Wat zit er in jouw levenskoffer?

Iedereen maakt dingen mee in zijn leven. Dingen die je vormen, of je het nu wilt of niet. Mooie momenten waar je trots op bent, maar ook de pijnlijke momenten wanneer je gekwetst werd. Ook ik heb dingen meegemaakt, dingen die me hebben gevormd. In deze blog wil ik het met jullie hebben over de bagage die je dagelijks meeneemt en hoe je dingen kan loslaten. Over hoe jij en ik onze levenskoffer inpakken, wat we besluiten mee te nemen, en hoe dat een impact heeft op ons dagelijks leven!

Stenen of veren

Stel jezelf eens voor op een lange wandeltocht. Je draagt een rugzak en je merkt dat het zwaar begint te worden. De bagage die je mee hebt is te zwaar om alleen te tillen en je rug begint pijn te doen. Zo kan het leven soms ook voelen. De negatieve dingen die je hebt meegemaakt zijn zo zwaar als stenen en na een poos zijn ze niet meer te dragen. Ze belemmeren jouw toekomst, jouw dagelijkse wandel. Niet alles in je koffer hoeft zo zwaar te zijn. De mooie herinneringen en waardevolle lessen zijn zo licht als een veertje. Je voelt het gewicht nauwelijks en er is oneindig veel plek in je rugzak voor deze mooie dingen. Kijk eens in jouw koffer, wat zit er in? Ga jij elke dag op weg met heel veel zware bagage of huppel jij door het leven met nauwelijks gewicht? Welke dingen neem jij onbewust elke dag weer mee?

Loslaten

Er komen momenten dat je rugzak zo zwaar wordt, dat je zult vallen. Er is nog maar één mogelijkheid om verder te gaan: je rugzak legen. Hoe laat je los wat je al zolang bij je draagt? Zelf vind ik dit ook ontzettend moeilijk. Er zijn dingen die ik nog niet heb kunnen loslaten, mensen die ik niet kan vergeven. Terwijl ik deze blog schrijf realiseer ik me echter wel iets ontzettends moois. In de Bijbel staat een vers waar ik aan moet denken:

‘Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven.’

Mattheüs 11:28

In dit vers zegt Jezus dat we naar Hem mogen gaan als we moe zijn en letterlijk bezwijken van pijn, verdriet en andere lasten. Soms is het niet meer mogelijk om zelf je rugzak te legen, maar ik heb vandaag mogen leren dat Hij dan degene is die mijn rugzak afneemt. Wanneer het mij niet meer lukt, mag ik naar Hem gaan! Hij zal mij rust geven en mijn rugzak legen van alle stenen. Ik zal dan weer op weg kunnen gaan en niet meer de rest van mijn leven achtervolgd worden met de zwaarte van de stenen. Door het kruis neemt Hij ook de stenen van zonden weg. Hij vergeeft ons en kan ervoor zorgen dat we niet meer elke dag met onze zonden moeten lopen. Jezus heeft ze aan het kruis weggenomen en onze rugzak geleegd!

Afgelopen tijd was ik bezig met Jezus’ sterven, wat betekende het voor mij? Ik merkte dat ik onzeker was over dit alles, zeker nu ik merk dat de wereld vaak niet meer in de opstanding gelooft. Door deze blog te schrijven, heb ik echter weer ontdekt wat het evangelie is. Zijn opstanding zorgt ervoor dat wij niet meer met een zware rugzak hoeven te lopen! Het lijden dat wij zouden krijgen door onze zonden, pijn, verdriet en nare herinneringen heeft hij op zich genomen aan het kruis. Sindsdien draagt Hij onze rugzak en geeft Hij ons rust! Dank de Heer!

Photo by Iurii Melentsov on Unsplash