Interview boekenschrijfster Tessa Afshar

Wat was ik blij toen ik een mail van Tessa Afshar in mijn mailbox kreeg. Ja, ze vond het goed dat ik een klein interview met haar zou afnemen! Ik wilde haar van alles vragen… Toch heb ik zeven vragen weten uit te kiezen die ik haar via de mail heb gevraagd. In deze blog deel ik het interview met jullie en hopelijk zal het jullie net zo inspireren als het mij deed! 

Even kennismaken 

Eerst wil ik jullie graag voorstellen aan Tessa Afshar, een inspirerende vrouw die Gods liefde vertolkt door haar boeken heen. En dat niet alleen. Ook schetst ze een heel goed beeld van de tijden waarin haar boeken zich afspelen en weet ze prachtige romans neer te zetten.   

”In mijn romans vind je gelach en tranen.  Misschien spreken de liefdesverhalen tot je verbeelding. Maar het meeste hoop ik, dat je op de laatste pagina dichter bij God en dichter bij je ware zelf bent.”

Tessa Afshar 

(Tekst is vertaald en overgenomen van haar website) 

Tessa komt oorspronkelijk uit Iran waar ze opgroeide als moslima. In haar tienertijd verhuisde ze met haar moeder en haar zus naar Engeland. Het voelde voor haar alsof ze alles was verloren, haar familie, haar taal en haar huis. In Engeland ging ze naar een kostschool, waarna ze ging studeren in de Verenigde Staten. In haar twintiger jaren kwam ze in een donker dal terecht. Al die tijd had ze geloofd dat ze geluk kon verdienen door maar hard haar best te doen, maar dit bleek niet de oplossing. In die tijd kreeg ze een droom waarbij ze Jezus ontmoette. Ondanks dat ze nog nooit de Bijbel had gelezen en het evangelie niet had gehoord wist ze dat Hij het was. In zijn ogen zag ze de boodschap van liefde, die haar bijna op haar knieën deed vallen. Na deze droom kwam er een ommekeer in haar leven en opende het de deuren tot haar daaropvolgende bekering. Al haar ontdekkingen over God deelt ze met anderen via haar romans.

Als je haar hele verhaal wilt luisteren klik dan op deze link: https://www.youtube.com/watch?v=fzxrlN0Atsw . (Echt een aanrader!)   

Tessa heeft negen bijbelse (historische) ficties en één non-fictie (bijbelstudie) geschreven en al veel literaire onderscheidingen op haar naam staan. In een aantal van haar ficties hebben personen uit de Bijbel een hoofdrol en andere keren hebben Bijbelpersonages een bijrol in haar verhaal.                   

En ohjaNeem ook eens een kijkje op haar site, waarin haar passie voor God van het scherm afspat.

” Of ik nou fictie of non-fictie schrijf, ik probeer mijn lezers te helpen de waarheden eigen te maken over hoe God over ze denkt.

Tessa Afshar 

(Tekst is vertaald en overgenomen van haar website)

Interview 

Het interview heb ik in het Engels gevoerd, maar voor het gemak staat alles hieronder in het Nederlands. 

Superfijn om te horen, dat ik en de bloglezers je via de vragen iets beter kunnen leren kennen. Ik denk dat het ten eerste al heel bemoedigend is voor veel meiden (inclusief mij) dat je schrijver bent geworden van prachtige boeken die niet eens geschreven zijn in je moedertaal!  

Hieronder vind je zeven vragen die ik graag aan jou zou willen stellen.  

  1. Op je site las ik dat je op je 25ste in een diep dal terechtkwam en in die tijd ook een droom kreeg over Jezus. Kwam die droom redelijk uit het niets of is hier iets aan vooraf gegaan en hoe zag je leven eruit na die droom? 

Tessa:Ik had de droom terwijl ik midden in een diep emotioneel dal zat. Maar er was geen specifieke gebeurtenis aan verbonden. Na de droom had ik drie dagen onomstootbare vrede. Toen ontmoette ik binnen een paar maanden verschillende christenen. Voor het eerst werd ik uitgenodigd voor Bijbelstudies en de kerk. Ze verwelkomden me in hun huizen en hielden van me met zo’n oprechte acceptatie dat ik wist dat ik in de aanwezigheid was van iets buitengewoons.”  

