Aardbeien-rabarber-meringuetaart

Sinds kort heb ik een baan *hiephoihoera, doet een dansje, et cetera*. Daar viel ik gelijk in de tweede week met m’n neus in de boter, want met de hele afdeling doen ze daar zo nu en dan een soort Heel Holland Bakt in het klein. Of nou ja, eigenlijk meer een soort American Party waarbij je rondom het thema iets lekkers bakt en dat meeneemt om tijdens de lunch te delen met je collega’s. Super leuk, en super lekker! Speciaal voor deze gelegenheid heb ik het recept voor de aarbeien-rabarbermeringue bedacht. Ik wilde iets doen met de zomer, en met een laag meringue op een taart om mijn nieuwe brandertje uit te testen. Uit een combinatie van vier verschillende recepten ontstond dit nieuwe recept: mijn zomerse aarbeien-rabarber-meringuetaart.

boodschappenlijstje_meringuetaart

Aan de slag!

Stap 1: Start met het maken van het deeg. Doe de suiker, bloem, en  zout in een kom en meng het door elkaar. Voeg het ei en de boter (in blokjes gesneden) er aan toe en kneed het tot een soepel deeg. Wikkel  het deeg in plasticfolie en leg het 2 uur te rusten in de koelkast.

Stap 2: Verwarm de overn voor op 175 graden als je weer verder gaat. Als het deeg twee uur (of langer) in de koelkast heeft gelegen rol je het uit tot een lap. Het is een vij nat deegje, dus je kunt hier best wat bloem bij gebruiken. Beboter een quichevorm van 24 cm doorsnede en bekleed deze met het deeg.

Stap 3: Leeg een groot stuk bakpapier in de vorm en vul de taart met een steunvulling. Dit kunnen ongekookte bonen, pasta of rijst zijn, maaar je hebt ook speciale keramische bakbonen. Bak de taart vervolgens 20 minuutjes voor. Haal de taartkorst uit de oven en verwijder het bakpapier en de steunvulling.

Stap 4: Doe de rabarber, aarbeien, bloem, gember en suiker in een pan. Doe het deksel er op en schud even goed zodat er overal bloem zit. Zet het daarna op een laag vuurtje en laat het inkoken tot een lekker prutje met stukjes aarbei en rabarber.  Haal de pan van het vuur.

Stap 5: Meng in een aparte kom de eigelen en slagroom. Doe er een lepel rabarber-aarbeiprut bij en roer goed. Voeg telkens een lepel toe tot alles door elkaar zit. Je moet de hete vruchten er niet in één keer bij doen omdat je dan risico loopt dat het eigeel gaat stollen.

Stap 6: Giet de vulling in de taartkorst en bak nog  50 minuten op 175 graden. Zet daarna de oven uit en laat de taart afkoelen. Als ‘ie op kamertemperatuur is zet je ‘m een nacht in de koelkast. Het klopt dat de vulling zal inzakken.

De volgende dag is het tijd voor de meringue. Voor dit recept gebruik ik Italiaans schuim. Dit wordt gemaakt van hete suikersiroop en eiwit. Door de hitte van de suikersiroop wordt het eiwit gepasturiseerd en gaan eventuele bacterien dood. Hierdoor bevat de schuimlaag geen rauw ei meer en is het veilig voor kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en andere mensen die extra risico lopen.  Wil je zéker weten dat je dit goed doet, gebruik dan een speciale suikerthermometer.

Stap 7: Doe de suiker en water in een pannetje. Zet het op een laag vuurtje en laat het langzaam heet worden. Roer ondertussen niet, maar laat de suiker gewoon rustig smelten en bubbelen, maar het moet niet heel hard koken. Als je een suikerthermometer hebt: verhit de suiker tot 120°C. Heb je geen termometer? Test dan na een kwartiertje of het goed is door heel voorzichtig een lepeltje van de suiker in een glas koud water te laten vallen. Als er je er een balletje van kunt maken dat ook uit het water z’n vorm behoud is het goed.

Stap 8: Als de suikersiroop bijna klaar is begin je met het stijf slaan van de eiwitten. Doe dit het liefst in een metalen kom, een plastic kom kan smelten als je er straks de hete suikersiroop bij giet.

Stap 9: Als de eiwitten stijf zijn en de suikersiroop heet genoeg giet je heel voorzichtig de suikersiroop bij de eiwitten (niet alles in 1 keer!) terwijl je blijft mixen. Vraag hier eventueel hulp bij! Er ontstaat nu een fluffy witte meringue.

Stap 10: Schep de meringue over de taart. Gebruik een crème brûllee brandertje om een mooi lichtbruin gebrand laagje te maken of zet de taart even onder de grill van de oven. Blijf er dan wel bij, want het verbrand heel snel!

aardbei-rabarbertaart (1)

Ik geef toe, het is even wat werk. Maar wel heel dankbaar werk, want de oh’s en ah’s zullen niet van de lucht zijn als je hier mee komt aanzetten op een feestjes. Allereerst om de looks, en daarna om de heerlijke friszure en romige smaak.

Wat is jouw favoriete zomertaart?

Pssst, wil jij elke maand extra blogs en winacties ontvangen én 4x per jaar ons toffe tijdschrift Belle?
Word dan lid van de club!

Knop_geefjeop