Christenvervolging is geen verleden tijd! – SDOK

Even je Bijbel erbij pakken, een preekje luisteren of christelijke muziek luisteren. Van de vanzelfsprekendheid waarmee wij dit als christelijke Nederlanders vaak doen, is voor veel andere christenen geen sprake. Zo’n onschuldige handeling kan leiden tot hoge gevangenisstraf, vervolging of zelfs tot de dood. Kun je je dat voorstellen? Hoe vaak doe ik niet een christelijke activiteit zonder erbij na te denken hoe dankbaar ik kan zijn dat het niet stiekem hoeft? En dat er voor mij geen gevaren boven het hoofd hangen? In deze blog schrijf ik over SDOK.

SDOK (Stichting De Ondergrondse Kerk)

SDOK is een organisatie die vervolgde christenen over de hele wereld steunt. In Nederland willen ze kinderen, jongeren en volwassenen oproepen om aan hen te denken. Ze helpen de vervolgde christenen door medische hulp te bieden aan christenen die slachtoffer zijn van aanvallen, zoals bomaanslagen. Ook voeren ze projecten uit in de hele wereld. Zo betalen ze ziekenhuiskosten van gewonde christenen in Nigeria en ondersteunen ze gezinnen van christenen die gevangen zitten in Pakistan. Ze sponsoren geheime bijbelscholen en evangelisten in Vietnam en smokkelen Bijbels Noord-Korea binnen. De grondlegger van SDOK is Richard Wurmbrand. Hij heeft een inspirerende getuigenis die je hier kunt vinden.

Verhalen van vervolgde christenen

Op de website van SDOK staan tientallen verhalen van vervolgde christenen die hun getuigenis delen. Zo staat er ook een verhaal van de zestienjarige Niah, die moet vluchten voor haar familie. Ze willen haar doden als ze niet trouwt met de oudere extremistische moslimman. Kijk voor het hele verhaal hier.

Hoe het mij inspireert

Deze verhalen laten mij nadenken over het krachtige geloof dat ze hebben. Niet het ‘wat als’-geloof, maar het ‘zelfs al’-geloof. Niet ‘wat als’ ik word vervolgd, geslagen of gedood, maar ‘zelfs al’ wordt mijn leven er niet makkelijker op, dan blijf ik vertrouwen op God en blijf ik me vastklampen aan het geloof. Dat is nog eens krachtig! Maar tegelijkertijd besef ik dat je dat gevoel niet kunt maken; het moet van binnenuit komen. Het is Gods geest die je daarvan overtuigt. Ik moet dan denken aan een Bijbeltekst die in een podcast van ‘De Stem’ op Spotify werd aangehaald door een man die alles had opgegeven voor Jezus.

Mattheus 13:44, TPT

Een persoon ontdekte dat er een verborgen schat in een veld lag. Toen hij het had gevonden, verborg hij het weer. Omdat hij zo’n schat had blootgelegd, was hij dolgelukkig en verkocht alles wat hij bezat om het hele veld te kopen, zodat hij de schat kon hebben.

Deze schat moet je eerst ontdekken, voordat je alles gaat opgeven om de schat te krijgen. Deze man werd bewogen door zo’n blijdschap en vrede. Iets dat onze aardse pet te boven gaat.

Hoe kan jij helpen?

Via SDOK heb je mogelijkheden om verschillende dingen te doen om zelf geïnspireerd te worden of de stichting tot steun te zijn.

  • De SDOK ‘Bid voor ons’-app downloaden. Elke dag wordt er een actueel gebedspunt gedeeld waardoor je een specifieke situatie hebt om voor te bidden. Gebed is krachtig! Je vindt de app hier.
  • Een kaart sturen. Op de site van SDOK staan verhalen van gevangengenomen christenen die je een kaart kunt sturen. Voor meer informatie, klink op deze
  • Een magazine aanvragen. SDOK heeft verschillende magazines. Zo ook een jongerenmagazine dat zeker de moeite waard is om te lezen!
  • Podcasts luisteren op Spotify van ‘De Stem’. Hierin worden verhalen van vervolgde christenen gedeeld waar Richard Groenenboomen over in gesprek gaat met verschillende gastsprekers.
  • Het spel ‘Bible Mind’ aanvragen. Christenen in Iran kunnen zomaar hun Bijbel kwijtraken als de politie die in beslag neemt. Daarom leren ze Bijbelteksten uit het hoofd. Zo kunnen ze zich altijd bemoedigd weten door Gods woord. Om dezelfde Bijbelteksten met onze Iraanse broeders en zusters mee te leren, heeft SDOK het spel ‘Bible Mind’ ontwikkeld. Met dit betekenisvolle spel leer je samen met vrienden of familie, bekende en waardevolle Bijbelteksten uit je hoofd.
  • Een gift geven. Met deze gift kan SDOK op verschillende manieren vervolgde christenen bijstaan. Op de website kun je zowel een vast bedrag als een zelfgekozen bedrag overmaken.

Ik hoop dat je je mag laten inspireren en bemoedigen door deze verhalen. Uit deze verhalen kan ik vooral opmaken dat jouw relatie met God het belangrijkst is. Iedereen krijgt te maken met zijn of haar eigen tegenslagen. Hoe groot of klein ze ook mogen zijn. God staat er zo ver boven en wil het heel graag met jou aangaan!

Foto is gemaakt door Patrick.