2. Wanneer begon je met boeken schrijven (Wat was hiervoor de aanleiding?) en hoe betrok je God bij deze nieuwe stap?

Tessa: “Als kind wilde ik al verhalen schrijven. Toen ik in de twintig was, voordat ik christen werd, probeerde ik twee korte romans te schrijven, die geen van beide werden gepubliceerd. In die tijd raakte ik snel ontmoedigd en gaf ik het idee om te schrijven op, ook al had de redactie me gevraagd het nog een keer te proberen. Ik heb het schrijven jarenlang opgegeven, maar het verlangen is nooit meer weggegaan. Nadat ik christen werd, werd het nog sterker. Maar ik maakte nooit een project af dat ik was begonnen! Een paar pagina’s verder zei ik tegen mezelf dat het verhaal niet goed genoeg was en gaf het op. Op een avond, terwijl ik aan het bidden was over schrijven, voelde ik dat God mij aandrong om dat jaar een boek te schrijven en af ​​te maken. Ik beloofde God dat ik zou gehoorzamen, en zo werd mijn eerste roman, Pearl in the Sand (Achter de muren van Jericho), geboren.” 

3. Wat gaat eraan vooraf, voordat je een nieuw boek schrijft. Hoe kom je op een nieuw idee, waar haal je je inspiratie vandaan en op wat voor manier verdiep je je in de realiteiten en gewoonten van de personen die in een bepaalde tijd in de Bijbelse geschiedenis leefden. 

Tessa: “Ideeën komen uit veel verschillende plaatsen. Soms als ik de Bijbel lees, boeit een personage of verhaal me. Op andere momenten denk ik aan een bepaald verhaallijn die dan het hart van het verhaal wordt. In Harvest of Rubies (Schrijfster aan het Perzische hof) was de eerste lijn die ik maakte, bijvoorbeeld de trouwscène. Al het andere was opgebouwd uit die ene scène. Zodra ik een bepaald tijdperk en een bepaalde locatie heb gekozen, begin ik boeken en artikelen over die periode te lezen. Ik kook het eten, indien mogelijk, en bestudeer foto’s van het gebied. Op deze manier begint de wereld écht voor mij te worden, zodat wanneer ik het verhaal schrijf, ik een geloofwaardige sfeer kan creëren voor de lezers.” 

4. In elk van je boeken maakt de hoofdpersoon een zoektocht door, naar zichzelf en God. Wat voor rol hebben jouw eigen ervaringen in deze persoonlijke verhalen van de vrouwen en leer jij stiekem zelf ook nog van de karakters? 

Tessa: “Ik denk dat mijn eigen ervaringen en emoties vaak een manier hebben om op de pagina te sluipen, opzettelijk of onbewust. Ik schreef bijvoorbeeld de scène over de oorbel, in Pearl in the Sand (Achter de muren van Jericho), op basis van een ervaring die ik had gehad tijdens het bidden jaren eerder.” 

5. Ik kan me voorstellen dat je de Bijbel misschien wel op een andere manier leest, namelijk op zoek naar (verborgen) verhalen die jij kan verwoorden in een boek, hoe ervaar jij dit?

Tessa: “Eigenlijk lees ik nooit de Bijbel op zoek naar verborgen verhalen voor mijn boeken! Ik lees het Schrift om met God in contact te komen. Om van Hem te horen. Door Hem geleid en bemind te worden. Soms grijpt een verhaal me terwijl ik dat doe. Maar dat is slechts een bijproduct. De reden dat ik diep in deze karakters kan graven, is omdat ze eerst diep in mij groeven terwijl ik de Bijbel voor mijn eigen hart bestudeerde.” 

6. Wat is jouw favoriete karakter uit een boek en waarom? 

Tessa: “Het is moeilijk om favorieten te kiezen. Maar een paar springen er voor mij uit. Sarah van Harvest of Rubies (Schrijfster aan het Perzische hof), maakt me nog steeds aan het lachen. Theo van Jewel of the Nile en Thief of Corinth (Dief van Korinthe), breekt me met zijn loyaliteit en kracht. En ik bewonder Elianna’s uithoudingsvermogen in Land of Silence (Land van Stilte). Ze vindt uiteindelijk vreugde omdat ze niet opgeeft.” 

7. Wat wil jij vanuit jouw ervaringen meegeven aan jonge meiden die op zoek zijn naar hun eigen identiteit en ook op ontdekkingsreis zijn naar God? 

 Tessa:Ik wil dat je weet dat God je tot zijn schat heeft gemaakt. Hij wil dat je tot in je botten de wonderbaarlijke realiteit ervaart dat je zijn dierbare dochter bent. Wat er ook gebeurt in je leven, wie je ook afwijst of pijn doet, niets verandert deze waarheid over jou. Je bent liefde waard. Waard om gekoesterd te worden. Waard om erbij te horen. En dit is het geschenk dat God wil dat je alle dagen van je leven hebt. Zijn eigen liefde. Zijn eigen hart. Zijn eigen bescherming en voorziening. En zijn eigen familie.” 

Een prachtige afsluiting van deze blog! 

Heel erg bedankt voor het beantwoorden van de vragen. Ik word er in ieder geval door bemoedigd. Hopelijk jullie ook! 

Ze getuigen van een persoonlijke relatie met God! 

Foto door Caio via Pexels