Flowertalk: hortensia

Ik zal eerlijk zijn, ik had het eerst niet zo op hortensia’s. Ik vond ze een beetje gewoontjes en veel te vaak voorkomen in de voortuinen van Nederland. Dit veranderde toen mijn moeder een enkele hortensia uit onze tuin plukte en mono op een vaasje zette. Het leek wel een klein handboeketje. Het zag er zo lief uit: al die zachtroze bloemetjes met een lichte Zwitsal-gele tint erdoorheen. Die dag erna ben ik gauw de tuin in geglipt op zoek naar nog zo’n mooie. En ja ik was verkocht… mijn volgende flowertalk moest wel over de hortensia gaan ;-).

The circle of life

Net als wij ondergaan hortenisia’s in hun bloemenleventje ook verschillende fases: hortensia’s bloeien in totaal gemiddeld twee tot drie maanden. Tijdens de zomer heb je vaak wel veel bloemen in verschillende bloeifasen aan één plant zitten. Een hele familie met opa’s, oma’s, kinderen en kleinkinderen dus.

Different lives

Het is vaak heel lastig om de verschillende soorten hortensia’s bij de goede naam te benoemen. Dit komt omdat de plant heel gevoelig is voor omstandigheden die de plant een net iets ander uiterlijk kan geven. Zo kan het licht zorgen voor wat rodere bladeren en hortensia’s in het donker kunnen wat grotere bladeren krijgen. Zo werkt dit ook bij ons: iedereen doorloopt zijn eigen leven en verschillende omstandigheden maken en hebben gemaakt wie je nu bent of gaat worden. Er kunnen allerlei dingen invloed op hebben. Denk bijvoorbeeld aan de soort opvoeding die je hebt, als er in jouw gezin bijvoorbeeld heel erg veel wordt gesport (dan is de kans groot dat jij daar ook aan meedoet), hoe je de bassischool hebt ervaren, in welke klassen je zit/zat, met welke vrienden je omgaat en natuurlijk zit er ook al heel veel verstopt in jouw DNA, dat bij de geboorte al aanwezig was. Deze dingen zorgen ervoor dat we allemaal net iets anders zijn. Je bent echt uniek net als de hortensia.

Different colors

Hortensia’s kunnen ook nog eens iets heel bijzonders, ze kunnen namelijk echt veranderen van kleur. Een roze hortensia kan naar blauw veranderen en een blauwe hortensia naar roze door ze in een grond te zetten met een hogere of lagere zuurtegraad en door bepaalde stoffen toe te voegen. Op een neutrale grond neemt de hortensia zijn normale voorkeurskleur weer aan.

Ik denk dat wij in ons leven ook vaak van kleur wisselen. Je past je bijvoorbeeld aan aan anderen, probeert te lijken op iemand tegen wie je opkijkt of je probeert verschillende stijlen uit. We zijn allemaal op een grote ontdekkingsreis. Dit is soms best lastig. No worries, dit is een proces van jaren, net zoals bij de hortensia’s. Dit geeft juist een mooie kleurendiversiteit aan jouw leven! Je hoeft dit ook allemaal niet alleen te doen. God weet stiekem al wie jij bent, namelijk ontzettend geliefd door Hem en wanneer we ons wortelen in Hem – de neutrale grond – zal onze voorkeurskleur – de persoon die wij zijn in Jezus – vanzelf tevoorschijn komen.

Als jij een hortensia ziet, denk dan eens terug aan deze blog en aan de uniekheid van elke bloem. Je ziet ze dan misschien wel in bijna elke tuin van Nederland, toch zijn ze allemaal anders en hebben ze een eigen bloemenleventje. Jij bent bijzonder en God wil jou helpen te worden wie jij bent!

Benieuwd naar de eerdere flower talks? Bekijk ze hier.