Recensie: Land van stilte

Ik ben altijd erg geïnteresseerd in het achtergrondverhaal van bepaalde personen. Waarom gedragen mensen zich zoals ze zich gedragen? Wat is precies de cultuur waarin ze zijn opgegroeid? Wat voor gebeurtenissen in het leven hebben hen zo gevormd zoals ze zijn? Het is een van de redenen waarom ik het begrijpen van bepaalde Bijbelverhalen soms best lastig vind. Er wordt op deze vragen namelijk vaak niet direct antwoord gegeven. Hoewel het voor de boodschap van het verhaal misschien niet essentieel is, ben ik toch vaak nieuwsgierig naar de achtergrond van de persoon om wie het verhaal draait.

Waar gaat Land van stilte over over?

In Land van stilte wordt het verhaal beschreven van de bloedvloeiende vrouw (in de Bijbel o.a. te vinden in Markus 5:25-34). Als je het verhaal kent, weet je waarschijnlijk dat er in de Bijbel niet zoveel verteld wordt over de vrouw zelf. In het boek Land van Stilte probeert de auteur, Tessa Afshar, invulling te geven aan het persoonlijke verhaal van de vrouw. Omdat er maar weinig gegevens over haar beschikbaar zijn, is het verhaal echt fictief (verzonnen).

Een bijensteek verandert alles…

Het verhaal begint op een heuvel in de omgeving van Jeruzalem. De hoofdpersoon, Elianna, past op haar spelende broertje van vier, wanneer hij een bijensteek oploopt. Hij blijkt allergisch te zijn voor het gif van de bij en overlijdt vlak nadat Elianna hem naar huis heeft gedragen. De gevolgen van het ongeluk zijn drastisch. Haar vader gedraagt zich plotseling erg kil tegenover haar. Het is duidelijk dat hij haar verantwoordelijk houdt voor datgene wat er gebeurd is. Vanaf dat moment is niets meer zoals het geweest is.

In het boek volgen een aantal drama’s zich vrij snel achter elkaar op. Het gezin wordt overvallen door rovers, krijgt te maken met de overheersende Romeinen, Elianna’s vader komt om bij een ongeluk en haar verloving met Ethan wordt verbroken. In dit alles probeert Elianna de weverij van haar vader draaiende te houden en te zorgen voor haar zusje Johanna. En alsof dat allemaal nog niet genoeg is wordt ze ook nog eens ziek. Na jarenlang haar geld uitgegeven te hebben aan allerlei artsen, hoort ze iemand vertellen over de profeet Jezus van Nazareth…

Mijn persoonlijke ervaring

Wat ik zelf erg mooi vond, is dat je wordt ondergedompeld in de Joodse cultuur in de tijd van Jezus. Het verhaal laat wat zien van dingen waar men toen mee worstelde, wat men lastig vond. Persoonlijk ben ik die cultuur beter gaan begrijpen, waardoor ook sommige andere Bijbelverhalen duidelijker worden. Daarnaast intrigeerde het mij hoe de schrijfster zo’n prachtig verhaal heeft geschreven op basis van zo weinig aanknopingspunten en daarnaast de boodschap van het oorspronkelijke verhaal, zoals dat beschreven is in de bijbel, heel duidelijk naar voren weet te brengen!

Ben jij ook weleens nieuwsgierig naar het leven in de tijd van Jezus? Lijkt het je leuk om dit boek te lezen?

Photo by Matias North on Unsplash