleen heet ze in het boek Elvi en heet Roos opeens Fleur….

Elvi en Fleur zijn dus de hoofdpersonen in het boek van Katinka. Elvi is een lesbisch meisje en heeft het erg zwaar met haar gevoelens. Ze twijfelt aan wie ze eigenlijk is en wat Gods bedoeling met haar is. Samen met Katinka (ja, Katinka heet in het boek ook Katinka….) besluit ze om het op de JV te vertellen. Maar de gevolgen die dit heeft, had zelfs Elvi niet verwacht….

Informatief en pijnlijk

Ik zal eerlijk zijn: als je een gezellig boek wilt lezen weet ik niet zeker of je wel aan Sub Rosa moet beginnen. Als je iets wilt lezen dat informatief is maar ook simpel leest, dan raad ik Sub Rosa van harte aan. Je komt namelijk heel diep bij de gedachten en gevoelens van de lesbische meisjes. De pijn, de twijfels en het zelfverwijt komt heel duidelijk naar boven. De angst voor de mensen, de angst voor homohaat, de angst voor God….. Je ervaart door dit boek hoe het voor deze meisjes is. Iets waar sommige mensen meer stil bij zouden moeten staan, voordat ze zomaar van alles roepen…..

In Sub Rosa zie je ook de verschillende kanten van hoe er (in de kerk) gereageerd kan worden op iemand met lesbische gevoelens. Aan de ene kant inderdaad de afkeer ervan, maar aan de andere kant de mensen die heel liefdevol met je om gaan, je nemen zoals je bent en je niet anders zien dan voor je coming-out. Ik denk dat dit verschil in het boek heel belangrijk is.

Sub Rosa en Coram Deo

Toen ik de titel van dit boek zag, had ik eerlijk gezegd geen idee wat Sub Rosa betekende. Gelukkig staat er voorin het boek al gelijk een uitleg hiervan. Eigenlijk gaat het over in vertrouwen en geheimhouding. Of zoals in de middeleeuwen: stilzwijgen. Zou dat het lot zijn dat in dit boek wordt beschreven? Eerlijk gezegd had ik daar wel een vermoeden van na de eerste paar hoofdstukken. Maar als je het boek echt goed leest, zie je dat dit niet waar is. Lesbische meisjes kiezen er vaak voor om het geheim te houden. Ondanks wat de reacties zouden kunnen zijn, is het belangrijk om er juist wel met iemand over te kunnen praten. Dat geeft ruimte in jouw hart en hoofd. Katinka wilt dat Elke deze ruimte krijgt om weer van haarzelf te houden. Maar net zo belangrijk is de ruimte om weer van God te houden en je niet voor hem te verstoppen.

Gelukkig staat er ook nog iets anders in het boek: Coram Deo. Dit is Latijn voor: In aanwezigheid van God. Zelfs met deze moeilijke gevoelens mogen we weten dat God aanwezig is bij meisjes met deze gevoelens. God houdt van je, welke gevoelens je ook hebt.

Wat nu?

Zoals ik al schreef is het belangrijk om er met iemand over te praten. Als je zelf deze gevoelens hebt, maar ook als je niet weet hoe je om moet gaan met anderen met lesbische gevoelens.

Misschien is er iemand in je familie zoals je moeder, zus of tante. Je kan het ook met een vriendin bespreken of met iemand anders die je vertrouwd, bijvoorbeeld op school of in de kerk. Je kan ook langs gaan bij www.chris.nl . Maar vergeet vooral niet met God te praten. En als zelfs praten met God even niet meer wil lukken, luister dan maar naar dit lied!

Je bent het waard!