Alicia Keys: ‘Geen make-up meer’

Vandaag breaking news: Alicia Keys heeft aangekondigd geen make-up meer te dragen. Eerst even, waar kennen we haar ook alweer van? Nou, van dit fantastische liedje bijvoorbeeld:

Powervrouw, dat is het. En het is natuurlijk op zn minst absurd te noemen dat als iemand de aankondiging doet geen make-up meer te dragen, de hele wereld daarover schrijft. Inclusief wij. Alicia zegt een aantal opvallende dingen die we graag met je delen, dus vandaar deze blog!

Uitspraak 1

“We komen allemaal op het punt dat we (vooral meiden) perfect willen zijn. In mijn geval de dag nadat de schoolfoto’s waren genomen in de tweede klas en na het zien van de foto’s al mijn klasgenoten lachten om mijn pluishaar. “

Uitspraak 2

“Die middelbare school, daar is het het ergst. Waar sommige meiden zo perfect opgemaakt zijn dat het lijkt of ze uit magazines zijn weggelopen. Met hun mascara, eyeliner en lipstick.”

Uitspraak 3

“Toen ik begon met het schrijven van een nieuw album, schreef ik alle dingen op waar ik zat van was. En een daarvan was hoe ziek ik er van was dat wij vrouwen worden gebrainwashed om dun, sexy of aantrekkelijk te zijn (..) Of dat sexy hetzelfde is als veel naakt laten zien. En ik begon in te zien dat ik het gevoel had, dat ik, gewoon als mezelf, niet goed genoeg was voor de wereld. Ik maakte me continu zorgen over het plaatje dat mensen van me zouden zien als ik naar buiten ging.”

alicia keys no make up

Foto: (RCA/PAOLA KUDACKI)

Uitspraak 4

“Op een dag kwam ik een studio in om foto’s te maken voor mijn nieuwe album. Ik had mijn – ik moet snel naar de shoot en maak me daar wel klaar-outfit aan. Een sweatshirt! Geen make-up! Maar de fotograaf begon al te schieten. Ik werd supernerveus. Maar geloof me. Het is de meest eerlijke, mooie, vrije, krachtige foto die er ooit van me gemaakt is.”

Uitspraak 5

“Ik begon geen make-up meer te dragen. En ik hoop en bid dat het een revolutie wordt.”

Ik vind Alicia prachtig. Echt prachtig. Ik ben echt niet tegen make-up, heb net nog verheugd in de wc spiegel gekeken naar mijn twee euro Catrice mascara die mijn wimpers megalang maakt. Maar als make-up nodig is omdat je denkt dat anderen je anders niet leuk vinden, dan is het niet oke. Of als je het idee hebt dat het echt waar is dat je als meisje slank, fit, strak hoort te zijn. Want dat is niet de bedoeling. Jij bent jij, gemaakt om wie je bent. En God zegt in de Bijbel: Mensen kijken naar het uiterlijk, maar ik kijk naar het innerlijk.

Wees jezelf, wees trots op wie je bent en hoe je gemaakt bent. Net als Alicia!

Illustratie hoofdbeeld: Andrea Pippins